Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση απόδοσης τιμής στους μαχητές του Ισπανικού εμφυλίου από το ΚΚ Σουηδίας με την συμμετοχή του ΚΚΕ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το Σάβ­βα­το 31/8 έγι­νε στην Στοκ­χόλ­μη εκδή­λω­ση από­δο­σης τιμής στους μαχη­τές του Ισπα­νι­κού εμφυ­λί­ου από το ΚΚ Σου­η­δί­ας, με την συμπλή­ρω­ση 80 χρό­νων από την λήξη του πολέ­μου στο μνη­μείο La Mano. Η εκδή­λω­ση περι­λάμ­βα­νε ομι­λία εκπρο­σώ­που του ΚΚ Σου­η­δί­ας, κατά­θε­ση στε­φά­νων και στο τέλος όλοι μαζί τρα­γού­δη­σαν την Διεθνή. 

Παρευ­ρέ­θη­κε από το τμή­μα δημο­σί­ων σχέ­σε­ων του ΚΚΕ  ο Νίκος Σερε­τά­κης, εκπρό­σω­ποι των ΚΚ Δανί­ας, Νορ­βη­γί­ας, Φιν­λαν­δί­ας, εκπρό­σω­ποι της ΚΟ ΚΚΕ Σου­η­δί­ας και όλοι οι αντι­πρό­σω­ποι της Οργα­νω­τι­κής Συν­διά­σκε­ψης του ΚΚ Σουηδίας.

20190831 193623

Αποσπάσματα της ομιλίας 

-600 Αντι­φα­σί­στες Σου­η­δοί το 75% μέλη του ΚΚ και της νεο­λαί­ας πήγαν εθε­λο­ντές στο πλευ­ρό των δημο­κρα­τι­κών δυνάμεων. 

-150 Σου­η­δοί εθε­λο­ντές έπε­σαν στο πλευ­ρό του Δημο­κρα­τι­κού στρα­τού στον εμφύ­λιο της Ισπανίας.

Στις 19 Δεκεμ­βρί­ου 1936 πέφτει μαχό­με­νος στην Ισπα­νία ο Σου­η­δός Όλε Μέουρ­λιγκ. Φοι­τη­τής θεο­λο­γί­ας ο Μέουρ­λιγκ στο Πανε­πι­στή­μιο της Ουψά­λα, πήγε εθε­λο­ντής στις Διε­θνείς Ταξιαρ­χί­ες της Ισπα­νί­ας στο τάγ­μα Τέλ­μαν για να πολε­μή­σει τον φασί­στα Φράν­κο. “Έπε­σε” έξω από την Μαδρί­τη. Θάφτη­κε στο νεκρο­τα­φείο της Μπρι­γά­δας. Ήταν τέτοια η λύσ­σα του Φράν­κο, που ισο­πέ­δω­σε το νεκρο­τα­φείο μετά την νίκη του. Η τελευ­ταία φρά­ση στο απο­χαι­ρε­τι­στή­ριο γράμ­μα του Μέουρ­λιγκ έλε­γε “Σύντρο­φοι, κρα­τεί­στε την κόκ­κι­νη φλό­γα αναμ­μέ­νη!. Οι επα­να­στά­τες φεύ­γουν, όχι η επανάσταση ”

20190831 192721

Η θυσία των αγω­νι­στών δεν πήγε χαμέ­νη. Η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση με την ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση της αστι­κής τάξης στην Σου­η­δία σε όλα τα επί­πε­δα του κοι­νω­νι­κού κρά­τους απαι­τεί την ίδια αυτο­θυ­σία που δεί­χνουν οι κομ­μου­νι­στές στις δύσκο­λες επο­χές. Για την νίκη του Σοσιαλισμού. 

Δόξα και τιμή στους αντι­φα­σί­στες αγω­νι­στές της Ισπα­νί­ας. Δόξα και τιμή στους κομμουνιστές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο