Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εσθονία: Τιμούν ως «ήρωα» έναν Ναζί αξιωματικό των SS!

Η χυδαία προ­σπά­θεια ιστο­ρι­κής απο­κα­τά­στα­σης των Ναζί και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους συνε­χί­ζε­ται στην Εσθο­νία. Σύμ­φω­να με εσθο­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων, τοπι­κή οργά­νω­ση στην κωμό­πο­λη Μού­στλα ανέ­λα­βε να τιμή­σει τον εσθο­νό Ναζί, αξιω­μα­τι­κό της Βέρ­μαχτ και των SS κατά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, Αλφονς Ρεμπάνε. 

Ο Ρεμπά­νε ξεκί­νη­σε την στρα­τιω­τι­κή του δρά­ση ως εκπαι­δευ­τής του παρα­στρα­τιω­τι­κού Εσθο­νι­κού Αμυ­ντι­κού Συνα­σπι­σμού και το 1941, έχο­ντας εντα­χθεί στις ναζι­στι­κές δυνά­μεις, πολέ­μη­σε ενά­ντια στον Κόκ­κι­νο Στρα­τό. Έπει­τα από την επί­θε­ση της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας ενά­ντια στην ΕΣΣΔ, ο Ρεμπά­νε ανέ­λα­βε ηγε­τι­κό ρόλο στην εγκλη­μα­τι­κή, αντι­κομ­μου­νι­στι­κή οργά­νω­ση «Αδελ­φοί του Δάσους» (Forest Brothers).

Θήτευ­σε τόσο στη Βέρ­μαχτ όσο και στα περί­φη­μα Waffen-SS, φτά­νο­ντας στη θέση του διοι­κη­τή του 658ου Εσθο­νι­κού Τάγ­μα­τος του ναζι­στι­κού στρα­τού. Μετά το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου βρή­κε κατα­φύ­γιο στη Βρε­τα­νία όπου εργά­στη­κε για λογα­ρια­σμό των βρε­τα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών (Intelligence Service).

Το 1961 συντα­ξιο­δο­τή­θη­κε από τις μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες και έφυ­γε για τη Γερ­μα­νία όπου έζη­σε μέχρι το θάνα­το του το 1976. Ο διευ­θυ­ντής του εσθο­νι­κού Μου­σεί­ου Viljandi, έπλε­ξε το εγκώ­μιο του εγκλη­μα­τία Ναζί Ρεμπά­νε, λέγο­ντας πως «σίγου­ρα αξί­ζει να τον θυμό­μα­στε ως στρατιώτη». 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο