Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμπάργκο και απειλές σε πλοία-δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στις 5/4 απο­φά­σι­σαν οι ΗΠΑ να εφαρ­μό­σουν απα­γό­ρευ­ση μετα­φο­ρών σε εται­ρί­ες και πλοία-δεξα­με­νό­πλοια που μετα­φέ­ρουν πετρέ­λαιο από την Βενε­ζου­έ­λα στην Κού­βα με αυστη­ρό­τα­τες κυρώ­σεις, μιά δρα­στη­ριό­τη­τα καθό­λα νόμι­μη που βασί­ζε­ται σε δια­κρα­τι­κές εμπο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες μετα­ξύ των δύο χωρών, γρά­φει η Cubadebate.

Μετα­ξύ των εται­ριών είναι και η ελλη­νι­κή εται­ρία ProPer In Management Incorporated με έδρα τον Πει­ραιά. Η απα­γό­ρευ­ση αφο­ρά ακό­μη 34 δεξα­με­νό­πλοια της κρα­τι­κής εται­ρί­ας πετρε­λαί­ου PDVSA και την εται­ρεία Ballito Shipping Incorporated με έδρα την Λιβερία.

«Παίρ­νου­με μέτρα ενά­ντια στην βασι­κή πηγή πλού­του του Μαδού­ρο», ομο­λο­γεί κυνι­κά ο αντι­πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Mike Pence στο Χιού­στον του Τέξας όπου είναι συγκε­ντρω­μέ­νες οι περισ­σό­τε­ρες εται­ρί­ες πετρε­λαί­ου των ΗΠΑ.

«Παίρ­νου­με μέτρα ενα­ντί­ον εται­ριών και πλοί­ων που μετα­φέ­ρουν πετρέ­λαιο και δίνουν σοβα­ρή βοή­θεια στο παρά­νο­μο καθε­στώς Μαδού­ρο. Η Κού­βα συνε­χί­ζει να εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται και να βοη­θά­ει το καθε­στώς ανταλ­λάσ­σο­ντας πετρέ­λαιο ένα­ντι κατα­στο­λής, για να κρα­τή­σει τον Μαδού­ρο στην εξου­σία» δηλώ­νει στο ίδιο μήκος κύμα­τος ο υπουρ­γός οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ Steven Mnuchin.

Σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών η από­φα­ση περι­λαμ­βά­νει κυρώ­σεις δέσμευ­σης των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων που μπο­ρεί να είναι υπό Αμε­ρι­κα­νι­κή δικαιο­δο­σία και απα­γό­ρευ­ση χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών συναλ­λα­γών με τις εται­ρί­ες και τα πλοία που βρί­σκο­νται στη λίστα.

 -Οι ενέρ­γειες των ΗΠΑ δεν έχουν καμία νόμι­μη βάση, παρα­βιά­ζουν το διε­θνές δίκαιο και τις εμπο­ρι­κές σχέ­σεις τρί­των χωρών. Δεν έχει καμία δικαιο­δο­σία οι ΗΠΑ και είναι παρά­νο­μες οι ενέρ­γειες τους, σχο­λιά­ζει η Cubadebate.

Η συμ­φω­νία Βενε­ζου­έ­λας- Κού­βας έγι­νε το 2000 μετα­ξύ του Τσά­βες και του Φιντέλ Κάστρο και περι­λαμ­βά­νει μετα­φο­ρά πετρε­λαί­ου από την πλευ­ρά της Βενε­ζου­έ­λας και παρο­χή ιατρι­κής και μορ­φω­τι­κής βοή­θειας με δασκά­λους, για­τρούς, μηχα­νι­κούς και άλλους επι­στή­μο­νες από την πλευ­ρά της Κούβας.

Βάσει αυτής της συμ­φω­νί­ας 1,3 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι δέχτη­καν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, 60.000 μόνο το 2017 έσω­σαν την όρα­σή τους με εγχει­ρή­σεις από τους Κου­βα­νούς οφθαλ­μί­α­τρους και εξα­λεί­φθη­κε ο αναλ­φα­βη­τι­σμός στην Βενε­ζου­έ­λα με την συμ­με­το­χή των Κου­βα­νών δασκά­λων. Σε 21 από τις 24 επαρ­χί­ες της Βενε­ζου­έ­λας εφαρ­μό­ζε­ται το επα­να­στα­τι­κό φάρ­μα­κο της Κού­βας για τον δια­βή­τη Heberprot‑P, που έχει βελ­τιώ­σει την ζωή εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων της Βενεζουέλας.

Οι απα­γο­ρεύ­σεις προ­στί­θε­νται στον μακρύ κατά­λο­γο κυρώ­σε­ων που έχουν μέχρι στιγ­μής πάρει οι ΗΠΑ ακό­μη και απα­γό­ρευ­ση εισα­γω­γής φαρ­μά­κων, πάγω­μα των τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών της Βενε­ζου­έ­λας με την βοή­θεια χωρών και της ΕΕ, σαμπο­τάζ και προ­σπά­θεια πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και εισβο­λής με την δικαιο­λο­γία της «ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας».

Οι τελευ­ταί­ες κυρώ­σεις είναι μιά προ­σπά­θεια να χτυ­πη­θεί και η οικο­νο­μία της Κού­βας που μαζί με την Βενε­ζου­έ­λα και την Νικα­ρά­γουα αυτή την στιγ­μή απο­τε­λούν «το τρί­γω­νο του δια­βό­λου» όπως το απο­κα­λούν οι ΗΠΑ και ο φασί­στας πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Μπολσονάρο.

Παρά την συντρι­πτι­κή ήττα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το εμπάρ­γκο το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο, την βού­λη­ση να αρθεί, από όλες τις χώρες του κόσμου πλην των ΗΠΑ, συνε­χί­ζουν με όλα τα μέσα να προ­σπα­θούν να πλη­γώ­σουν την Επα­νά­στα­ση και τον λαό της Κούβας.

Η συμ­φω­νία Βενε­ζου­έ­λας-Κού­βας που μόνο επω­φέ­λεια φέρ­νει και στους δυο λαούς, δυνα­μώ­νει τους δεσμούς των λαών με αλλη­λεγ­γύη, συνερ­γα­σία, υψη­λές ηθι­κές αξί­ες, αυτήν ακρι­βώς την συμ­φω­νία θέλουν να κατα­στρέ­ψουν οι ΗΠΑ με όλα τα μέσα που δια­θέ­τουν. Είμα­στε σίγου­ροι πως θα πέσει στο κενό και αυτή η απα­ρά­δε­κτη, παρά­νο­μη και απάν­θρω­πη ενέρ­γεια των ΗΠΑ. Ο λαός της Κού­βας έχει απο­δεί­ξει ότι όχι μόνο αντέ­χει στις δυσκο­λί­ες αλλά τις ξεπερ­νά­ει και βγαί­νει νικη­τής κερ­δί­ζο­ντας την αγά­πη και τον σεβα­σμό των λαών της γης. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο