Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοτουρκικά: Για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο μίλησε ο Τσαβούσογλου

Το σύνο­λο των τουρ­κι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, που η Άγκυ­ρα σκο­πεύ­ει να θέσει στον διά­λο­γο που προ­ω­θεί­ται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και θα επι­φέ­ρει επώ­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις σε βάρος των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, έθε­σε ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, σε εφ’ όλης της ύλης συνέ­ντευ­ξή του σε τουρ­κι­κό τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, αργά το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας (24/4). Επι­βε­βαιώ­νει πως οι κυβερ­νή­σεις Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας συμ­φω­νή­σαν σε μορα­τό­ριουμ, σε απο­φυ­γή πρά­ξε­ων πρόκλησης.

Μιλώ­ντας στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο «TV100», ο Τσα­βού­σο­γλου είπε ότι υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα που δεν λύθη­καν επί χρό­νια και όσο δεν λύνο­νται αυτά θα σημειώ­νο­νται εντάσεις.

Ανα­φέρ­θη­κε στην κρί­ση των Ιμί­ων και τις διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές που ακο­λού­θη­σαν, για τις οποί­ες είπε ότι η κυβέρ­νη­ση Ερντο­γάν όταν ήρθε στην εξου­σία τις συνέ­χι­σε «για­τί ήταν ένα θετι­κό βήμα». Στη συνέ­χεια υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν είναι συμ­βα­τό με το Διε­θνές Δίκαιο να διεκ­δι­κεί η Ελλά­δα 10 μίλια ενα­έ­ριου χώρου πάνω από τα 6 μίλια χωρι­κών υδά­των και, όπως είπε, όταν τα τουρ­κι­κά αερο­σκά­φη μπαί­νουν σε εκεί­να τα τέσ­σε­ρα μίλια, «τα οποία ισχυ­ρί­ζο­νται ότι είναι δικά τους αλλά δεν είναι», τότε αρχί­ζουν να λένε ότι κάνου­με παραβιάσεις.

Με τον ίδιο τρό­πο, συνέ­χι­σε ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, υπάρ­χουν νησί­δες και βρά­χοι που το ιδιο­κτη­σια­κό τους καθε­στώς δεν ορί­ζε­ται «ξεκά­θα­ρα» από τις Συν­θή­κες της Λωζάν­νης του 1923 και των Παρι­σί­ων του 1947«Εμείς δικαί­ως λέμε ότι είναι δικά μας και η Ελλά­δα λέει ότι είναι δικά της, έτσι προ­κα­λεί­ται έντα­ση» είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα με τους σει­σμούς περά­σα­με σε μία περί­ο­δο ηρε­μί­ας. Μετά τις εκλο­γές είπα­με να συζη­τή­σου­με σε ένα πιο ειλι­κρι­νές περι­βάλ­λον», ανέ­φε­ρε ο Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου για να κατα­λή­ξει πως «εξα­σφα­λί­σα­με μια συμ­φω­νία, αλλά αύριο μπο­ρεί να συμ­βεί κάτι και να έχου­με έντα­ση».

Τρέχουν οι διεργασίες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τις δηλώ­σεις Τσα­βού­σο­γλου, ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Γιώρ­γος Αρνα­ού­της, ισχυ­ρί­στη­κε ότι η ελλη­νι­κή πλευ­ρά επι­μέ­νει ότι η δια­φο­ρά με την Τουρ­κία παρα­μέ­νει μόνο μία, ο ορι­σμός της υφα­λο­κρη­πί­δας. «Οι θέσεις μας είναι γνω­στές. Η δια­φο­ρά μας είναι μία. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με η εσω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση στην Τουρ­κία να μετα­τρα­πεί σε δημό­σιο διά­λο­γο μετα­ξύ Ελλά­δος και Τουρ­κί­ας» είπε ο Γ. Αρναούτης.

Την ίδια ώρα, ωστό­σο, οι διερ­γα­σί­ες σχε­τι­κά με τον περι­βό­η­το ελλη­νο­τουρ­κι­κό διά­λο­γο είναι σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη, όπως επι­βε­βαιώ­νουν οι δηλώ­σεις των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­διας, μιλώ­ντας στο «Βήμα», επα­νέ­λα­βε τη βού­λη­σή του για αλλα­γές στη δια­δι­κα­σία των διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών ώστε να τρέ­ξει απο­δο­τι­κό­τε­ρα, δηλώ­σεις που έρχο­νται λίγο μόλις και­ρό μετά από αυτές του Τσα­βού­σο­γλου, ότι η τουρ­κι­κή πλευ­ρά έχει κατα­θέ­σει μια «πρό­τα­ση έξι σημεί­ων, ώστε να γίνουν συγκε­κρι­μέ­να βήμα­τα προς τη θετι­κή ατζέ­ντα», ζητώ­ντας σε κάθε περί­πτω­ση «να συνε­χί­σου­με τις διε­ρευ­νη­τι­κές, τα Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης και τις συνα­ντή­σεις στο ΝΑΤΟ» (ο περι­βό­η­τος μηχα­νι­σμός απο­κλι­μά­κω­σης που στή­θη­κε εκεί), μια επι­βε­βαί­ω­ση ότι στο παρα­σκή­νιο ψάχνουν διά­φο­ρα σχή­μα­τα για να προ­χω­ρή­σουν ακό­μα ταχύτερα.

Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας για «μορατόριουμ» ασκήσεων

Ακό­μη και σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία ανά­με­σα στους υπουρ­γούς Άμυ­νας Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, με αντι­κεί­με­νο, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, τον καθο­ρι­σμό ενός νέου μορα­τό­ριουμ ανά­με­σα στις δύο χώρες που θα προ­βλέ­πει την «απο­χή προ­κλή­σε­ων» στο Αιγαίο, όχι μόνο τους μήνες του καλο­και­ριού, αλλά μέχρι και τον Οκτώβρη.

Ο Χ. Ακάρ μιλού­σε μάλι­στα πρό­σφα­τα για «παρά­τα­ση της διάρ­κειας του μορα­τό­ριουμ που προ­βλέ­πει την απο­φυ­γή ασκή­σε­ων στα διε­θνή ύδα­τα και στον ενα­έ­ριο χώρο του Αιγαί­ου μετα­ξύ 15 Ιου­νί­ου και 15 Σεπτεμ­βρί­ου», με την κυβέρ­νη­ση να σπεύ­δει να διαρ­ρεύ­σει πως οι ασκή­σεις των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων θα περι­λαμ­βά­νουν όλο το εύρος του FIR Αθη­νών, δεί­χνο­ντας ως παρά­δειγ­μα την Πολυ­ε­θνι­κή Αερο­πο­ρι­κή Άσκη­ση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και τη Διε­θνή Άσκη­ση Ειδι­κών Δυνά­με­ων — Δυνά­με­ων Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων «ΩΡΙΩΝ 23», που ξεκί­νη­σαν χτες με τη συμ­με­το­χή προ­σω­πι­κού και μέσων και από ξένες Ένο­πλες Δυνάμεις.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο