Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Το 51% των νέων βλέπουν θετικά τον σοσιαλισμό

Μειώνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν τον καπιταλισμό

Αυξά­νε­ται το ποσο­στό των Αμε­ρι­κα­νών και ιδιαί­τε­ρα των νέων που αμφι­σβη­τούν τον καπι­τα­λι­σμό, όπως δεί­χνουν έρευ­νες των τελευ­ταί­ων 8 ετών της εται­ρεί­ας «Gallup» (Γκά­λοπ). Ταυ­τό­χρο­να, στις νέες ηλι­κί­ες (18 — 49 ετών) αυξά­νε­ται ή παγιώ­νε­ται η θετι­κή γνώ­μη για τον σοσιαλισμό.

Οπως δεί­χνουν οι έρευ­νες της μεγά­λης αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας δημο­σκο­πή­σε­ων «Gallup», το 2018 μόλις το 45% των νέων 18 — 29 ετών βλέ­πουν θετι­κά τον καπι­τα­λι­σμό, ενώ το αντί­στοι­χο ποσο­στό το 2010 ήταν στο 68%. Παράλ­λη­λα, παγιώ­νε­ται ένα 51% των νέων που τα τελευ­ταία οκτώ χρό­νια απα­ντούν ότι είναι θετι­κοί προς τον σοσια­λι­σμό. Επί­σης, το 58% των Αμε­ρι­κα­νών 30 — 49 ετών παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά θετι­κοί προς τον καπι­τα­λι­σμό, ωστό­σο έχει αυξη­θεί το ποσο­στό εκεί­νων που είναι θετι­κοί προς τον σοσια­λι­σμό, φτά­νο­ντας το 41% (από 36%). Είναι αυτές οι ηλι­κί­ες που όχι μόνο βίω­σαν και βιώ­νουν την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση και τις συνέ­πειές της για τους εργα­ζό­με­νους, αλλά και που δεν βλέ­πουν καμία προ­ο­πτι­κή στον καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής για βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών ζωής και εργασίας.

Οι ηλι­κιω­μέ­νοι Αμε­ρι­κα­νοί είναι στα­θε­ρά πιο θετι­κοί απέ­να­ντι στον καπι­τα­λι­σμό (το 60% το 2018) απ’ ό,τι στον σοσια­λι­σμό (30%).

Συνο­λι­κά, η πλειο­ψη­φία των Αμε­ρι­κα­νών εκφρά­ζει μια θετι­κή εικό­να για τον καπι­τα­λι­σμό τα τελευ­ταία οκτώ χρό­νια, αλλά το περ­σι­νό ποσο­στό (56%) είναι κατά πέντε μονά­δες χαμη­λό­τε­ρο σε σχέ­ση με το 2010 (61%). Επί­σης, το 37% εμφα­νί­ζε­ται θετι­κό προς τον σοσια­λι­σμό το 2018, ποσο­στό παγιω­μέ­νο από το 2010 (36%).

Ανε­ξάρ­τη­τα από το περιε­χό­με­νο που δίνουν οι συμ­με­τέ­χο­ντες στις δημο­σκο­πή­σεις στην έννοια του σοσια­λι­σμού, τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους στη «μητρό­πο­λη του καπι­τα­λι­σμού» ανα­δει­κνύ­ουν αναμ­φι­σβή­τη­τα την αυξα­νό­με­νη δυσα­ρέ­σκεια για τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος για την πλειο­ψη­φία του λαού, στην εργα­σία, στην υγεία, στη στέ­γη, στην εκπαί­δευ­ση κ.ά.

Μετά από τις απα­νω­τές έρευ­νες της «Gallup», όπου απο­τυ­πώ­θη­κε ότι παγιώ­νε­ται η αμφι­σβή­τη­ση στον καπι­τα­λι­σμό και μια τάση προ­τί­μη­σης για τον σοσια­λι­σμό, η εται­ρεία έθε­σε ξανά τον Οκτώ­βρη του 2018 το ερώ­τη­μα που είχε θέσει για τελευ­ταία φορά το 1949: «Πώς ορί­ζε­τε τον σοσιαλισμό;».

Το 23% των Αμε­ρι­κα­νών αντι­λαμ­βά­νε­ται τον σοσια­λι­σμό ως κάποια μορ­φή ισό­τη­τας για όλους στην εργα­σία, στα δικαιώ­μα­τα, στη δια­νο­μή του πλού­του κ.λπ. Το 17% των Αμε­ρι­κα­νών απά­ντη­σε πως σοσια­λι­σμός σημαί­νει κρα­τι­κή ιδιο­κτη­σία των μέσων παρα­γω­γής (υπη­ρε­σί­ες, επι­χει­ρή­σεις κ.λπ.), ενώ το 10% είπε ότι σοσια­λι­σμός είναι παρο­χές και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες (π.χ. Υγεί­ας) για όλους. Επί­σης ένα 6% απά­ντη­σε ότι σοσια­λι­σμός είναι ένας «μεταρ­ρυθ­μι­σμέ­νος κομ­μου­νι­σμός», ενώ το 23% «δεν είχε γνώ­μη». Το 1949 το 34% των Αμε­ρι­κα­νών είχε δώσει την απά­ντη­ση «κρα­τι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παραγωγής».

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο