Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικιστικά-ακροδεξιά κόμματα: «Σκάλωσαν» ξανά οι διεργασίες για συγκρότηση ευρωομάδας

Απέ­τυ­χαν ξανά να συμ­φω­νή­σουν στη δημιουρ­γία νέας ομά­δας στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο τα εθνι­κι­στι­κά — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κά κόμ­μα­τα της ΕΕ, που συνα­ντή­θη­καν το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το στη Βαρ­σο­βία, ενώ συμ­φώ­νη­σαν να συνε­χί­σουν τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις το 2022 σε νέα συνά­ντη­ση στην Ισπανία.

Οι διερ­γα­σί­ες για τη δημιουρ­γία ενιαί­ας ευρω­ο­μά­δας αυτών των δυνά­με­ων φέρ­νουν στην επι­φά­νεια βαθιές αντι­θέ­σεις των αστι­κών τάξε­ων των κρα­τών — μελών, αντα­γω­νι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ενώ πολ­λές είναι και οι δια­φω­νί­ες στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, όπως π.χ. η στά­ση απέ­να­ντι στη Ρωσία.

Στη «Σύνο­δο Κορυ­φής των Συντη­ρη­τι­κών Ηγε­τών της Ευρώ­πης στη Βαρ­σο­βία» προ­ή­δρευ­σε ο επι­κε­φα­λής του πολω­νι­κού κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος PiS, Γ. Καζίν­σκι, και συμ­με­τεί­χαν ο Ούγ­γρος πρω­θυ­πουρ­γός, Β. Ορμπαν, η υπο­ψή­φια για την προ­ε­δρία της Γαλ­λί­ας, Μαρίν Λεπέν, ο επι­κε­φα­λής του ισπα­νι­κού κόμ­μα­τος Vox, Σ. Αμπα­σκάλ, το Συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα της Εσθο­νί­ας, το βελ­γι­κό Vlaams Belang και άλλα 8 εθνι­κι­στι­κά κόμ­μα­τα από την ΕΕ.

Δεν συμ­με­τεί­χαν ο Μ. Σαλ­βί­νι από την ιτα­λι­κή «Λέγκα», που δήλω­σε ότι «πρέ­πει να έρθει η κατάλ­λη­λη στιγ­μή» για να σχη­μα­τι­στεί η νέα «οικο­γέ­νεια» στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, καθώς και το FPΟ της Αυστρί­ας και το AfD της Γερμανίας.

Η δια­κή­ρυ­ξη τάχθη­κε κατά «της ενο­χλη­τι­κής ιδέ­ας της δημιουρ­γί­ας μιας Ευρώ­πης που θα κυβερ­νά­ται από μια αυτο­διο­ρι­ζό­με­νη ελίτ» και κατά της «αυθαί­ρε­της εφαρ­μο­γής του δικαί­ου της ΕΕ».

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες συμ­φώ­νη­σαν σε «στε­νό­τε­ρη συνερ­γα­σία των κομ­μά­των τους στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της διορ­γά­νω­σης κοι­νών συνε­δριά­σε­ων και της ευθυ­γράμ­μι­σης των ψήφων».

«Μπο­ρού­με να είμα­στε αισιό­δο­ξοι για την έναρ­ξη αυτής της πολι­τι­κής δύνα­μης τους επό­με­νους μήνες», δήλω­σε η Λεπέν.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα του «EU Observer», στην Λεπέν επι­τέ­θη­καν στε­λέ­χη του πολω­νι­κού PiS για από­ψεις φιλι­κές προς το Κρεμ­λί­νο, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι το κόμ­μα της πήρε εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από τη Ρωσία.

Ριζο­σπά­στης.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο