Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευτυχώς που υπάρχει και η Τέχνη

Φιλο­ξε­νού­με­νη η Μαρία Σκα­μπαρ­δώ­νη //
Δημοσιογράφος

Ευτυ­χώς που υπάρ­χει και η Τέχνη και η ίδια μας η ύπαρ­ξη ξανα­γεν­νιέ­ται και καθα­ρί­ζε­ται από τους πόνους μας.

Έχου­με άρα­γε, ανα­ρω­τη­θεί πόσο μεγά­λο βάλ­σα­μο είναι για την ψυχή των ανθρώ­πων η Τέχνη; Πόσο πολύ τους ευερ­γε­τεί και πόσο τους βοη­θά­ει να ξεσπά­σουν όλα αυτά που αισθά­νο­νται μέσα στην ψυχή τους;

Δεν υπάρ­χει ανθρώ­πι­νο συναί­σθη­μα που δεν εκφρά­ζε­ται μέσα από τη Ζωγρα­φι­κή, τη Μου­σι­κή, τη Γλυ­πτι­κή. Το ερω­τι­κό πάθος, η φιλο­πα­τρία, η χαρά και ο πόνος, η μητρό­τη­τα, το μίσος και η φιλία, όλα εκφρά­ζο­νται με μονα­δι­κό τρό­πο μέσα από την ανθρώ­πι­νη δημιουρ­γία. Ο καλ­λι­τέ­χνης εκεί­νη τη στιγ­μή δε δημιουρ­γεί απλώς ένα έργο; βοη­θά­ει και εμάς τους ίδιους να απο­κω­δι­κο­ποι­ή­σου­με την ψυχή του και όλα αυτά που αισθά­νε­ται, να εμβα­θύ­νου­με μέσα στην ψυχο­σύν­θε­σή του.

Η Τέχνη είναι η βαθιά ένδει­ξη πως ο άνθρω­πος έχει ανά­γκη να δημιουρ­γεί διό­τι έτσι εμβα­θύ­νει ο ίδιος στον βαθύ­τε­ρο εαυ­τό του. Η Τέχνη είναι το όχη­μα το οποίο καταγ­γέλ­λει τη βίαιη απο­στέ­ρη­ση της ελευ­θε­ρί­ας, την παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των, κάθε ενέρ­γειας που προ­σβάλ­λει και υπο­τι­μά το ανθρώ­πι­νο πρό­σω­πο. Η Τέχνη πάντο­τε αγω­νί­ζε­ται και προ­σπα­θεί να εμψυ­χώ­σει και να ενθαρ­ρύ­νει τον άνθρω­πο στη συνέ­χι­ση του αγώ­να του και όλων εκεί­νων που τον κατα­πιέ­ζουν εντός του.

Ευτυ­χώς που υπάρ­χει και η Τέχνη και ο άνθρω­πος μπο­ρεί να κατα­φύ­γει σε αυτή και όχι να επι­λέ­ξει βίαιες ενέρ­γειες, απόρ­ροια του θυμι­κού του. Ο θυμός μας, η θλί­ψη μας, η μονα­ξιά μας, γίνο­νται το έναυ­σμα για τη δημιουρ­γία έργων Τέχνης, για μου­σι­κά κομ­μά­τια και στι­χά­κια που ξεγυ­μνώ­νουν την αλή­θεια μας σε λίγες γραμμές.

Ναι, είμα­στε τυχε­ροί που υπάρ­χει η Τέχνη. Για­τί εμείς την έχου­με ανά­γκη και όχι εκεί­νη εμάς…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο