Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο βυζαντινολόγο και νεοελληνιστή Νίκο Βέη

Το Ίδρυ­μα της Βου­λής των Ελλή­νων για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δημο­κρα­τία, στο πλαί­σιο του κύκλου εκδη­λώ­σε­ων Πρό­σω­πα Άξια Τιμής, πραγ­μα­το­ποιεί εκδή­λω­ση αφιε­ρω­μέ­νη στη ζωή και το έργο του πρω­το­πό­ρου βυζα­ντι­νο­λό­γου και νεο­ελ­λη­νι­στή Νίκου Βέη, στην αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων της Βου­λής των Ελλή­νων στην οδό Αμα­λί­ας 22–24 (είσο­δος από Σου­ρή), σήμε­ρα Πέμ­πτη 18 Ιανουα­ρί­ου 2018 και ώρα 18:30.

Ο Νίκος Βέης (1883–1958) υπήρ­ξε φιλό­λο­γος και ιστο­ρι­κός, κορυ­φαί­ος βυζα­ντι­νο­λό­γος και νεο­ελ­λη­νι­στής, πρώ­τος καθη­γη­τής της έδρας της Μεσαιω­νι­κής και Νεό­τε­ρης Ελλη­νι­κής Φιλο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών και μέλος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών. Από το εξαι­ρε­τι­κά εκτε­τα­μέ­νο συγ­γρα­φι­κό και ερευ­νη­τι­κό του έργο, ξεχω­ρί­ζουν οι μελέ­τες του για τα χει­ρό­γρα­φα των μονών των Μετεώρων.

Κατά την εκδή­λω­ση θα γίνουν οι ακό­λου­θες ομιλίες:

· Η κυρία Μάχη Παΐ­ζη-Απο­στο­λο­πού­λου, ιστο­ρι­κός, ομό­τι­μη διευ­θύ­ντρια Ερευ­νών του Ινστι­τού­του Ιστο­ρι­κών Ερευ­νών του Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος Ερευ­νών, θα μιλή­σει για την επι­στη­μο­νι­κή, πολι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή δρά­ση του Νίκου Βέη.

· Η κυρία Τόνια Κιου­σο­πού­λου, καθη­γή­τρια Βυζα­ντι­νής Ιστο­ρί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Κρή­της, θα επι­κε­ντρω­θεί στη συμ­βο­λή του Νίκου Βέη στη μελέ­τη του Βυζα­ντί­ου, μέσα από το συγ­γρα­φι­κό, ερευ­νη­τι­κό και διδα­κτι­κό του έργο.

· Η καθο­ρι­στι­κή προ­σφο­ρά του Πελο­πον­νή­σιου ιστο­ρι­κού και φιλο­λό­γου στην ανά­δει­ξη της νεο­ελ­λη­νι­κής φιλο­λο­γί­ας ως δια­κρι­τού επι­στη­μο­νι­κού πεδί­ου θα είναι το θέμα της κυρί­ας Βενε­τί­ας Απο­στο­λί­δου, καθη­γή­τριας Νεο­ελ­λη­νι­κής Λογο­τε­χνί­ας και Λογο­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης.

· Τέλος, ο κ. Βαγ­γέ­λης Καρα­μα­νω­λά­κης, επί­κου­ρος καθη­γη­τής Ιστο­ρί­ας της Ιστο­ριο­γρα­φί­ας, πρό­ε­δρος του Ιστο­ρι­κού Αρχεί­ου του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, θα μιλή­σει για τον Νίκο Βέη ως λόγιο και δάσκα­λο, ο οποί­ος δίκαια κατέ­χει μια ξεχω­ρι­στή θέση στον κόσμο της ελλη­νι­κής λογιο­σύ­νης του 20ού αιώνα.

Ο κ. Βαγ­γέ­λης Καρα­μα­νω­λά­κης θα συντο­νί­σει, επί­σης, την εκδήλωση.

Η είσο­δος είναι ελεύ­θε­ρη για το κοινό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο