Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελβετική φαρμακοβιομηχανία χρηματοδοτεί την γερμανική ακροδεξιά

Αντι­μέ­τω­πη με σκάν­δα­λο παρά­νο­μης χρη­μα­το­δό­τη­σης βρί­σκε­ται η αντι­πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος Εναλ­λα­κτι­κή για την Γερ­μα­νία (AfD) Αλίς Βαϊ­ντέλ, μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι η τοπι­κή οργά­νω­ση της εκλο­γι­κής της περι­φέ­ρειας έλα­βε περί­που 130.000 ευρώ πριν από τις εκλο­γές για την προ­ε­κλο­γι­κή της εκστρατεία.

Όπως απο­κα­λύ­πτουν η Süddeutsche Zeitung και οι ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κοί σταθ­μοί WDR και NDR, πρό­κει­ται για χρή­μα­τα που εμβά­στη­καν κατά το διά­στη­μα Ιου­λί­ου — Σεπτεμ­βρί­ου 2017 σε 18 δόσεις των 9.000 ελβε­τι­κών φρά­γκων στον τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό της AfD στην περιο­χή του Μπό­ντεν­ζεε από φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρία της Ζυρί­χης, με την αιτιο­λο­γία: «Εκλο­γι­κή δωρεά για την Αλίς Βαϊ­ντέλ». Η δωρεά ωστό­σο θεω­ρεί­ται παρά­νο­μη, καθώς προ­έρ­χε­ται από χώρα εκτός Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, ενώ, όπως απο­κα­λύ­πτουν τα ΜΜΕ που διε­ξή­γα­γαν την έρευ­να, η κυρία Βαϊ­ντέλ είχε ενη­με­ρω­θεί σχε­τι­κά ήδη από τον Σεπτέμ­βριο του 2017.

Η ίδια η αντι­πρό­ε­δρος της AfD, σε γρα­πτή δήλω­σή της, επι­σή­μα­νε ότι επέ­στρε­ψε τα χρή­μα­τα, τα εμβά­σμα­τα όμως εστά­λη­σαν μόλις τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο. Ισχυ­ρί­στη­κε δε ότι δεν γνω­ρί­ζει τίπο­τα σχε­τι­κά με την ελβε­τι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία. Σύμ­φω­να πάντως με τη σχε­τι­κή νομο­θε­σία, παρά­νο­μες δωρε­ές πρέ­πει είτε να επι­στρέ­φο­νται άμε­σα στον δωρη­τή είτε — σε περί­πτω­ση που δια­πι­στώ­θη­καν με καθυ­στέ­ρη­ση — να απο­στέλ­λο­νται στον Πρό­ε­δρο του Ομο­σπον­δια­κού Κοινοβουλίου.

«Εάν αλη­θεύ­ει ότι η κυρία Βαϊ­ντέλ γνώ­ρι­ζε για τις δωρε­ές, τότε κατά τη γνώ­μη μου φέρει την κύρια ευθύ­νη. Και αν απο­δει­χθεί ότι πράγ­μα­τι το θέμα αφο­ρά παρά­νο­μες δωρε­ές, τότε περι­μέ­νω να παραι­τη­θεί τόσο από το αξί­ω­μά της στο κόμ­μα όσο και από βου­λευ­τής», δήλω­σε σε WDR, NDR και Ζιντόι­τσε Τσάι­τουνγκ ο επι­κε­φα­λής της τοπι­κής οργά­νω­σης της AfD στην Βάδη-Βυρ­τεμ­βέρ­γη, ο Ραλφ Οτσκάρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο