Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ε, Τσάρλυ, τραβήξου από τον ήλιο»* (Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι)

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Οι Αμε­ρι­κα­νοί ιμπε­ρια­λι­στές βομ­βαρ­δί­ζουν ανά την υφή­λιο. Δια­λύ­ουν χώρες, εξο­λο­θρεύ­ουν λαούς, αφα­νί­ζουν πολι­τι­σμούς. Οι Γάλ­λοι βομ­βαρ­δί­ζουν κι αυτοί. Το ίδιο και οι Άγγλοι με τη μισο­δια­λυ­μέ­νη χώρα τους και τον ξιπα­σμό υπε­ραιω­νό­βιας φτια­σι­δω­μέ­νης πόρ­νης. Οι Γερ­μα­νοί μας δίνουν αυτο­κί­νη­τα και παίρ­νουν τον πλού­το της χώρας μας. Ο ένας θεω­ρεί τον Χίτλερ και τολ­μά­ει να το δηλώ­σει… δημο­κρά­τη (Ουκρα­νός κυβερ­νη­τι­κός παρά­γο­ντας), η άλλη προ­τεί­νει να προ­χω­ρούν σ’ ευθα­να­σία για τους γέρους και τους ανή­μπο­ρους (υπουρ­γός από τις Βαλ­τι­κές χώρες) και μένει ασύλ­λη­πτη, τρί­τος ζητά να του­φε­κί­ζο­νται οι αρι­στε­ροί (υπο­ψή­φιος πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας) και θα ψηφι­στεί από κόσμο. Ακρο­δε­ξιοί βρί­σκο­νται ήδη σε πολ­λές ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις. Ο φασι­σμός ξεπλέ­νε­ται και η ιστο­ρία ξανα­γρά­φε­ται. Στις ίδιες χώρες οι κομ­μου­νι­στές είναι υπό διωγμό.

Εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες πολέ­μων και εκα­τομ­μύ­ρια μετα­νά­στες. Στη χώρα μας εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι ξοφλη­μέ­νοι, άλλοι αυτο­κτο­νούν, καθη­με­ρι­νά δολο­φο­νούν στα εργο­στά­σια και στα καρά­βια τους, πεθαί­νου­με παρα­τη­μέ­νοι στα απο­σα­θρω­μέ­να νοσο­κο­μεία, κάποιους τους πνί­γουν, άλλους τους καί­νε. Η γκε­μπε­λί­στι­κη προ­πα­γάν­δα, απ’ την κυβέρ­νη­ση του δου­λο­πρε­πούς τσο­γλα­νιού, δίνει και παίρ­νει. Το ξεπού­λη­μα της χώρας, ο ξεδιά­ντρο­πος και απρο­κά­λυ­πτος αμε­ρι­κα­νο­δου­λι­σμός που έχει απο­τι­νά­ξει κάθε πρό­σχη­μα, η αξιο­πρέ­πεια που έχει πιά­σει πάτο. Φτά­σα­με, ακό­μη και η απε­ρί­φρα­στη δήλω­ση, πριν από χρό­νια, του «ανή­κο­μεν εις την Δύσιν» του γέρου Καρα­μαν­λή, φαντά­ζει αξιοπρεπέστερη.

Η εκμαυ­λι­σμέ­νη, ξεπου­λη­μέ­νη και γορ­γά εκφα­σι­ζό­με­νη κυβέρ­νη­ση των Συρι­ζο­α­κρο­δε­ξιών έχει πιά­σει πάτο. Ανα­κη­ρύσ­σει τη χώρα σε 52η πολι­τεία των ΗΠΑ. Η προη­γού­με­νη είναι το Που­έρ­το Ρίκο.

Γνω­ρί­ζε­τε τι έκα­ναν στις Πορ­το­ρι­κα­νές; Πριν μισό αιώ­να τις κατέ­στη­σαν πει­ρα­μα­τό­ζωα σε πανε­θνι­κά πει­ρά­μα­τα και δοκι­μές για τα αντι­συλ­λη­πτι­κά. Σ’ εμάς δοκί­μα­σαν τις βόμ­βες ναπάλμ, αργό­τε­ρα μας γέμι­σαν φέρε­τρα από τον πόλε­μο της Κορέ­ας και πιο πρό­σφα­τα καρ­κι­νο­πα­θείς από το απε­μπλου­τι­σμέ­νο ουρά­νιο που πότι­σαν την δια­λυ­μέ­νη Γιου­γκο­σλα­βία. Σήμε­ρα πει­ρα­μα­τί­ζο­νται με τις αντο­χές μας λίγο πριν την εξα­φά­νι­σή μας. Σε λίγο θα μας πυρο­βο­λούν. Είτε οι ίδιο οι Αμε­ρι­κά­νοι, είτε οι Έλλη­νες υπη­ρέ­τες τους. Αυτό με την πολι­τι­κή τους είναι νομο­τε­λεια­κό να συμβεί.

Ο φασι­σμός παίρ­νει κεφά­λι. Στη φάση που βρί­σκε­ται ο καπι­τα­λι­σμός, ο φασι­σμός φαντά­ζει σωσί­βιό του. Πρέ­πει να τους στα­μα­τή­σου­με, όσο είναι και­ρός. Πίσω δεν έχει άλλο. Και μπρος μας έρχο­νται μαύ­ρες μέρες. Τόσο μαύ­ρες που οι νύχτες του μακά­ριου ύπνου φαντά­ζουν φωτεινές.

* Ναγκα­σά­κι, Φώτης Αγγουλές

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο