Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Επίθεση των υπερασπιστών της «ελευθερίας της έκφρασης» στον αστέρα του Χόλιγουντ Τζιμ Κάρεϊ επειδή λέει ναι στο σοσιαλισμό

   Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο γνω­στός κωμι­κός ηθο­ποιός και αστέ­ρας του Χόλι­γουντ Τζιμ Κάρεϊ σοκά­ρι­σε και ξάφ­νια­σε τις ΗΠΑ όταν στην εκπο­μπή του δεύ­τε­ρου μεγα­λύ­τε­ρου καλω­δια­κού κανα­λιού HBO και σε ζωντα­νή μετά­δω­ση  δήλω­σε: «Πρέ­πει να πού­με ναι στον σοσια­λι­σμό και σαν λέξη και σαν περιεχόμενο».

Ήταν στην μέση της συζή­τη­σης για την κατά­στα­ση στις ΗΠΑ στην εκπο­μπή « Σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο» του Bill Maher. Οι ρεπου­μπλι­κά­νοι έκα­ναν κρι­τι­κή στους Δημο­κρα­τι­κούς επει­δή επέ­λε­ξαν σαν υπο­ψή­φιο στις προ­κρι­μα­τι­κές εκλο­γές της Ν. Υόρ­κης, την Alexandria Ocasio-Cortez που αντι­προ­σω­πεύ­ει τους Σοσια­λι­στές Δημο­κρά­τες ‚που αυτο­προσ­διο­ρί­ζο­νται σαν σοσια­λι­στές, στις ΗΠΑ. Οι ρεπου­μπλι­κά­νοι κατη­γο­ρού­σαν τους δημο­κρα­τι­κούς ότι θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ σαν την Βενε­ζου­έ­λα με τέτοιους υπο­ψή­φιους. Οι Δημο­κρα­τι­κοί αμύνονταν…

Ο Τζιμ Κάρει πήρε ξαφ­νι­κά τον λόγο, απευ­θυ­νό­με­νος στους Δημο­κρα­τι­κούς λέγο­ντας ότι πρε­πει να στα­μα­τή­σουν να απολογούνται.

«Να πού­με τα πράγ­μα­τα όπως έχουν. Ναι στον σοσια­λι­σμό και σαν λέξη και σε όλα!» και συνέχισε.

«Μεγά­λω­σα στον Κανα­δά. Το σύστη­μα Υγεί­ας εκεί είναι δημό­σιο. Οι πολι­τι­κοί εδώ σας λένε μ…κίες ότι απέ­τυ­χε το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας στον Κανα­δά. Η μάνα μου δεν πλή­ρω­σε ούτε μία συντα­γή στην ζωή της. Και εγώ διά­λε­γα όποιον για­τρό ήθε­λα. Στον Κανα­δά δεν υπάρ­χουν πολι­τι­κοί που σου λένε φιλα­ρά­κο η ζωή σου είναι μέσα σε ένα κου­τί. Ή βού­λια­ξε ή γ…σου και κολύμπα.Υπάρχουν άνθρω­ποι στην κοι­νω­νία μας που χρειά­ζο­νται ιδιαί­τε­ρη φροντίδα».

Αυτά έγι­ναν στις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου και τα ανα­δη­μο­σιεύ­ει στις 9 Σεπτεμ­βρί­ου η The Washington Times. Από τότε μέχρι τωρα η επί­θε­ση που γίνε­ται στον Κάρει είναι πρω­το­φα­νής αλλά και ανα­με­νό­με­νη. Από το «πήγαι­νε να ζήσεις στην Βενε­ζου­έ­λα, δώσε εσύ τα εκα­τομ­μύ­ριά σου για τους φτω­χούς, μέχρι το ότι το Χόλι­γουντ δεν έγι­νε επί σοσια­λι­σμού αλλά το έφτια­ξε ο καπι­τα­λι­σμός » κ.α. Επι­στρα­τεύ­τη­καν, ηθο­ποιοί, παρά­γο­ντες, κανά­λια κλπ κλπ για να τον επιτεθούν.

jim4
Σκί­τσο του Κάρεϊ για τον Τραμπ

Η Κου­βα­νέ­ζι­κη εφη­με­ρί­δα Granma σχο­λιά­ζει την επί­θε­ση που γίνε­ται στον ηθο­ποιό με άρθρο της στις 7 Οκτω­βρί­ου: «Τα λόγια του διά­ση­μου ηθο­ποιού Jim Carrey, ο οποί­ος συνη­γο­ρεί υπέρ του σοσια­λι­σμού, έχουν δώσει πολύ τρο­φή για σχό­λια στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, στο δια­δί­κτυο και τα μεγά­λα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης για αρκε­τές εβδο­μά­δες. Οι υπε­ρα­σπι­στές της «ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης» έχουν εξα­πο­λύ­σει επι­θέ­σεις όλων των ειδών ενα­ντί­ον του. Σε όλη την ιστο­ρία της, η Δημο­κρα­τία των αστι­κών κομ­μά­των έχει δια­κη­ρύ­ξει την υπε­ρά­σπι­σή της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης. Εμφα­νί­ζε­ται σε όλα τα συντάγ­μα­τα και έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε πολ­λές περι­πτώ­σεις χει­ρα­γώ­γη­σης της νοη­μο­σύ­νης μετά τον ψυχρό πόλε­μο. Εμφα­νί­ζε­ται ακό­μη πως μόνο ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο εγγυ­η­τής της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρασης.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι άλλη εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή, διό­τι από την μια (η αστι­κή δημο­κρα­τία) εγγυά­ται την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης και από την άλλη με τρο­μο­κρα­τι­κό τρό­πο και δικα­στι­κές υπεκ­φυ­γές πιέ­ζε­ται το κοι­νό να αντα­πο­κρι­θεί στην κρι­τι­κή ενα­ντί­ον ακό­μη και στα πιο προηγ­μέ­να μοντέ­λα του σοσια­λι­σμού, κατα­δι­κά­ζο­ντας τον σοσια­λι­σμό ιστο­ρι­κά και στο μέλ­λον ακό­μη περισ­σό­τε­ρο. Δηλα­δή, και πέρα από το άπειρο.

Και ξαφνικά,έρχεται ο ηθο­ποιός Jim Carrey και λέει «πρέ­πει να πού­με ναι στο σοσια­λι­σμό και στην λέξη και τα πάντα» και έτσι έχου­με την ευκαι­ρία να δού­με τις πραγ­μα­τι­κές αντι­δρά­σεις της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης. Η στό­χευ­ση ενα­ντί­ον του Carrey πιθα­νόν να μην είναι ο ίδιος ο σοσια­λι­σμός αλλά μάλ­λον η αντι­δρα­σή του να αντι­στα­θεί στην παρα­φρο­σύ­νη του σημε­ρι­νού αμε­ρι­κα­νι­κού καθε­στώ­τος, όταν ευθαρ­σώς αρνεί­ται να απο­λο­γη­θεί που χρη­σι­μο­ποιεί μια λέξη που είναι απα­γο­ρευ­μέ­νη στο δήθεν δημο­κρα­τι­κό λεξιλόγιο.

Γιαυ­τό δεν λέμε ναι μόνο στην λέξη σοσια­λι­σμό αλλά και στο περιε­χό­με­νό του που ειναι η χει­ρα­φέ­τη­ση των κατα­πιε­σμέ­νων από το κεφά­λαιο τάξε­ων. Έχεις όλους τους λόγους γιαυ­τό Jim Carrey» κατα­λή­γει το άρθρο.

Μπο­ρεί να μην πεί­ρα­ξε το σύστη­μα ο απλοι­κός τρό­πος που προ­σεγ­γί­ζει ο Κάρει τον σοσια­λι­σμό. Στην Αμε­ρι­κή μένει και μεγά­λος ηθο­ποιός είναι άλλω­στε… Τους πεί­ρα­ξε πρώ­τα η λέξη που είναι απα­γο­ρευ­μέ­νη. Τους πεί­ρα­ξε η προ­ο­πτι­κή να αρχί­σει ο κόσμος να σκέ­φτε­ται σε απα­γο­ρευ­μέ­νες και επι­κίν­δυ­νες κατευ­θύν­σεις και να χρη­σι­μο­ποιεί την λέξη σοσια­λι­σμός , με άνε­ση όπως ο Κάρει, αλλά και όλα τα άλλα που εμπε­ριέ­χει, και συνε­πά­γο­νται την λύση στην από­γνω­σή τους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο