Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Ιστορική απεργία σε τρία εργοστάσια μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών

Το συν­δι­κά­το που εκπρο­σω­πεί τους εργα­ζό­με­νους σε τρεις μεγά­λες αμε­ρι­κα­νι­κές κατα­σκευά­στριες αυτο­κι­νή­των ανα­κοί­νω­σε την έναρ­ξη απερ­για­κής κινη­το­ποί­η­σης σε τρία εργο­στά­σια τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης [τοπι­κή ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλά­δας], ελλεί­ψει συμ­φω­νί­ας για τη σύνα­ψη νέας συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης εργασίας.

«Η απερ­γία ξεκι­νά στα τρία εργο­στά­σια που είχαν ορι­στεί», έκα­νε γνω­στό το United Auto Workers (UAW), ο επι­κε­φα­λής του οποί­ου εξή­γη­σε νωρί­τε­ρα πως επε­λέ­γη­σαν τρεις μονά­δες ‑μια της καθε­μιάς από τις λεγό­με­νες μεγά­λες «τρεις του Ντι­τρόιτ», δηλα­δή τις General Motors, Stellantis και Ford- για την άνευ προη­γου­μέ­νου κινη­το­ποί­η­ση, καλώ­ντας τα μέλη του συν­δι­κά­του να είναι έτοι­μα να συμ­με­τά­σχουν με τη σει­ρά τους στις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, ανά­λο­γα με την πορεία των συλ­λο­γι­κών διαπραγματεύσεων.

Ο Σον Φέιν εξή­γη­σε πως πρό­κει­ται για τα εργο­στά­σια όπου παρά­γο­νται το δημο­φι­λές μοντέ­λο Bronco της Ford στο Γου­έιν (Μίσι­γκαν), ανοι­κτά ημι­φορ­τη­γά της GM στην Ουέν­τζ­βιλ (Μισού­ρι) και Jeep της Stellantis στο Τολέ­ντο (Οχάιο). Τα οχή­μα­τα αυτά εισφέ­ρουν το τρέ­χον διά­στη­μα τις μεγα­λύ­τε­ρες πωλή­σεις των «τριών του Ντιτρόιτ».

Στα εργο­στά­σια δου­λεύ­ουν κάπου 12.700 εργαζόμενοι.

«Για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία μας, θα απερ­γή­σου­με και στις τρεις Μεγά­λες Τρεις», επέ­μει­νε ο κ. Φέιν, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως επρό­κει­το να πάει στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στο εργο­στά­σιο στη Γουέιν.

Δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο η απερ­γία να γενικευτεί.

«Αν χρεια­στεί να απερ­γή­σου­με όλοι, θα το κάνου­με», τόνισε.

Αν η απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση διαρ­κέ­σει, η αμε­ρι­κα­νι­κή οικο­νο­μία θα υπο­στεί πλήγ­μα: πολ­λές εται­ρί­ες εξαρ­τώ­νται από την αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία και τους εργα­ζό­με­νους σε αυτή.

Η διέ­νε­ξη για τις νέες συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει σοβα­ρό πρό­βλη­μα στον Δημο­κρα­τι­κό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν, που θα διεκ­δι­κή­σει την επα­νε­κλο­γή του το 2024. Ο κ. Μπάι­ντεν καλεί εδώ και και­ρό να κλει­στεί το ταχύ­τε­ρο συμ­φω­νία για τις νέες συλ­λο­γι­κές συμβάσεις.

Η δια­πραγ­μά­τευ­ση είναι σκλη­ρή και οι δυο πλευ­ρές απέ­χουν ακό­μη πολύ. Το συν­δι­κά­το ζητεί αυξή­σεις 40%, οι αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ες λένε πως δεν θα δεχθούν να ξεπε­ρά­σουν το 20%, ενώ απορ­ρί­πτουν άλλα αιτή­μα­τα-κλει­διά του UAW.

Το συν­δι­κά­το έχει ετοι­μά­σει απερ­για­κό ταμείο 825 εκατ. δολαρίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο