Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ην. Βασίλειο: Σχεδόν 5.000 θάνατοι προκλήθηκαν από μη θερμαινόμενα σπίτια τον περσινό χειμώνα

Τα μη θερ­μαι­νό­με­να σπί­τια έγι­ναν ο τάφος σχε­δόν 5 χιλιά­δων περισ­σό­τε­ρων ανθρώ­πων σε σύγκρι­ση με τις συνή­θεις ετή­σιες μετρή­σεις θανά­των στη Βρετανία.

Ο End Fuel Poverty Coalition (Συνα­σπι­σμός Στα­μα­τή­στε τη Φτώ­χια των Καυ­σί­μων) θα κατα­θέ­σει την Τετάρ­τη (6/9/23) το πρωί τα στοι­χεία που συγκέ­ντρω­σε στην Επι­τρο­πή Ενερ­γεια­κής Ασφά­λειας και Καθα­ρού Μηδέν (μηδε­νι­κών εκπο­μπών) της Βου­λής των Κοινοτήτων.

Οι δυσοί­ω­νοι αριθ­μοί, που συγκε­ντρώ­θη­καν από τον End Fuel Poverty Coalition χρη­σι­μο­ποιώ­ντας επί­ση­μα στοι­χεία, δεί­χνουν ότι οι 4.706 υπερ­βάλ­λο­ντες θάνα­τοι το χει­μώ­να 2022/23 προ­κλή­θη­καν από τη δια­μο­νή σε ένα κρύο υγρό σπί­τι στην Αγγλία, τη Σκω­τία και την Ουαλία.

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Επι­τρο­πή αρχί­ζει τις εργα­σί­ες της στα πλαί­σια των προ­ε­τοι­μα­σιών της κυβέρ­νη­σης για το χειμώνα.

Την ίδια στιγ­μή, έκθε­ση της εκστρα­τεί­ας Warm This Winter (Ζεστοί Αυτόν τον Χει­μώ­να) σχε­τι­κά με την πρό­ο­δο της κυβέρ­νη­σης ένα­ντι 8 βασι­κών μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης των λογα­ρια­σμών ενέρ­γειας, όπως για παρά­δειγ­μα περισ­σό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε όσους έχουν μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη και απε­ξάρ­τη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου από τις ακρι­βές εισα­γω­γές φυσι­κού αερί­ου, απο­κά­λυ­ψε ότι στα μισά από αυτά τα μέτρα οι Υπουρ­γοί δεν σημειώ­νουν καμία πρόοδο.

«Εν τω μετα­ξύ, αυξα­νό­με­να στοι­χεία υπο­δη­λώ­νουν ότι ένα νέο ταξι­κό σύστη­μα ανα­δύ­ε­ται στη Βρε­τα­νία, βασι­σμέ­νο στην πρό­σβα­ση στην ενέρ­γεια,» ανα­φέ­ρει η έκθε­ση της οργάνωσης.

Εν τω μετα­ξύ, λιγό­τε­ρα από 5 εκα­τομ­μύ­ρια από τα 28 εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου μένουν ανε­πη­ρέ­α­στα από την τρέ­χου­σα κρί­ση των λογα­ρια­σμών ενέρ­γειας, συμπε­ραί­νει η έκθε­ση. Ταυ­τό­χρο­να, περί­που 8 εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά πρέ­πει να δανει­στούν χρή­μα­τα για να πλη­ρώ­σουν τους λογα­ρια­σμούς ενέρ­γειας και πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο έχουν απο­συν­δε­θεί από τις παρο­χές ενέρ­γειας για δια­φο­ρε­τι­κές περιό­δους φέτος.

Ο υπό­λοι­πος πλη­θυ­σμός υπό­κει­ται επί­σης σε υψη­λούς λογα­ρια­σμούς ενέρ­γειας, οι οποί­οι έχουν διπλα­σια­στεί τα τελευ­ταία τρία χρό­νια. Μετα­ξύ αυτής της ευρύ­τε­ρης ομά­δας, οι πολί­τες έχουν εξα­ντλή­σει τις οικο­νο­μί­ες τους και έχουν περι­κό­ψει τα απα­ραί­τη­τα για να δια­τη­ρή­σουν τα φώτα και τη θερ­μό­τη­τα αναμμένα.

Οι επι­πτώ­σεις στην υγεία της ζωής σε σπί­τια με κρύο και υγρα­σία είναι σοβα­ρές. Εκτός από τη συμ­βο­λή σε υπερ­βάλ­λο­ντες θανά­τους το χει­μώ­να, μια νέα πανευ­ρω­παϊ­κή μελέ­τη δια­πί­στω­σε ότι τα δύο τρί­τα των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νται σε φτώ­χεια καυ­σί­μων βιώ­νουν εξου­θε­νω­τι­κή κατά­θλι­ψη ή άγχος.

«Χιλιά­δες άνθρω­ποι πεθαί­νουν κάθε χρό­νο σε σπί­τια με κρύο και υγρα­σία και πολύ περισ­σό­τε­ροι πολί­τες απευ­θύ­νο­νται στο NHS καθώς οι υπάρ­χου­σες συν­θή­κες υγεί­ας επι­δει­νώ­νο­νται λόγω της δια­βί­ω­σης σε τέτοιες συν­θή­κες. Η φτώ­χεια των καυ­σί­μων είναι μια κρί­ση δημό­σιας υγεί­ας, αλλά μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί μόνο με οικο­νο­μι­κές και οργα­νω­τι­κές λύσεις, σημεί­ω­σε ο Συντο­νι­στής του End Fuel Poverty Coalition, Σάι­μον Φράν­σις ο οποί­ος θα κατα­θέ­σει στην κονο­βου­λευ­τι­κή επιτροπή.

Η Τέσ­σα Καν, εκτε­λε­στι­κή διευ­θύ­ντρια της Uplift, η οποία απο­τε­λεί μέρος της καμπά­νιας Warm This Winter, πρό­σθε­σε: «Η ενέρ­γεια είναι πλέ­ον μόλις και μετά βίας προ­σι­τή για την πλειο­νό­τη­τα των νοι­κο­κυ­ριών στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, και εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι είναι επι­βα­ρυ­μέ­νοι με ενερ­γεια­κά χρέη ή ανα­γκά­στη­καν να απο­συν­δε­θούν (από παρο­χή ενέρ­γειας) εξαι­τί­ας των τιμο­λο­γί­ων της σημε­ρι­νής αγο­ράς ενέργειας.»

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο