Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τη Δευτέρα

Επι­δεί­νω­ση προ­βλέ­πε­ται να παρου­σιά­σει ο και­ρός στη χώρα μας από τη Δευ­τέ­ρα (25/9) με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα επη­ρε­ά­σουν τη δυτι­κή, την κεντρι­κή και τη βόρεια Ελλά­δα. Τα φαι­νό­με­να θα είναι τοπι­κά ισχυ­ρά και τη Δευ­τέ­ρα θα σημειω­θούν κυρί­ως στα δυτι­κά τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας την Ήπει­ρο, τη δυτι­κή Μακε­δο­νία και πιθα­νόν το Ιόνιο. Την Τρί­τη (26/9) και την Τετάρ­τη (27/9) θα επη­ρε­α­στούν περισ­σό­τε­ρες περιοχές.

Σύμ­φω­να με το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­δεί­νω­σης Και­ρού που εξέ­δω­σε η Εθνι­κή Μετε­ω­ρο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία, πιο αναλυτικά:

Τη Δευ­τέ­ρα (25/9) στα δυτι­κά, τα κεντρι­κά και τα βόρεια προ­βλέ­πο­νται βρο­χές ενώ σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στην Ήπει­ρο, τη δυτι­κή Μακε­δο­νία, τη Θεσ­σα­λία και πιθα­νόν το Ιόνιο. Σημειώ­νε­ται ότι στη Θεσ­σα­λία θα επη­ρε­α­στούν κυρί­ως τα δυτι­κά τμή­μα­τα (νομοί Τρι­κά­λων και Καρ­δί­τσας) και τα δυτι­κά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρί­τη (26/9) στο Ιόνιο και τα ηπει­ρω­τι­κά (πλην της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης) προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και τοπι­κά ισχυ­ρές καται­γί­δες. Στη Θεσ­σα­λία τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα σημειω­θούν κυρί­ως στα βόρεια και ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα του νομού Μαγνη­σί­ας, καθώς επί­σης και στους νομούς Καρ­δί­τσας, Τρι­κά­λων και τις νότιες περιο­χές του νομού Λάρισας.

Την Τετάρ­τη (27/9) σε όλη σχε­δόν τη χώρα προ­βλέ­πο­νται βρο­χές ενώ καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές θα εκδη­λω­θούν στο Ιόνιο, την ηπει­ρω­τι­κή χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι στη Θεσ­σα­λία τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα εκδη­λω­θούν στους νομούς Καρ­δί­τσας, Λάρι­σας και Τρι­κά­λων καθώς επί­σης και στα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Μαγνη­σί­ας. Ισχυ­ρές καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν επί­σης και στην περιο­χή των Σποράδων.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα

Η πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση κιν­δύ­νων από την εκδή­λω­ση πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, μετά την πρό­βλε­ψη της ΕΜΥ για έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα ήταν το αντι­κεί­με­νο της συνε­δρί­α­ση του Συντο­νι­στι­κό Όργα­νο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Π.Ε.Α.Α. υπό την προ­ε­δρία του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Ανα­το­λι­κής Αττι­κής Θανά­ση Αυγερινού.

Ο κ. Αυγε­ρι­νός, σημεί­ω­σε πως σκο­πός της συνε­δρί­α­σης είναι ο συντο­νι­σμός των εμπλε­κό­με­νων φορέ­ων και η ετοι­μό­τη­τά τους σε πιθα­νά πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να στις λεκά­νες απορ­ρο­ής, περιο­χών που επλή­γη­σαν το καλο­καί­ρι από πυρ­κα­γιές όπως ο Δήμο Αχαρ­νών, Σαρω­νι­κού κ.α.

Η συνε­δρί­α­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τηλε­διά­σκε­ψη και συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι όλων των σχε­τι­κών υπη­ρε­σιών, οι οποί­οι παρου­σί­α­σαν τις δρά­σεις τους για τον καθα­ρι­σμό των ρεμά­των, των φρε­α­τί­ων υδρο­συλ­λο­γής, του δικτύ­ου ομβρί­ων, την εκτέ­λε­ση των νέων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών, καθώς και άλλων απα­ραί­τη­των ενεργειών.

Επί­σης ζητή­θη­κε από τους Δήμους να προσ­διο­ρί­σουν χώρους προ­σω­ρι­νής ενα­πό­θε­σης φερ­τών υλι­κών και μπα­ζών μετά την εκδή­λω­ση πλημ­μυ­ρών ενώ ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έγι­νε σε πιθα­νή απο­μά­κρυν­ση πολιτών.

Σημειώ­νε­ται πως αρμό­διοι να ειση­γη­θούν στα Όργα­να Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (Δήμαρ­χος, Περι­φε­ρειάρ­χης / Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, κλπ) τη λήψη της από­φα­σης για την οργα­νω­μέ­νη απο­μά­κρυν­ση πολι­τών, είναι οι κατά τόπους επι­κε­φα­λής προϊ­στά­με­νοι των αρμο­δί­ων Δ/νσεων Τεχνι­κών Έργων των Περι­φε­ρειών ή και των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των και όχι η Πυροσβεστική.

Τέλος τονί­στη­κε πως η λήψη της από­φα­σης για την οργα­νω­μέ­νη απο­μά­κρυν­ση των πολι­τών απο­τε­λεί ευθύ­νη των κατά τόπους Δημάρ­χων, οι οποί­οι έχουν το συντο­νι­σμό του έργου πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατα­στρο­φής σε τοπι­κό επί­πε­δο. Όταν η εξε­λισ­σό­με­νη ή επι­κεί­με­νη κατα­στρο­φή μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει πάνω από ένα Δήμο, η από­φα­ση λαμ­βά­νε­ται από τον αρμό­διο Περι­φε­ρειάρ­χη, ο οποί­ος στην περί­πτω­σή μας, έχει ήδη εξου­σιο­δο­τή­σει σχε­τι­κώς τους χωρι­κούς αντιπεριφερειάρχες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο