Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς: Στο πλευρό του Λούλα, καταδικάζουν τις επιθέσεις ακροδεξιών στη Μπραζίλια

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν, ο Μεξι­κα­νός ομό­λο­γός του Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ και ο Κανα­δός πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό δια­βε­βαί­ω­σαν τον Βρα­ζι­λιά­νο πρό­ε­δρο Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα για την υπο­στή­ρι­ξή τους σε κοι­νή ανα­κοί­νω­ση, μετά τις χθε­σι­νές επι­θέ­σεις σε κέντρα εξου­σί­ας στη Βρα­ζι­λία από υπο­στη­ρι­κτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Ο Κανα­δάς, το Μεξι­κό και οι ΗΠΑ κατα­δι­κά­ζουν τις επι­θέ­σεις της 8ης Ιανουα­ρί­ου κατά της βρα­ζι­λιά­νι­κης δημο­κρα­τί­ας και κατά της ειρη­νι­κής μετά­βα­σης της εξου­σί­ας», υπο­γραμ­μί­ζει η ανα­κοί­νω­ση που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα από τον Λευ­κό Οίκο.

«Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό της Βρα­ζι­λί­ας καθώς υπε­ρα­σπί­ζε­ται τους δημο­κρα­τι­κούς της θεσμούς» και «ανυ­πο­μο­νού­με να συνερ­γα­στού­με με τον πρό­ε­δρο Λού­λα για να επι­τύ­χου­με απο­τε­λέ­σμα­τα για τις χώρες μας, για την αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο και όχι μόνο», προ­σθέ­τουν οι τρεις ηγέ­τες, που συνα­ντώ­νται στη Πόλη του Μεξι­κού σήμε­ρα και αύριο σε διπλω­μα­τι­κή συνάντηση.

«Οι κυβερ­νή­σεις μας υπο­στη­ρί­ζουν την ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση της βού­λη­σης του βρα­ζι­λιά­νι­κου λαού», τονίζουν.

Σχε­δόν όλες οι χώρες του κόσμου ‑από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, μέχρι το Μεξι­κό και τη Γαλ­λία- κατα­δί­κα­σαν τα επεισόδια.

Έξι ώρες μετά την εισβο­λή ο Μπολ­σο­νά­ρου, που βρί­σκε­ται στη Φλό­ρι­ντα, κατα­δί­κα­σε με ανάρ­τη­σή του στο Twitter «το πλιά­τσι­κο και τις εισβο­λές σε δημό­σια κτί­ρια (…) που αντί­κει­νται στον κανό­να των ειρη­νι­κών δια­δη­λώ­σε­ων. Αρνή­θη­κε όμως κάθε ευθύ­νη, καταγ­γέλ­λο­ντας τις «ανα­πό­δει­κτες κατη­γο­ρί­ες» του Λού­λα ότι ενθάρ­ρυ­νε τους «φασί­στες βάνδαλους».

Για την σχο­λιά­στρια της εφη­με­ρί­δας O Globo Μίριαμ Λεϊ­τάο, «είναι προ­φα­νές» ότι οι επι­θέ­σεις της Κυρια­κής «είναι το απο­τέ­λε­σμα της καθη­με­ρι­νής (υπο­νό­μευ­σης), επί τέσ­σε­ρα χρό­νια, εκ μέρους του προ­έ­δρου Μπολ­σο­νά­ρου, που παρα­μέ­νει ατιμώρητη».

«Ακό­μη και αν βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 6.100 χιλιο­μέ­τρων από την πρω­τεύ­ου­σα, είναι ο κυριό­τε­ρος υπεύ­θυ­νος για όσα συνέ­βη­σαν χθες», πρόσθεσε.

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος δεν στα­μά­τη­σε ποτέ να αμφι­σβη­τεί την εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία και πολ­λοί υπο­στη­ρι­κτές του έχουν πει­στεί ότι του έκλε­ψαν τη νίκη στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, όπως έγι­νε και με τον Ντό­ναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πολ­λά ερω­τη­μα­τι­κά προ­κύ­πτουν επί­σης για το μέλ­λον του Μπολ­σο­νά­ρου στις ΗΠΑ, όπου ταξί­δε­ψε με βίζα η οποία εκδί­δε­ται μόνο για εν ενερ­γεία προ­έ­δρους. «Ο Μπολ­σο­νά­ρου δεν θα έπρε­πε να βρί­σκε­ται στη Φλό­ρι­ντα», είπε ο Δημο­κρα­τι­κός βου­λευ­τής Χοα­κίν Κάστρο στο CNN. «Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δεν θα έπρε­πε να είναι κατα­φύ­γιο για αυτόν τον αυταρ­χι­κό ηγέ­τη που ενέ­πνευ­σε εγχώ­ρια τρο­μο­κρα­τία στη Βρα­ζι­λία. Θα έπρε­πε να τον στεί­λουν πίσω στη Βραζιλία».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, teleSUR.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο