Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμάζονται «διευθετήσεις» μετά τις εκλογές στις δύο χώρες

Με στα­θε­ρούς ρυθ­μούς ανα­θερ­μαί­νε­ται το παζά­ρι για τις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού τύπου «διευ­θε­τή­σεις» σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, με τις κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας να στρώ­νουν το έδα­φος για εξε­λί­ξεις μετά τις εκλο­γές στις δύο χώρες.

Μετά την συνά­ντη­σή του με τον υπουρ­γό εξω­τε­ρι­κών της Αιγύ­πτου ‑ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φθεί και την Άγκυ­ρα- ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, αφού είπε ότι ενη­μέ­ρω­σε τον Σάμεχ Σού­κρι για «τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις», «για το κλί­μα που επι­κρα­τεί» μετά από τους κατα­στρο­φι­κούς σει­σμούς και την επί­σκε­ψή του στην Αντιό­χεια, δήλω­σε ότι «γνω­ρί­ζου­με πάντα τις δυσκο­λί­ες των διμε­ρών μας σχέ­σε­ων με την Τουρ­κία». Παράλ­λη­λα, εξέ­φρα­σε την ελπί­δα για «δια­τή­ρη­ση του ήρε­μου κλί­μα­τος», προ­κει­μέ­νου «να λει­τουρ­γή­σει ως αφε­τη­ρία έναρ­ξης ενός ειλι­κρι­νούς δια­λό­γου» για την οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ με μπού­σου­λα τις συμ­φω­νί­ες με την Αίγυ­πτο, την Ιτα­λία, την Αλβα­νία, που σημα­δεύ­ο­νται από τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων και των ευρω­α­τλα­ντι­κών σχεδιασμών.

Δεν είναι τυχαίο άλλω­στε ότι η συμ­φω­νία για την οριο­θέ­τη­ση ΑΟΖ με την Αίγυ­πτο, είναι μερι­κή, δεν περι­λαμ­βά­νει τη ζώνη από τη μισή Ρόδο έως και το Καστε­λό­ρι­ζο, στις οποί­ες απλώ­νει τις διεκ­δι­κή­σεις της η Τουρ­κία, ενώ ανα­γνω­ρί­ζει μειω­μέ­νη επή­ρεια ακό­μα και στο μεγα­λύ­τε­ρο ελλη­νι­κό νησί, την Κρήτη.

Λίγες ώρες μετά την συνέ­ντευ­ξη του Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου ο οποί­ος ζήτη­σε «δια­βού­λευ­ση» για «όλα ως πακέ­το», ο Νίκος Δέν­διας επι­χεί­ρη­σε να τις απο­δώ­σει σε «προ­ε­κλο­γι­κές ανά­γκες», ενώ έσπευ­σε να πει πως «οφεί­λου­με και οι δύο πλευ­ρές να προ­στα­τεύ­σου­με αυτό το κλί­μα το οποίο δια­μορ­φώ­θη­κε. Διό­τι μόνο έτσι θα μπο­ρέ­σου­με, μετά τις εκλο­γές, να εκμε­ταλ­λευ­τού­με τα όποια περι­θώ­ρια υπάρ­χουν για συνεν­νό­η­ση και δεν θεω­ρώ ότι είναι χρή­σι­μο να εντα­χθεί η θεμα­το­λο­γία των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων στην προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, που βρί­σκε­ται παράλ­λη­λα σε εξέ­λι­ξη και στις δύο χώρες».

Ο Ν. Δέν­διας τόνι­σε επί­σης ότι «ο τομέ­ας της Ενέρ­γειας είναι ένας τομέ­ας στε­νής συνερ­γα­σί­ας», παρα­πέ­μπο­ντας και στο Φόρουμ Φυσι­κού Αερί­ου της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και στέλ­νο­ντας μήνυ­μα στην Άγκυ­ρα ότι «εμείς βλέ­που­με θετι­κά τη συμ­με­το­χή και άλλων κρα­τών στο Φόρουμ, αλλά με μία βασι­κή, νομί­ζω και αυτο­νό­η­τη, προ­ϋ­πό­θε­ση: Τον σεβα­σμό του Διε­θνούς Δικαί­ου, τον σεβα­σμό του Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας», στο οποίο παρα­πέ­μπει, βέβαια, και η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη, καθώς τέτοια κεί­με­να γίνο­νται λάστι­χο όπο­τε είναι να υπη­ρε­τη­θούν σχε­δια­σμοί του κεφα­λαί­ου και των δια­κρα­τι­κών ενώ­σε­ών του.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας, Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, σε συνέ­ντευ­ξή του, ανα­φε­ρό­με­νος στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά επα­νέ­λα­βε ότι «η προ­σέγ­γι­ση απο­τε­λεί ευκαι­ρία» και εξέ­φρα­σε την εκτί­μη­ση ότι «μετά τις εκλο­γές πιθα­νώς να επα­νεκ­κι­νή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες ενάρ­ξε­ως του δια­λό­γου για τα Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπιστοσύνης».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο