Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμπρού Γιουσούφ: Το ΚΚΕ παλεύει για κοινή δράση μειονότητας και πλειονότητας στη Θράκη

Συνέ­ντευ­ξη της Εμπρού Γιου­σούφ, υπο­ψη­φί­ας βου­λευ­τή Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημο­σιο­γρά­φο Γ. Μηλιώνη:

Ερ: Σχε­δόν σε κάθε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, αλλά ιδιαί­τε­ρα σε αυτή, η Θρά­κη βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο μεγά­λης αντι­πα­ρά­θε­σης ανά­με­σα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορ­μή αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες για κατευ­θυ­νό­με­νη ψήφο από το Τουρ­κι­κό Προ­ξε­νείο. Ποιά είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και για­τί το θέμα αυτό ανα­δει­κνύ­ε­ται με τέτοια έντα­ση τώρα;

Απ: Πρό­κει­ται για καρα­μπι­νά­το απο­προ­σα­να­το­λι­σμό και απί­στευ­τη υποκρισία.

Πρώ­τον, για­τί η όλη συζή­τη­ση δεν αφο­ρά τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που βιώ­νει η μειο­νό­τη­τα στη Θρά­κη, προ­βλή­μα­τα που έχουν κοι­νή μήτρα με όσα ζει και η πλειο­νό­τη­τα. Είναι η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων που εξα­σφα­λί­ζει πόρους και επι­δο­τή­σεις για το μεγά­λο κεφά­λαιο για την περι­βό­η­τη «ανά­πτυ­ξη της Θρά­κης», αλλά κατα­δι­κά­ζει το λαό της περιο­χής στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, την ανερ­γία, τον κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό, στα οποία κατέ­χου­με αρνη­τι­κές πρω­τιές ανά­με­σα σε όλες τις περι­φέ­ρειες της ΕΕ.

Δεύ­τε­ρον, για­τί αυτή η συζή­τη­ση γίνε­ται με φόντο την αντι­πα­ρά­θε­ση των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, που ομο­νο­ούν στο πως θα ξεζου­μί­ζουν τους λαούς τους, αλλά αντα­γω­νί­ζο­νται για το ποιος θα παί­ζει τον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην περιο­χή, πως θα ανα­βαθ­μί­σουν ‑όπως λένε- τον γεω­πο­λι­τι­κό τους ρόλο. Για αυτό και οι δύο εργα­λειο­ποιούν τη μειο­νό­τη­τα, για αυτό στή­νουν μηχα­νι­σμούς προ­πα­γάν­δας και χει­ρα­γώ­γη­σης, σε ένα σκη­νι­κό που από μακριά «μυρί­ζει» επι­κίν­δυ­νες για όλους τους λαούς της περιο­χής «διευ­θε­τή­σεις» και μάλι­στα υπό ΝΑΤΟϊ­κή ομπρέλα.

Τρί­τον, για­τί η δρά­ση αυτών των μηχα­νι­σμών είναι γνω­στή εδώ και χρό­νια σε όλους, ιδιαί­τε­ρα στα κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν και ας εμφα­νί­ζο­νται τώρα ως «πεφτο­συν­νε­φά­κη­δες». Άλλω­στε, τους ίδιους ή παρό­μοιους μηχα­νι­σμούς αξιο­ποιούν και οι ίδιοι για τον ίδιο ακρι­βώς λόγο, για να υφαρ­πά­ξουν την ψήφο της μειο­νό­τη­τας για να συνε­χί­σουν την ίδια βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή και μετά να κου­νά­νε και το δάχτυ­λο, λες και η μειο­νό­τη­τα τους χρω­στά­ει για τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά ανερ­γί­ας, μετα­νά­στευ­σης και σχο­λι­κής διαρ­ρο­ής, για την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση στο οδι­κό δίκτυο, στις δομές υγεί­ας και πρό­νοιας, για το γεγο­νός ότι ολό­κλη­ρος Δήμος Αρρια­νών είναι χωρίς Κέντρο Υγεί­ας και ολό­κλη­ρη η Ροδό­πη με μόλις ένα ασθε­νο­φό­ρο και τόσα άλλα!

Ερ: Πως αντι­με­τω­πί­ζει το ΚΚΕ την μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα, για­τί οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας να ψηφί­σουν ΚΚΕ στις κάλ­πες της Κυριακής;

Απ: Για­τί ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ και στη Ροδό­πη θα σημαί­νει δυνα­τός ο ίδιος ο λαός, δυνα­τή και η φωνή της μειο­νό­τη­τας για όλα τα ζωτι­κά της προ­βλή­μα­τα. Για­τί αυτή η δύνα­μη θα πολ­λα­πλα­σιά­σει τις δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν και στους κόλ­πους της μειο­νό­τη­τας για να παλέ­ψου­με ενά­ντια σε μια από χέρι αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, να κάνου­με ουσια­στι­κή 100% αντι­πο­λί­τευ­ση για τα δικά μας συμ­φέ­ρο­ντα και ανάγκες.

Η φωνή της μειο­νό­τη­τας θα φθά­νει μέσα στη βου­λή, όχι ως παρα­κά­λια ‑όπως γίνε­ται σήμε­ρα από τους υπό­λοι­πους βου­λευ­τές των αστι­κών κομ­μά­των, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ανε­ξάρ­τη­τα από το αν προ­έρ­χο­νται από την μειο­νό­τη­τα ή την πλειο­νό­τη­τα, ψηφί­ζουν κάθε αντι­λαϊ­κό νομο­σχέ­διο, που πλήτ­τει τόσο την μειο­νό­τη­τα, όσο και ολό­κλη­ρο το λαό- αλλά ως μαχη­τι­κή διεκ­δί­κη­ση που θα δίνει κου­ρά­γιο και θα δεί­χνει το δρό­μο του αγώ­να που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με όλοι οι εργα­ζό­με­νοι, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες, η νεο­λαία, ανε­ξάρ­τη­τα σε ποιο Θεό πιστεύουμε.

Το ΚΚΕ δια­χρο­νι­κά για αυτή την κοι­νή δρά­ση μειο­νό­τη­τας και πλειο­νό­τη­τας παλεύ­ει, ενά­ντια σε κάθε δια­χω­ρι­σμό, ενά­ντια στο εθνι­κι­στι­κό μίσος που καλ­λιερ­γούν όσοι θέλουν να παί­ξουν επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια στις πλά­τες μας, ενά­ντια και στον κοσμο­πο­λι­τι­σμό κάποιων που ρίχνουν νερό στον ίδιο ιμπε­ρια­λι­στι­κό μύλο από δια­φο­ρε­τι­κή πλευρά.

Ερ: Με αφορ­μή και την πολύ­νε­κρη τρα­γω­δία με πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες ανοι­χτά της Πύλου, ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε η συζή­τη­ση για τον φρά­χτη στον Έβρο και τα «κλει­στά ή ανοι­χτά» σύνορα…

Απ: Το πολύ­νε­κρο αυτό έγκλη­μα έχει την υπο­γρα­φή της αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ που υπη­ρε­τούν και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις. Με την κοι­νή δήλω­ση ΕΕ – Τουρ­κί­ας και τη συν­θή­κη του Δου­βλί­νου που συμ­φω­νούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσα προ­ε­τοι­μά­ζουν τώρα με το νέο σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη μετα­νά­στευ­ση, επί της ουσί­ας καταρ­γούν ολο­κλη­ρω­τι­κά τη συν­θή­κη της Γενεύ­ης που προ­ά­σπι­ζε τα δικαιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων. ΕΕ και κυβερ­νή­σεις έχουν δια­λέ­ξει το «στρα­τό­πε­δο των κερ­δών» στο δίλημ­μα «τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας»!

H έντα­ση της κατα­στο­λής με την Frontex, με το φρά­χτη στον Έβρο, με τις επα­να­προ­ω­θή­σεις, όχι μόνο δεν λύνουν το πρό­βλη­μα, αλλά το επι­δει­νώ­νουν, αφού ανοί­γουν τις ορέ­ξεις των δια­κι­νη­τών που δια­τη­ρούν περί­ερ­γες σχέ­σεις με τις ανε­ξέ­λεγ­κτες ΜΚΟ, τις οποί­ες χρη­μα­το­δο­τεί η ΕΕ. Παράλ­λη­λα ανα­ζη­τούν νέα πιο επι­κίν­δυ­να δρο­μο­λό­για θανά­του, αυξά­νουν την ταρί­φα της εκμε­τάλ­λευ­σης των ξεριζωμένων.

Ειδι­κά στην περιο­χή μας ο φρά­χτης έφε­ρε άλλους δρό­μους και διαύ­λους, πχ από τη Βουλ­γα­ρία. Και το δρά­μα συνε­χί­ζε­ται, με δεκά­δες πρό­σφυ­γες να χάνουν τη ζωή τους στα περά­σμα­τα, στην Εγνα­τία οδό, αλλά και στο επαρ­χια­κό δίκτυο. Τα τρο­χαία είναι πλέ­ον καθη­με­ρι­νές τρα­γι­κές ειδή­σεις και μετρά­με θύμα­τα πρό­σφυ­γες και ανυ­πο­ψί­α­στους οδη­γούς, στην προ­σπά­θεια των δια­κι­νη­τών να απο­φύ­γουν τις κατα­διώ­ξεις και τις συλλήψεις.

Η ουσία βρί­σκε­ται στο ότι η ΕΕ ανοι­γο­κλεί­νει την «κάνου­λα» ανά­λο­γα με τις ανά­γκες που έχει σε φθη­νό εργα­τι­κό και επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό. Αυτήν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βιώ­νου­με εδώ και μια δεκα­ε­τία και οι νέοι της μειο­νό­τη­τας στη Θρά­κη, με άλλους όρους βέβαια. Με τη δρά­ση δου­λε­μπο­ρι­κών γρα­φεί­ων και την βαριά εκμε­τάλ­λευ­ση στα κάτερ­γα της Γερ­μα­νί­ας και άλλων χωρών, όπου μετρά­με υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση, εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα με σακα­τε­μέ­νους, ακό­μα και νεκρούς. Ο λαός της περιο­χής γνω­ρί­ζει από πρώ­το χέρι το δρά­μα της προ­σφυ­γιάς και της μετα­νά­στευ­σης, από περα­σμέ­νες δεκα­ε­τί­ες, αλλά και από τη σύγ­χρο­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώνει.

Το ΚΚΕ παλεύ­ει για τα δικαιώ­μα­τα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών και έχει κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις, για τους όρους φιλο­ξε­νί­ας τους, για την κατα­γρα­φή τους στις χώρες που βρί­σκο­νται μαζι­κά συγκε­ντρω­μέ­νοι, όπως η Τουρ­κία ή η Λιβύη, με ευθύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ, ώστε από εκεί κατευ­θεί­αν να ταξι­δεύ­ουν στις χώρες τελι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, που κατά βάση δεν είναι η χώρα μας.

Παράλ­λη­λα κατα­θέ­σα­με συγκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα για τις συν­θή­κες του ναυα­γί­ου ανοι­χτά της Πύλου και περι­μέ­νου­με τις αρμό­διες αρχές να απα­ντή­σουν με σαφήνεια.

Ερ: Για­τί το ΚΚΕ χαρα­κτη­ρί­ζει την επί­σκε­ψη του πρέ­σβη των ΗΠΑ και διπλω­μα­τών κρα­τών της δυτι­κής πλευ­ράς της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, στις αρχές του μήνα, ως «πολύ σοβα­ρό βήμα κλι­μά­κω­σης της εμπλο­κής στο μακε­λειό του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρανία»;

Απ: Δεν είναι η πρώ­τη φορά που έχου­με τέτοιες επι­σκέ­ψεις στην περιο­χή, πολύ περισ­σό­τε­ρο στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, που παί­ζει ιδιαί­τε­ρο ρόλο στα στρα­τιω­τι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ στον πόλε­μο που διε­ξά­γει με τη Ρωσία στο έδα­φος της Ουκρανίας.

Οι εξε­λί­ξεις όμως μαρ­τυ­ρούν ότι πάμε για περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση με την απο­στο­λή τερά­στιων ποσο­τή­των πολε­μι­κού υλι­κού, μαχη­τι­κών αερο­πλά­νων και άλλων πολε­μι­κών μέσων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Ουκρα­νία, με την απο­στο­λή έμψυ­χου δυνα­μι­κού και την εκπαί­δευ­ση Ουκρα­νών στρα­τιω­τών και αξιω­μα­τι­κών. Με τις απει­λές της Ρωσί­ας να δυνα­μώ­νουν προς πάσα κατεύ­θυν­ση και τον πυρη­νι­κό όλε­θρο να μην απο­τε­λεί απλώς μια «επι­θε­τι­κή ρητο­ρι­κή», αλλά ένα εφιαλ­τι­κό σενά­ριο για τους λαούς.

Όταν με αυτές τις εξε­λί­ξεις έχεις μετα­τρέ­ψει ολό­κλη­ρη την Ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και Θρά­κη, αλλά και ολό­κλη­ρη τη χώρα, σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο του ΝΑΤΟ, στην ουσία έχεις βάλει τα φιτί­λια και περι­μέ­νεις πότε θα ανά­ψει το σπίρ­το. Αυτό έκα­ναν και κάνουν οι κυβερ­νή­σεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό το ΚΚΕ κλι­μα­κώ­νει τη δρά­ση του με όλους τους τους τρό­πους για να μην γίνου­με τελι­κά ένα ΝΑΤΟϊ­κό προ­γε­φύ­ρω­μα και ταυ­τό­χρο­να στό­χος αντι­ποί­νων από αντί­πα­λα στρα­τό­πε­δα. Για αυτό διορ­γα­νώ­σα­με δεκά­δες συλ­λα­λη­τή­ρια, κινη­το­ποι­ή­σεις, αιφ­νι­δια­στι­κές παρεμ­βά­σεις απέ­να­ντι στα ΝΑΤΟϊ­κά πλοία, στη μετα­τρο­πή του λιμα­νιού της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης σε ΝΑΤΟϊ­κή βάση, στην παρά­δο­ση στους μακε­λά­ρη­δες ελλη­νι­κών στρα­το­πέ­δων όπως του Γιαν­νού­λη στον Έβρο και του Πετρο­χω­ρί­ου στην Ξάν­θη, άλλων κρί­σι­μων υπο­δο­μών όπως το οδι­κό και σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο.

Σε αυτό το δρό­μο θα συνε­χί­σου­με και καλού­με το λαό της περιο­χής να δυνα­μώ­σει την αντι­πο­λε­μι­κή του πάλη, την επα­γρύ­πνη­ση και την αντί­στα­ση στα πολε­μο­κά­πη­λα σχέδια.

Μπο­ρού­με να συνα­ντη­θού­με ακό­μα πιο πολ­λοί στο δρό­μο του αγώ­να για τη ζωή που μας αξί­ζει, για την ειρή­νη και την φιλία των λαών.

Μπο­ρού­με να συνα­ντη­θού­με και στην κάλ­πη την ερχό­με­νη Κυρια­κή ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά, να δυνα­μώ­σου­με το ΚΚΕ!

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο