Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη στη …Μέκκα!

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Πρό­κει­ται για «συνή­θεια» που όπως έλε­γε και η σχε­τι­κή δια­φή­μι­ση «έγι­νε λατρεία». Κάνου­με λόγο για τις καθιε­ρω­μέ­νες επι­σκέ­ψεις των πρω­θυ­πουρ­γών της χώρας μας στις ΗΠΑ, στο περί­φη­μο «Λευ­κό Οίκο».  Ξεκι­νώ­ντας από το μακρι­νό 1946 όταν τον Δεκέμ­βρη ο τότε πρω­θυ­πουρ­γός Κων­στα­ντί­νος Τσαλ­δά­ρης συνα­ντιό­ταν με τον Χάρι Τρού­μαν ο οποί­ος λίγους μήνες μετά εφάρ­μο­ζε το περί­φη­μο «Δόγ­μα Τρού­μαν» δίνο­ντας «φιλί της ζωής» στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα της χώρας μας που κιν­δύ­νευε με ανα­τρο­πή εξαι­τί­ας του αγώ­να του ΔΣΕ.

Από τότε, η χώρα μας, «Ανή­κο­ντας πάντα εις την Δύσιν» είχε τη ευκαι­ρία να βλέ­πει τους εκά­στο­τε πρω­θυ­πουρ­γούς της να επι­σκέ­πτο­νται τις ΗΠΑ λες και ήθε­λαν να πάρουν «την ευλο­γία» του εκά­στο­τε Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου, λες και θα έπρε­πε ντε και καλά να επι­σκέ­πτο­νται την «Μέκ­κα του Καπι­τα­λι­σμού» για να … «αγιά­σουν»!

Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου, Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης, Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, Κώστας Σημί­της, Κώστας Καρα­μαν­λής (ο νεώ­τε­ρος), Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου (ο νεώ­τε­ρος)  και ο Αντώ­νης Σαμαράς.

Τώρα ήλθε και η ώρα του «αρι­στε­ρού Τσί­πρα» να επι­σκε­φτεί και να συνα­ντη­θεί (επι­κε­φα­λής του μισού υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου και επι­χει­ρη­μα­τιών όπως ανα­φέ­ρει το σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ) με τον νέο ένοι­κο του Λευ­κού Οίκου Ν. Τραμπ

(Ας θυμη­θού­με εδώ τι τόνι­ζε η ανα­κοί­νω­ση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλο­γή του: «Απο­τε­λεί μία εξέ­λι­ξη που προ­κα­λεί αβε­βαιό­τη­τα, προ­βλη­μα­τι­σμό και εύλο­γες ανησυχίες»).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ δεν «μασά­ει τα λόγια της»: «…Η πρω­το­φα­νής, όπως χαρα­κτη­ρί­ζε­ται και από τις δύο πλευ­ρές, άρι­στη συνερ­γα­σία ανά­με­σα σε Αθή­να και Ουά­σιγ­κτον ανοί­γει σοβα­ρές προ­ο­πτι­κές για την Ελλά­δα σε πολ­λα­πλά επί­πε­δα. Από την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά τονί­ζε­ται ότι η συνερ­γα­σία υπερ­βαί­νει τις όποιες δια­φο­ρές σε πρό­σω­πα, κόμ­μα­τα και ιδεολογίες…»

Στα σχε­τι­κά ρεπορ­τάζ  (π.χ ΠΟΝΤΙΚΙ) ανα­φέ­ρε­ται ότι : «Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η “βεντά­λια” των συνο­μι­λιών Τσί­πρα-Τραμπ θα ανοί­ξει σε σει­ρά θεμά­των, όπως:

-Της οικο­νο­μί­ας: Με έμφα­ση στην ενί­σχυ­ση των προ­σπα­θειών της Ελλά­δας για έξο­δο από την κρί­ση και τη στα­θε­ρή πρό­σβα­ση της στις αγορές.

-Της ασφά­λειας: Υπό το πρί­σμα του κρί­σι­μου ρόλου που παί­ζει η χώρα μας στην ευρύ­τε­ρη (απο­στα­θε­ρο­ποι­η­μέ­νη) περιοχή.

-Των περι­φε­ρεια­κών εξε­λί­ξε­ων: Στην περιο­χή όπου παρου­σιά­ζουν έντο­νο ενδια­φέ­ρον και η Ελλά­δα έχει ενερ­γή συμ­με­το­χή και ανα­βαθ­μι­σμέ­νη συνερ­γα­σία με σει­ρά γει­το­νι­κών χωρών. Σε επίρ­ρω­ση τού­του οι τρι­με­ρείς (Ελλά­δα – Κύπρος – Ισρα­ήλ, Ελλά­δα – Κύπρος — Αίγυ­πτος) και τετρα­με­ρείς (Ελλά­δα – Σερ­βία – Βουλ­γα­ρία — Ρου­μα­νία) διασκέψεις.

-Της Ενέρ­γειας: Στον από­η­χο του έντο­νου και διε­θνούς ενδια­φέ­ρο­ντος που εκδη­λώ­νε­ται στον τομέα αυτό αλλά και της θέσης της Ελλά­δας, η οποία συνι­στά σημα­ντι­κό παρά­γο­ντα για την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου της στο εν λόγω πεδίο…»

Όλα τα παρα­πά­νω όσο και αν «ντύ­νο­νται» προ­πα­γαν­δι­στι­κά για τα «οφέ­λη» που δήθεν θα προ­κύ­ψουν δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν την ουσία μιας ακό­μη επί­σκε­ψης Έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γού στις ΗΠΑ. Δεν πηγαί­νει ως εκπρό­σω­πος όλου του λαού, αλλά ενός μικρού κομ­μα­τιού του, της άρχου­σας τάξης. Για τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα (οικο­νο­μι­κά, πολι­τι­κά) πηγαί­νει για να εξα­σφα­λί­σει στή­ρι­ξη και συνερ­γα­σία. Προ­σφέ­ρο­ντας για μία ακό­μη φορά «γην και ύδωρ». Την χώρα μας (π.χ  βάση Σού­δας, στρα­τη­γι­κή θέση, υπέ­δα­φος κ.α) και το λαό της (φθη­νό εργα­τι­κό προ­σω­πι­κό, «ειδυλ­λια­κό επεν­δυ­τι­κό περι­βάλ­λον» κ.α).

Ας είναι ξεκά­θα­ρο: Ότι και αυτή η επί­σκε­ψη, για το λαό «νέα δεσμά θα του χαλ­κέ­ψει» σε νέες περι­πέ­τειες θα το βάλει.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο