Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η άγνωστη πεταλούδα της Πελοποννήσου

Ο Γερ­μα­νός βιο­λό­γος Σβεν Έρλα­χερ ανα­κά­λυ­ψε φέτος συνο­λι­κά πέντε νέα είδη πετα­λού­δας, τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν κατα­γρα­φεί από την επι­στή­μη. Σ’ αυτά συγκα­τα­λέ­γε­ται και η πετα­λού­δα της Πελοποννήσου.

Από τον Νοέμ­βριο του 2006 ο Σβεν Έρλα­χερ είναι επι­με­λη­τής του Μου­σεί­ου Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας στο Κέμνιτς της Γερ­μα­νί­ας. Νιώ­θει πολύ τυχε­ρός για­τί εδώ και δέκα χρό­νια ασκεί το επάγ­γελ­μα των ονεί­ρων του. Ποια είναι τα καθή­κο­ντά του; Επι­με­λεί­ται το Τμή­μα Βιο­λο­γί­ας, έχει ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση της συλ­λο­γής του μου­σεί­ου, η οποία απο­τε­λεί­ται περί­που από 300.000 ζώα, καθώς είναι και υπεύ­θυ­νος για την οργά­νω­ση εκθέ­σε­ων και ξενα­γή­σε­ων στο χώρο του μου­σεί­ου. Η έρευ­να και η μελέ­τη των πετα­λού­δων απο­τε­λεί ένα παρα­κλά­δι της δου­λειάς του.

Τα πέντε άγνωστα μέχρι σήμερα είδη πεταλούδας

Τα πέντε άγνω­στα μέχρι σήμε­ρα είδη πεταλούδας

Η ανακάλυψη δύο νέων ειδών πεταλούδας

Ο Σβεν Έρλα­χερ μελε­τά με το μικρο­σκό­πιό του δείγ­μα­τα από διά­φο­ρα είδη πετα­λού­δας, τα οποία προ­έρ­χο­νται από τη συλ­λο­γή του μου­σεί­ου αλλά και από ιδιω­τι­κές συλ­λο­γές. Όπως εξη­γεί, υπάρ­χουν είδη που δεν έχει κατα­γρά­ψει ακό­μη η επι­στή­μη. Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα στο ειδι­κευ­μέ­νο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό «Zootaxa», στις πρό­σφα­τες ανα­κα­λύ­ψεις του βιο­λό­γου συγκα­τα­λέ­γο­νται η πετα­λού­δα του Μπελ­γιά­γεφ από την Μογ­γο­λία (Charissa beljaevi), η οποία πήρε το όνο­μά της από τον Ρώσο επι­στή­μο­να Γεβγκέ­νι Μπελ­γιά­γεφ, όπως και η πετα­λού­δα της Πελο­πον­νή­σου που ζει στην Ελλά­δα (Charissa peloponnesiaria). Και τα δύο αυτά είδη έχουν μόλις λίγα εκα­το­στά μήκος και το χρώ­μα τους είναι καφε­τί ή άσπρο.

Όπως δηλώ­νει ο ίδιος στο γερ­μα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων dpa «Η στιγ­μή της ανα­κά­λυ­ψης είναι μια κορυ­φαία στιγ­μή». Έχει ανα­κα­λύ­ψει συνο­λι­κά πέντε είδη πετα­λού­δας, άγνω­στα για την επι­στή­μη μέχρι σήμε­ρα, μέσα σε εννέα μήνες, κάτι εξαι­ρε­τι­κά σπά­νιο. Σύμ­φω­να με τα λεγό­με­νά του, το 95% της δου­λειάς απο­τε­λεί ρου­τί­να, δηλα­δή έρευ­να, προ­ε­τοι­μα­σία και φωτο­γρά­φη­ση. «Η ανα­κά­λυ­ψη νέων ειδών είναι ένα συνο­δευ­τι­κό φαι­νό­με­νο. Δεν ψάχνει κανείς σκό­πι­μα γι’ αυτά, απλά προ­κύ­πτει η ανα­κά­λυ­ψή τους», επι­ση­μαί­νει ο επιστήμονας.

Deutsche Welle  / Μάρ­τιν Κλοθ (dpa) / Νατά­σα Κουκουγιάννη

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο