Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστρέφει στις ιταλικές εκλογές το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο

Με επι­τυ­χία δόθη­κε η μάχη συλ­λο­γής υπο­γρα­φών για την κατά­θε­ση ψηφο­δελ­τί­ων για τις εκλο­γές από το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ιτα­λί­ας (PC), παρά τις τερά­στιες δυσκο­λί­ες που θέτει ο εκλο­γι­κός νόμος και τις λιγο­στές οργα­νω­μέ­νες δυνά­μεις του. Κατά­φε­ρε να έχει εκπρο­σώ­πη­ση στο 68% των εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών για τη Γερου­σία (δικαί­ω­μα ψήφου έχουν οι άνω των 25 ετών) και στο 65% για τη Βουλή.

Με βάση το νόμο, ένα κόμ­μα που δεν έχει κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση πρέ­πει να συγκε­ντρώ­σει σε κάθε περι­φέ­ρεια της χώρας υπο­γρα­φές του­λά­χι­στον από τα 2/3 των υπο­πε­ρι­φε­ρειών, ώστε να μπο­ρεί να κατε­βά­σει ψηφο­δέλ­τιο στη συγκε­κρι­μέ­νη περι­φέ­ρεια. Έτσι, από τις 20 περι­φέ­ρειες της χώρας το ΚΚ Ιτα­λί­ας δεν θα έχει εκπρο­σώ­πη­ση στις εξής 4: Τρε­ντί­νο — Άλτο Άντι­τζε, Βάλε Ντι Όστα, Φρί­ου­λι — Βενέ­τσια Τζού­λια και Βένε­το. Αυτό συνέ­βη για­τί παρό­λο που συγκέ­ντρω­σαν τις υπο­γρα­φές με όλα τα στοι­χεία και την έγκρι­ση συμ­βο­λαιο­γρά­φου, για διά­φο­ρους λόγους τα δικα­στή­ρια απέρ­ρι­ψαν έναν αριθμό.

Το βέβαιο είναι πως οι κομ­μου­νι­στές και με τη σημα­ντι­κή συνει­σφο­ρά του Μετώ­που της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας αξιο­ποιούν την εκλο­γι­κή μάχη για να έρθουν σε επα­φή με εργα­ζό­με­νους, άνερ­γους, νέους, για να αυξή­σουν τον περί­γυ­ρό τους σε χώρους δου­λειάς και λαϊ­κές γει­το­νιές. Όπως σημειώ­νουν, το πρό­γραμ­μά τους για τις εκλο­γές είναι πρό­γραμ­μα αγώ­να, που δεν τελειώ­νει στις 4 Μάρ­τη, αλλά συνε­χί­ζει και μετά τις εκλο­γές. Αυτές τις μέρες πραγ­μα­το­ποιού­νται εξορ­μή­σεις και συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα, με την παρου­σί­α­ση των ψηφο­δελ­τί­ων, ενώ η κεντρι­κή συγκέ­ντρω­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Πέμ­πτη 1η του Μάρ­τη στη Ρώμη.

Σε ανα­κοί­νω­ση της ΚΕ, το ΚΚ Ιτα­λί­ας ευχα­ρι­στεί όλους όσοι υπέ­γρα­ψαν για να δώσουν τη δυνα­τό­τη­τα να επι­στρέ­ψει μετά από πολ­λά χρό­νια στις εκλο­γές το ψηφο­δέλ­τιο με το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο και τους καλεί να συστρα­τευ­τούν στη μάχη μπρο­στά στις εκλο­γές, αλλά και μετά από αυτές για την οργά­νω­ση του αγώ­να στους χώρους δου­λειάς, στις σχο­λές, στα σχο­λεία, στις γει­το­νιές. «Τώρα είναι η ώρα: Ενω­μέ­νοι για το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα» είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό σύν­θη­μα του ΚΚ (Ιτα­λία) στη μάχη των εκλογών.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι οι εκλο­γές στην Ιτα­λία είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για τις 4 Μάρτη.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της τελευ­ταί­ας δημο­σκό­πη­σης που διε­ξή­γα­γε η «Τερ­μό­με­τρο Πολί­τι­κο», το ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό «Κίνη­μα Πέντε Αστέ­ρων» συγκε­ντρώ­νει το 26,3% των ψήφων και δεύ­τε­ρο ακο­λου­θεί το (σημε­ρι­νό κυβερ­νών) Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα με 21,3%.

Στη συνέ­χεια, η «Φόρ­τσα Ιτά­λια » (του Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι) εμφα­νί­ζε­ται με 15,9% και η «Λίγκα του Βορ­ρά» με 14,8%. Ακό­μα, το αντι­δρα­στι­κό κόμ­μα «Αδελ­φοί της Ιτα­λί­ας» παίρ­νει 5%. Το ποσο­στό των ανα­πο­φά­σι­στων κυμαί­νε­ται από 30% μέχρι 35%. Οι διερ­γα­σί­ες για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης έχουν ήδη ξεκι­νή­σει, αφού κανέ­να κόμ­μα δεν παίρ­νει το ποσο­στό που χρειά­ζε­ται για να κυβερ­νή­σει μόνο του.

Το μόνο σίγου­ρο είναι ότι όποια κυβέρ­νη­ση κι αν προ­κύ­ψει (με όποια δοσο­λο­γία ευρω­παϊ­στών και ευρω­σκε­πτι­κι­στών κι αν έχει), θα παζα­ρέ­ψει τη σχέ­ση της με την ΕΕ, στο πλαί­σιο και ευρύ­τε­ρων διερ­γα­σιών που οξύ­νο­νται στην ίδια την ΕΕ, έτσι ώστε να μπο­ρεί να ανα­με­τρη­θεί με μεγα­λύ­τε­ρες αξιώ­σεις με τα αντί­πα­λα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο