Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Κοριτσάκι 10 ετών, που κυοφορούσε έπειτα από βιασμό, ταξίδεψε σε άλλη πολιτεία για την άμβλωση

Κορί­τσι ηλι­κί­ας δέκα ετών, που κυο­φο­ρού­σε έπει­τα από βια­σμό που υπέ­στη, ανα­γκά­στη­κε να πάει σε άλλη πολι­τεία από αυτή όπου ζει, το Οχάιο, για να υπο­βλη­θεί σε επέμ­βα­ση τερ­μα­τι­σμού της εγκυ­μο­σύ­νης, μετά την αναί­ρε­ση του δικαιώ­μα­τος στην άμβλω­ση σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο από το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ, επι­βε­βαί­ω­σε χθες Τετάρ­τη αστυ­νο­μι­κός που επι­κα­λέ­στη­καν αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ.

Την τρα­γι­κή υπό­θε­ση  απο­κά­λυ­ψε μια γυναι­κο­λό­γος στην Ιντιά­να. Ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας στο Οχάιο, ο Ντέιβ Γιοστ –η πολι­τεία του οποί­ου έσπευ­σε αμέ­σως μετά την από­φα­ση να απα­γο­ρεύ­σει όλες τις αμβλώ­σεις έπει­τα από την έκτη εβδο­μά­δα της κύη­σης, όταν ακό­μη οι περισ­σό­τε­ρες γυναί­κες δεν γνω­ρί­ζουν καν πως είναι έγκυ­ες– εξέ­φρα­σε αρχι­κά αμφι­βο­λί­ες πως η υπό­θε­ση είναι πραγ­μα­τι­κή. «Μοιά­ζει με κατα­σκευα­σμέ­νη ιστο­ρία», υπο­στή­ρι­ξε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος αιρετός.

Η αστυ­νο­μία του Κολό­μπους πάντως προ­χώ­ρη­σε προ­χθές Τρί­τη στη σύλ­λη­ψη υπό­πτου και, κατά τη διάρ­κεια της πρώ­της εμφά­νι­σής του ενώ­πιον δικα­στή χθες Τετάρ­τη, αστυ­νο­μι­κός επι­βε­βαί­ω­σε τις λεπτο­μέ­ρειες της τρα­γι­κής υπό­θε­σης, σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας Columbus Dispatch.

Ο αστυ­νο­μι­κός, ο Τζέ­φρι Χαν, εξή­γη­σε στο δικα­στή­ριο πως η μητέ­ρα του θύμα­τος ενη­με­ρώ­θη­κε την 22η Ιου­νί­ου από την τοπι­κή υπη­ρε­σία προ­στα­σί­ας ανη­λί­κων πως η κόρη της ήταν έγκυος και κατό­πιν η υπη­ρε­σία ειδο­ποί­η­σε την αστυνομία.

Το κορι­τσά­κι έκα­νε άμβλω­ση την 30ή Ιου­νί­ου, στη γει­το­νι­κή Ιντιά­να, όπου οι επεμ­βά­σεις αυτής της φύσης παρα­μέ­νουν νόμι­μες. Τα λεί­ψα­να του εμβρύ­ου υπο­βλή­θη­καν σε γενε­τι­κές εξε­τά­σεις για να επι­βε­βαιω­θεί η σύν­δε­ση με τον ύπο­πτο, είπε ακό­μη ο ερευ­νη­τής της αστυνομίας.

Σύμ­φω­να με δικό­γρα­φα που συμ­βου­λεύ­τη­κε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, ο Γκέρ­σον Φου­έ­ντες, 27 ετών, αντι­με­τω­πί­ζει ποι­νι­κή δίω­ξη για «βια­σμό ανή­λι­κης κάτω των 13 ετών» που φέρε­ται να δια­πρά­χθη­κε τη 12η Μαΐ­ου. Έχει προ­φυ­λα­κι­στεί στην κομη­τεία Φράνκλιν.

Όταν επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί της το πρα­κτο­ρείο, η αστυ­νο­μία του Κολό­μπους δεν θέλη­σε να κάνει κανέ­να σχόλιο.

Μετά την από­φα­ση του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου, περί­που δέκα συντη­ρη­τι­κές πολι­τεί­ες απα­γό­ρευ­σαν την άμβλω­ση στην επι­κρά­τειά τους. Άλλες δεξα­έ­ξι ανα­μέ­νε­ται να τις μιμη­θούν σύντο­μα. Στις περισ­σό­τε­ρες προ­βλέ­πο­νται εξαι­ρέ­σεις για την προ­στα­σία της ζωής της εγκύ­ου — όμως όχι πάντα σε περι­πτώ­σεις βια­σμού ή αιμομιξίας.

Χθες, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας του Οχάιο εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση ανα­σκευά­ζο­ντας τα περί «κατα­σκευα­σμέ­νης» ιστο­ρί­ας: ο κ. Γιοστ εξέ­φρα­σε την «οδύ­νη» του για όσα υπέ­στη το παι­δί και την «ευγνω­μο­σύ­νη» του στην αστυ­νο­μία διό­τι κυκλο­φο­ρεί «ένας λιγό­τε­ρος βια­στής στον δρόμο».

 

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο