Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου η σημερινή

Γιορ­τή για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα του Βιβλί­ου η σημε­ρι­νή. Σκο­πός, η προ­ώ­θη­ση και η προ­βο­λή της ανά­γνω­σης — και όχι μόνο της ανά­γνω­σης. Η Παγκό­σμια Ημέ­ρα Βιβλί­ου είναι και γιορ­τή των εκδο­τών και των πνευ­μα­τι­κών δικαιωμάτων.

Η ημε­ρο­μη­νία της 23ης Απρι­λί­ου επε­λέ­γη για πρώ­τη φορά το 1925 (σχε­δόν εκα­τό χρό­νια πριν) από τους βιβλιο­πώ­λες της Κατα­λο­νί­ας επει­δή συνέ­πι­πτε με την ημε­ρο­μη­νία θανά­του του Θερ­βά­ντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέ­ρω­σε την 23η Απρι­λί­ου ως ημε­ρο­μη­νία εορ­τα­σμού της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Βιβλί­ου επει­δή συμπί­πτει με τον θάνα­το και ενός άλλου κλα­σι­κού των διε­θνών γραμ­μά­των: του Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ.

Ο Σαίξ­πηρ και ο Θερ­βά­ντες πέθα­ναν στις 23 Απρι­λί­ου του 1616 και το γεγο­νός αυτό προσ­δί­δει ιδιαί­τε­ρη συμ­βο­λι­κή βαρύ­τη­τα στην Παγκό­σμια Ημέ­ρα Βιβλί­ου, που καλεί τους νέους να ανα­κα­λύ­ψουν την από­λαυ­ση της ανά­γνω­σης, συνει­δη­το­ποιώ­ντας το μέγε­θος της συμ­βο­λής της στην κοι­νω­νι­κή και την πολι­τι­στι­κή ανά­πτυ­ξη της ανθρωπότητας.

 

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο