Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Αλληλεγγύη στον λαό των ΗΠΑ! Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα!

Σε ανα­κοί­νω­σή της για τις δια­δη­λώ­σεις στις ΗΠΑ, η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ), τονί­ζει:

«Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) εκφρά­ζει την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη της στον λαό των ΗΠΑ που δια­δη­λώ­νει μαζι­κά τις τελευ­ταί­ες μέρες ενά­ντια στην κατα­στο­λή, στη βία και στη βαρ­βα­ρό­τη­τα της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Εκφρά­ζου­με τον έντο­νο απο­τρο­πια­σμό μας για τις εν ψυχρώ δολο­φο­νί­ες δια­δη­λω­τών, τις απει­λές από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ για έντα­ση της κατα­στο­λής  με αξιο­ποί­η­ση του στρα­τού, αλλά και για την περι­στο­λή δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών, όπως εκφρά­στη­κε μετα­ξύ άλλων και με την απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας σε αρκε­τές πόλεις.

Η αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση που κατα­γρά­φε­ται στην κοι­νω­νία των ΗΠΑ δεν είναι φαι­νό­με­νο που παρα­τη­ρεί­ται μόνο στο διά­στη­μα της δια­κυ­βέρ­νη­σης Τραμπ. Φέρουν σοβα­ρές ευθύ­νες και είναι υπό­λο­γες τόσο οι κυβερ­νή­σεις Ομπά­μα, όσο και όλες οι προη­γού­με­νες, Δημο­κρα­τι­κών και Ρεπου­μπλι­κα­νών, αφού δια­μόρ­φω­σαν με τη στά­ση τους τις συν­θή­κες για να εντα­θούν τα ρατσι­στι­κά εγκλή­μα­τα, να εντα­θεί η αστυ­νο­μι­κή βία και κατα­στο­λή. Πίσω από τις δηλώ­σεις Τραμπ, που επι­χει­ρούν να ταυ­τί­σουν τις λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις με τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες, ανα­δει­κνύ­ε­ται πως στό­χος τους είναι οι λαοί και η πάλη τους.

Γίνε­ται φανε­ρό πως το πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νο “αμε­ρι­κά­νι­κο όνει­ρο”, που στην ουσία απο­τε­λεί όνει­ρο μόνο για τους οικο­νο­μι­κούς ομί­λους, ενώ για το λαό είναι εφιάλ­της, συντρί­βε­ται στις μυλό­πε­τρες του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος που γεν­νά από τη μια την ειρή­νη με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο των λαών, τη φτώ­χεια, τις ανι­σό­τη­τες, τον ρατσι­σμό κι από την άλλη τους πολέ­μους, τις επεμ­βά­σεις, την κατα­στο­λή. Η δολο­φο­νία του George Floyd έρχε­ται να προ­στε­θεί στους χιλιά­δες θανά­τους και δολο­φο­νί­ες όχι μόνο από τη ρατσι­στι­κή βία, αλλά και από τη φτώ­χεια, την πεί­να, τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα, όλα αυτά στο βωμό του καπι­τα­λι­στι­κού κέρδους.

Καλού­με το λαό να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα από την υπο­κρι­τι­κή στά­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των. Από τη μια δεν παύ­ουν στιγ­μή να επι­χαί­ρουν για το βάθε­μα της εμπλο­κής της χώρας μας στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, χαρα­κτη­ρί­ζουν τον Τραμπ ως “δια­βο­λι­κά καλό”, ακο­λου­θώ­ντας κατά γράμ­μα τα βήμα­τά του στην έντα­ση της κατα­στο­λής χτυ­πώ­ντας λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις (όπως συνέ­βη και με τις δια­δη­λώ­σεις στο άγαλ­μα του Τρού­μαν στην Αθή­να), κάνο­ντας ασκή­σεις κατα­στο­λής λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, όπως στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τη­γείο στη Νέα Σάντα στο Κιλ­κίς. Από την άλλη για όλα όσα συμ­βαί­νουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ είτε τηρούν προ­κλη­τι­κή σιγήν ιχθύ­ος, αβα­ντά­ρο­ντας τον ρατσι­σμό, τη βία και την κατα­στο­λή, είτε μοι­ρά­ζουν κού­φια, γενι­κό­λο­γα λόγια συμπά­θειας στον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό, όπως η περί­πτω­ση ΣΥΡΙΖΑ, που όμως η ίδια η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και ο στε­νός ενα­γκα­λι­σμός με την κυβέρ­νη­ση και την πρε­σβεία των ΗΠΑ τα δια­ψεύ­δει πανηγυρικά.

Η ΕΕΔΥΕ ενώ­νει τη φωνή της με τους χιλιά­δες δια­δη­λω­τές στις ΗΠΑ. Οι κινη­το­ποι­ή­σεις αυτές, στην “πρω­τεύ­ου­σα” του καπι­τα­λι­σμού, δεί­χνουν πως οι λαοί δεν έχου­με πει ακό­μη την τελευ­ταία μας λέξη. Ανα­δει­κνύ­ει πως οι λαοί είμα­στε παντο­δύ­να­μοι και μέσα από την οργα­νω­μέ­νη πάλη μας μπο­ρού­με να “ανα­σά­νου­με”, να ξεμπερ­δέ­ψου­με μια και καλή από τα δεσμά της εκμε­τάλ­λευ­σης, της φτώ­χειας, του ρατσι­σμού, της κατα­στο­λής, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων. Έχου­με τη δύνα­μη να χτί­σου­με έναν κόσμο με πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη, φιλία, αλλη­λεγ­γύη, αμοι­βαί­ες και επω­φε­λείς σχέσεις!

Αλλη­λεγ­γύη στον λαό των ΗΠΑ! Αλλη­λεγ­γύη στον αγώ­να ενά­ντια στη βαρβαρότητα!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο