Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully

Τα XL bully ευθύ­νο­νται για τον θάνα­το πολ­λών ανθρώ­πων στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο. Η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε την απα­γό­ρευ­σή τους. Τι σημαί­νει όμως αυτό για τους σκύλους;

Μάταια προ­σπα­θού­σε να τρα­βή­ξει το ζώο μακριά. Τρο­μο­κρα­τη­μέ­νος παρα­κο­λου­θού­σε ο 54χρονος τον σκύ­λο του να δαγκώ­νει μέχρι θανά­του τον αδερ­φό του. Τώρα απει­λεί­ται και με ποι­νή φυλά­κι­σης, επει­δή δεν μπό­ρε­σε να ελέγ­ξει τον σκύ­λο του. Και αυτό δεν ήταν ένα μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό στη Μεγά­λη Βρετανία.

14 Σεπτεμ­βρί­ου: Δύο σκύ­λοι στο Στό­ουκ πηδά­νε από ένα παρά­θυ­ρο στον κήπο του γεί­το­να, αρπά­ζουν έναν άντρα – και τον σκοτώνουν.

4 Οκτω­βρί­ου: Ένας σκύ­λος επι­τί­θε­ται σε έναν άντρα στο Σάντερ­λαντ – ο 54χρονος υπο­κύ­πτει στα σοβα­ρά τραύ­μα­τά του.

Οι περισ­σό­τε­ροι θυμού­νται και τον θάνα­το του 10χρονου Τζακ στην Ουα­λία. Ο Τζακ ήταν στο σπί­τι ενός φίλου του από το σχο­λείο, όπου και δέχθη­κε επί­θε­ση από έναν τερά­στιο σκύ­λο ονό­μα­τι “Beast” («Τέρας»). Το αγό­ρι πέθανε.

Τα σκυ­λιά που εμπλέ­κο­νται σε αυτά τα περι­στα­τι­κά είναι συχνά τα λεγό­με­να XL bully, μια ράτσα που προ­έρ­χε­ται από δια­σταύ­ρω­ση πίτμπουλ και τεριέ. Η δημό­σια κατα­κραυ­γή ήταν τέτοια που η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­γνώ­ρι­σε τα σκυ­λιά αυτά ως ξεχω­ρι­στή ράτσα – για να απα­γο­ρεύ­σει αμέ­σως μετά την πώλη­σή τους από τις 31 Δεκεμ­βρί­ου. Από την 1η Φεβρουα­ρί­ου 2024 μάλι­στα θα είναι παρά­νο­μη και η κατο­χή τους, εκτός κι αν ο ιδιο­κτή­της μπο­ρεί να απο­δεί­ξει πως ο σκύ­λος είναι ακίν­δυ­νος, οπό­τε και θα χορη­γεί­ται σχε­τι­κή άδεια. Εν συνε­χεία το ζώο θα φορά­ει φίμω­τρο, λου­ρί και θα στειρώνεται.

Κίνδυνος ευθανασίας για πολλά σκυλιά

Τι σημαί­νουν όμως όλα αυτά πρα­κτι­κά; Σύμ­φω­να με το Sky News θα πρέ­πει να γίνει ευθα­να­σία σε του­λά­χι­στον 246 σκυ­λιά, εάν δεν βρουν ιδιο­κτή­τη πριν από την αλλα­γή του χρό­νου. Κανείς δεν ξέρει ακρι­βώς πόσα ζώα αφο­ρά η απα­γό­ρευ­ση. Η κυβέρ­νη­ση εκτι­μά πως στην Αγγλία και την Ουα­λία υπάρ­χουν περί­που 10.000, ενώ οι φιλό­ζω­οι ακτι­βι­στές κάνουν λόγο για 15.000 σκύ­λους. Βασι­ζό­με­νο στα στοι­χεία της κτη­νια­τρι­κής εται­ρεί­ας IVC Evidensia, το BBC εικά­ζει πως υπάρ­χουν του­λά­χι­στον 30.000 XL Bullies.

Πάντως, πολ­λοί αντι­τεί­νουν πως η απα­γό­ρευ­ση δεν θα προ­στα­τεύ­σει πραγ­μα­τι­κά τον πλη­θυ­σμό. Ο ειδι­κός Ντέιβ Μάρ­τιν προει­δο­ποιεί επι­πλέ­ον πως είναι πιθα­νό­τε­ρο να αυξη­θούν οι επι­θέ­σεις σκύ­λων, εάν θα πρέ­πει τα ζώα να κρα­τού­νται μόνο στο σπί­τι – διό­τι έτσι δεν θα κινού­νται και δεν θα ξεδί­νουν καθόλου.

Οι φιλο­ζω­ι­κές οργα­νώ­σεις φοβού­νται πως οι εκτρο­φείς θα στρα­φούν σε άλλες ράτσες – όπως στα ποι­με­νι­κά Καυ­κά­σου. Αυτά τα ζώα είναι «μεγα­λύ­τε­ρα, δυνα­τό­τε­ρα και, εάν δοθούν σε λάθος ιδιο­κτή­τη, μπο­ρεί να είναι και πιο επι­κίν­δυ­να» από τα XL bully, εξη­γεί ένας εκτρο­φέ­ας στο BBC. Ήδη υπάρ­χουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρες ανα­φο­ρές για XL bully που εγκα­τα­λεί­πο­νται στην άγρια φύση ή μπρο­στά σε κατα­φύ­για ζώων. Κυκλο­φο­ρούν επί­σης βίντεο με «επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης», όπου τα σκυ­λιά μετα­φέ­ρο­νται στη Σκω­τία και πωλού­νται εκεί. Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να επι­βά­λει την απα­γό­ρευ­ση μονά­χα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τι ισχύει στη Γερμανία;

Στη Γερ­μα­νία το αμε­ρι­κα­νι­κό XL bully δεν έχει ακό­μη κατα­τα­χθεί ως ξεχω­ρι­στή ράτσα, γι’ αυτό και δεν υπάρ­χει στους κατα­λό­γους με τους επι­κίν­δυ­νους σκύ­λους – εν αντι­θέ­σει με ράτσες όπως τα πίτμπουλ, τα μπουλ τεριέ και τα μπουλ τεριέ του Στά­φορν­τσαϊρ. Και στη Γερ­μα­νία απα­γο­ρεύ­ε­ται η εισα­γω­γή τέτοιων σκύ­λων, δίχως όμως να υπάρ­χει και ειδι­κό κανο­νι­στι­κό πλαί­σιο για την εκτρο­φή τους. Υπάρ­χουν βέβαια ειδι­κές προ­βλέ­ψεις για τέτοια σκυ­λιά, όπως ότι πρέ­πει να φορούν φίμω­τρο ή να έχει χορη­γη­θεί άδεια ιδιοκτησίας.

Ορι­σμέ­νοι αντι­τάσ­σο­νται στην κατη­γο­ριο­ποί­η­ση μίας ολό­κλη­ρης ράτσας ως επι­κίν­δυ­νης. Αντι­θέ­τως, θεω­ρούν πως καθο­ρι­στι­κός είναι ο τρό­πος ζωής του σκύ­λου και πώς αυτός εκπαιδεύεται.

Στη Γερ­μα­νία ζουν περισ­σό­τε­ρα από 10 εκα­τομ­μύ­ρια σκυ­λιά – ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που σκο­τώ­νε­ται από σκύ­λο είναι μονο­ψή­φιος: 6 θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν το 2020, 5 το 2021 και 4 το 2022. Πάντως, το 2022 μόνο στο Βερο­λί­νο υπήρ­ξαν 490 ελα­φρείς και 87 σοβα­ροί τραυ­μα­τι­σμοί από δαγκώ­μα­τα σκύλων.

Αν και δεν ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως ξεχω­ρι­στή ράτσα, το διοι­κη­τι­κό δικα­στή­ριο του Βερο­λί­νου χαρα­κτή­ρι­σε τα bully ως τα πιο επι­κίν­δυ­να σκυ­λιά – κατα­τάσ­σο­ντάς τα βάσει εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών στη ράτσα των αμε­ρι­κα­νι­κών Στά­φορν­τσαϊρ τεριέ.

Πηγή:  Deutsche Welle

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο