Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζωντανά η συνέντευξη Ν. Μαδούρο — Απαντά μέσω skype στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανά τον κόσμο

Συνέ­ντευ­ξη σε διε­θνή ΜΜΕ παρα­χώ­ρη­σε στις 22 Αυγού­στου  ο Πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας, Νικο­λάς Μαδού­ρο (την οποία και μετα­δώ­σα­με ζωντα­νά) στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας «κινη­το­ποί­η­σης της διε­θνούς κοι­νής γνώ­μης προς υπε­ρά­σπι­ση της αλή­θειας στη Βενε­ζου­έ­λα», όπως ανέ­φε­ρε και πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΞ της χώρας. Με τον ίδιο στό­χο, ο Μαδού­ρο ανα­κοί­νω­σε και μια σει­ρά πρω­το­βου­λιών, όπως τη σύγκλη­ση διε­θνούς Συνό­δου Κορυ­φής υπέρ της Βενεζουέλας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις στρα­τιω­τι­κές απει­λές που την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα η κυβέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ εξα­πέ­λυ­σε κατά της Βενε­ζου­έ­λας, ο Μαδού­ρο υπο­γράμ­μι­σε ότι «κανείς δεν πρέ­πει να μεί­νει αδιά­φο­ρος προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί μια τρα­γω­δία στη Νότια Αμε­ρι­κή». Επέ­κρι­νε τα μέτρα που η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­ε­τοι­μά­ζει κατά της χώρας του για να «την τιμω­ρή­σουν» και ισχυ­ρί­στη­κε ότι αυτά θα αφο­ρούν διώ­ξεις και απο­κλει­σμούς πετρε­λαϊ­κών, εμπο­ρι­κών και άλλων εται­ρειών, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι θα προ­κλη­θούν δυσκο­λί­ες στη Βενεζουέλα.

«Είμα­στε έτοι­μοι για όλα τα σενά­ρια», δια­μή­νυ­σε, μιλώ­ντας για ένα σύνο­λο μέτρων που έχουν προ­ε­τοι­μα­στεί και συζη­τη­θεί και στη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση. Θυμί­ζου­με ότι η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση (ANC) εκλέ­χτη­κε στις 30 Ιού­λη και σε αυτή πλειο­ψη­φούν οι δυνά­μεις του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης, PSUV.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη Συνέ­λευ­ση, ο Μαδού­ρο υπο­στή­ρι­ξε ότι με αυτή «πλέ­ον δεν έχου­με κανέ­να είδος νομι­κού εμπο­δί­ου, όπως μας επέ­βα­λε το προη­γού­με­νο αστι­κό Κοι­νο­βού­λιο» (σ.σ. το νομο­θε­τι­κό όργα­νο που από το Δεκέμ­βρη του 2015 έλεγ­χαν οι δυνά­μεις της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης) αλλά και ότι «ένα από τα καθή­κο­ντα της ANC θα είναι να συνε­χί­σει τη δια­δι­κα­σία της οικο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης, μαζί με τη μετα-πετρε­λαϊ­κή ανά­πτυ­ξη και την αντι­με­τώ­πι­ση της κερδοσκοπίας».

Υπο­στή­ρι­ξε επί­σης ότι η ANC «απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τε­ρη εγγύ­η­ση ότι η Μπο­λι­βα­ρια­νή Επα­νά­στα­ση παρα­μέ­νει στο δρό­μο της δημο­κρα­τί­ας, της ειρή­νης και της ελευ­θε­ρί­ας», ενώ χαρα­κτή­ρι­σε την «Μπο­λι­βα­ρια­νή Επα­νά­στα­ση» και επα­νά­στα­ση «για την ανε­ξαρ­τη­σία». «Είναι μια ειρη­νι­κή επα­νά­στα­ση και είμα­στε στη φάση της εθνι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης», είπε ακόμα.

Ενδει­κτι­κά ήταν και όσα είπε ο Μαδού­ρο για τα σχέ­δια σύσφι­ξης των σχέ­σε­ων της χώρας του με τη Ρωσία. Ανα­κοί­νω­σε ότι σύντο­μα θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει επί­ση­μη επί­σκε­ψη στη Μόσχα για να συνα­ντή­σει τον Ρώσο ομό­λο­γό του, Βλ. Πού­τιν, με στό­χο την ενί­σχυ­ση συμ­φω­νιών για την εμπο­ρι­κή, στρα­τιω­τι­κή αλλά και ενερ­γεια­κή συνερ­γα­σία των δύο πλευρών.

Πρό­σθε­σε μάλι­στα ότι «έγκαι­ρα έφτα­σαν στη Βενε­ζου­έ­λα τα καλύ­τε­ρα οπλι­κά συστή­μα­τα της Ρωσί­ας και, ήδη, οι άνδρες και γυναί­κες και τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων μας Δυνά­με­ων χει­ρί­ζο­νται τα πιο σύγ­χρο­να συστή­μα­τα που είχαν ποτέ», μιλώ­ντας για συστή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού, αερά­μυ­νας, αλλά και πυραυ­λι­κά που έχουν ήδη φτά­σει στη χώρα από τη Ρωσία.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο