Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δημιουργία της Ε.Φ.Ε.Ε. και ένα μοναδικό ντοκουμέντο

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

28/4/1963:  Το Δ’ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο απο­φα­σί­ζει τη δημιουρ­γία φοι­τη­τι­κής ένω­σης με την επω­νυ­μία Εθνι­κή Φοι­τη­τι­κή Ένω­ση Ελλά­δας (ΕΦΕΕ). Πρώ­τος πρό­ε­δρός της εξε­λέ­γη ο Γ. Τζα­νε­τά­κος. Το Δ΄ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο είχε ως βασι­κό στό­χο την «ανα­γέν­νη­ση της Παι­δεί­ας». Το συνέ­δριο έγι­νε στην Αθή­να, τον Απρί­λιο (22–28) του 1963 στο θέα­τρο «Χατζη­χρή­στου», στην Ιππο­κρά­τους. Εκεί δηλα­δή συνε­δρί­α­ζε η Ολο­μέ­λεια. Τις διά­φο­ρες επι­τρο­πές του τις φιλο­ξε­νού­σαν ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Φοι­τη­τών,  τα γρα­φεία της «Παν­σπου­δα­στι­κής» και αλλού.

Το Δ΄ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο – γεγο­νός σημα­ντι­κής σημα­σί­ας για το ελλη­νι­κό κίνη­μα νεο­λαί­ας, αφού συνο­ψί­ζει την πεί­ρα αγώ­νων των μετεμ­φυ­λιο­πο­λε­μι­κών χρό­νων, εξο­πλί­ζει το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα με σημα­ντι­κές κατευ­θύν­σεις και λήγει με την ίδρυ­ση της ΕΦΕΕ, ως τρι­το­βάθ­μιου οργάνου.

Του Συνε­δρί­ου προη­γή­θη­κε ζυμώ­σεις αλλά περί­ο­δος πάλης από την πλευ­ρά του τότε φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος σε εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λες συν­θή­κες. Να σημειώ­σου­με σταθ­μούς της πορεί­ας όπως η κατά­κτη­ση της πλειο­ψη­φί­ας το καλο­καί­ρι του 1961 όταν το μέτω­πο αρι­στε­ρών, κεντρώ­ων και άλλων δημο­κρα­τι­κών φοι­τη­τών κέρ­δι­σε την πλειο­ψη­φία, στη ΔΕΣΠΑ (τη Διοι­κού­σα Επι­τρο­πή των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων των έξι, τότε, Σχο­λών του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών). Ακο­λού­θη­σαν, μετά τις εκλο­γές της «βίας και της νοθεί­ας» (Οκτώ­βριος 1961), οι μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις της ΔΕΣΠΑ και των συλ­λό­γων της Θεσ­σα­λο­νί­κης με στό­χο την υπε­ρά­σπι­ση του Πανε­πι­στη­μια­κού Ασύ­λου και των προ­βλε­πο­μέ­νων από το Σύνταγ­μα ελευ­θε­ριών των πολι­τών (άρθρο 114),  το κλεί­σι­μο για ένα διά­στη­μα των Πανε­πι­στη­μια­κών Σχο­λών και η πανελ­λή­νια εκστρα­τεία (μέχρι τους πρώ­τους μήνες του 1963) συλ­λο­γής υπο­γρα­φών κάτω από το αίτη­μα της αύξη­σης των κον­δυ­λί­ων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την Παι­δεία στο 15%.

Στις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του Συνε­δρί­ου υπάρ­χει ανά­με­σα στα άλλα και ένα ντο­κου­μέ­ντο (στο ψηφια­κό αρχείο των ΑΣΚΙ) με τίτλο «Ειδι­κή συνε­δρια­κή από­φα­ση για τις σχέ­σεις διε­θνούς και  ελλη­νι­κού φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος και για την ενό­τη­τα του παγκό­σμιου φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος». Πρό­κει­ται για ένα σημα­ντι­κό ντο­κου­μέ­ντο που φωτί­ζει πλευ­ρές της κατο­πι­νής διε­θνι­στι­κής δρά­σης της ΕΦΕΕ αλλά και γενι­κό­τε­ρα του προ­σα­να­το­λι­σμού της.

Την παρου­σιά­ζου­με ολόκληρη:

«Η ανά­γκη της επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης, τα προ­βλή­μα­τα σπου­δής και ζωής, τα ευρύ­τε­ρα μορ­φω­τι­κά, πολι­τι­στι­κά ‚εκπο­λι­τι­στι­κά ενδια­φέ­ρο­ντα , τα μεγά­λα παναν­θρώ­πι­να ιδα­νι­κά  της Ειρή­νης, της Δημο­κρα­τί­ας ‚της Εθνι­κής Ανε­ξαρ­τη­σί­ας, της Κοι­νω­νι­κής Προ­ό­δου, όλα όσα συν­θέ­τουν το τρί­πτυ­χο: Συμ­φέ­ρο­ντα – Ενδια­φέ­ρο­ντα – Ιδα­νι­κά του σπου­δα­στή, δεν είναι  ιδιο­μορ­φία μιας χώρας και του σπου­δα­στι­κού κινή­μα­τος, αλλά κοι­νές επι­διώ­ξεις των σπου­δα­στών σε κάθε τόπο. Αυτή ακρι­βώς η κοι­νό­τη­τα συμ­φε­ρό­ντων ‚ενδια­φε­ρό­ντων και ιδα­νι­κών, από κοι­νού με τους ανα­γκαί­ους όρους για την ανά­πτυ­ξη του κινή­μα­τος των φοι­τη­τών, καθο­ρί­ζουν την παγκο­σμιό­τη­τά του, επι­βάλ­λουν την ενο­ποί­η­σή του, δημιουρ­γούν την ανά­γκη ανταλ­λα­γής γνω­μών, πλη­ρο­φο­ριών ‚πεί­ρας , αξιώ­νουν την ανά­πτυ­ξη κοι­νής δραστηριότητας. 

efeeΤο σπου­δα­στι­κό κίνη­μα σε κάθε χώρα απο­τε­λεί τμή­μα της διε­θνούς φοι­τη­τι­κής οικο­γέ­νειας. Το ελλη­νι­κό φοι­τη­τι­κό κίνη­μα μέχρι σήμε­ρα, δεν κατόρ­θω­σε να συν­δέ­σει τον Έλλη­να φοι­τη­τή με τη διε­θνή φοι­τη­τι­κή οικο­γέ­νεια. Τα αίτια είναι γνω­στά, οι αντι­φοι­τη­τι­κές δυνά­μεις που επέ­τυ­χαν για ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα να δρά­σουν με επι­τυ­χία στους κόλ­πους του κινή­μα­τός μας, κατα­σκεύ­α­σαν και παρου­σί­α­σαν μια πλα­στή Εθνι­κή Φοι­τη­τι­κή Ένω­ση η οποία μας εξέ­θε­σε σε παγκό­σμια κλίμακα. 

Το Δ’ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο, έχο­ντας συνει­δη­το­ποι­ή­σει ότι η ίδρυ­ση της ΕΦΕΕ είναι ένα βαρυ­σή­μα­ντο γεγο­νός, με σοβα­ρώ­τα­τες προ­ε­κτά­σεις στον ελλη­νι­κό και διε­θνή χώρο, θεω­ρεί μέλη­μά του πρώ­τι­στο να χαρά­ξει τα πλαί­σια και τις κατευ­θύν­σεις των σχέ­σε­ων του ελλη­νι­κού προς το διε­θνές φοι­τη­τι­κό κίνημα.

Ξεκι­νώ­ντας από την αρχή, ότι οι σπου­δα­στές σ’ ολό­κλη­ρο τον κόσμο απο­τε­λούν μια οικο­γέ­νεια, με συνε­κτι­κούς της δεσμούς την κοι­νό­τη­τα συμ­φε­ρό­ντων, ενδια­φε­ρό­ντων και ιδα­νι­κών, δια­κη­ρύσ­σου­με και εφαρ­μό­ζου­με την αρχή των ισό­τι­μων σχέ­σε­ων προς τα δύο Διε­θνή Φοι­τη­τι­κά Σώμα­τα, τη Διε­θνή Φοι­τη­τι­κή Συν­διά­σκε­ψη (I.B.G) και την Διε­θνή Ένω­ση Φοι­τη­τών (I.U.S) πιστεύ­ο­ντας ότι η στά­ση μας αυτή είναι η εποι­κο­δο­μη­τι­κώ­τε­ρη για πραγ­μα­το­ποί­η­ση ενός ενω­μέ­νου παγκό­σμιου φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος. Υπο­στη­ρί­ζου­με την πρό­τα­ση να συγκλη­θεί η «Διε­θνής Συν­διά­σκε­ψη Στρογ­γυ­λής Τραπέζης»,πρόταση που βρί­σκει σύμ­φω­νες την I.S.G και I.U.S , όπου, εκτός από τα δύο Διε­θνή Φοι­τη­τι­κά Σώμα­τα, θα παρα­κα­θή­σουν όλες οι εθνι­κές οργα­νώ­σεις  μέλη τους για να αντι­με­τω­πί­σουν το μεγά­λο θέμα της ενό­τη­τας του παγκό­σμιου φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος και ζητού­με από την I.B.G και την I.U.S,πριν ακό­μα συνέλ­θει η «Συν­διά­σκε­ψη Στρογ­γυ­λής Τρα­πέ­ζης» να πάρουν από κοι­νού μέτρα για κοι­νή δρά­ση, όπως η κοι­νή διορ­γά­νω­ση σεμι­να­ρί­ων και άλλων εκδη­λώ­σε­ων, ώστε να καλ­λιερ­γη­θεί μία ατμό­σφαι­ρα συνερ­γα­σί­ας και συνα­δελ­φι­κό­τη­τας. Η ΕΦΕΕ εφ’ όσον έχει τν εμπι­στο­σύ­νη και των δύο μερών, είναι πρό­θυ­μη να συμ­βά­λει θετι­κά και απο­φα­σι­στι­κά, ώστε να αρθούν οι δυσκο­λί­ες, που ενδε­χο­μέ­νως θα ανακύψουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Δ’ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο αποφασίζει: 

Α) Η ΕΦΕΕ με κοι­νή συμπα­ρά­στα­ση της I.S.G/COSEC και της I.U.S να διορ­γα­νώ­σει στην Αθή­να  «Διε­θνές Φεστι­βάλ εθνι­κών – λαϊ­κών χορών» μετα­ξύ των κρα­τών της Βαλ­κα­νο­α­δρια­τι­κής περιο­χής και της περιο­χής της Ανα­το­λι­κής Μεσογείου. 

Β) Η ΕΦΕΕ με κοι­νή συμπα­ρά­στα­ση και συμ­μέ­το­χη της I.S.G/COSEC και της I.U.S να διορ­γα­νώ­σει στην Ελλά­δα «Διε­θνές Σεμι­νά­ριο Φοι­τη­τι­κού Τύπου».

Γ) Η ΕΦΕΕ να συμ­με­τέ­χει στις εκδη­λώ­σεις και δρα­στη­ριό­τη­τες που διορ­γα­νώ­νουν οι διά­φο­ρες εθνι­κές και διε­θνείς φοι­τη­τι­κές ενώσεις.

Δ) Η ΕΦΕΕ να συμ­με­τά­σχει στην ερχό­με­νη Ευρω­παϊ­κή Φοι­τη­τι­κή Συν­διά­σκε­ψη, που συγκα­λεί­ται με πρω­το­βου­λία των Εθνι­κών Φοι­τη­τι­κών Ενώ­σε­ων της Γαλ­λί­ας και της Πολω­νί­ας και να συμ­βά­λει ενερ­γά για την δημιουρ­γία ενός κλί­μα­τος φιλί­ας και στε­νής συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ όλων των φοι­τη­τι­κών οργανώσεων.

Ε) Η ΕΦΕΕ να παρα­κο­λου­θή­σει την ΙΙ Διε­θνή Φοι­τη­τι­κή Συν­διά­σκε­ψη (I.S.G) και το 8ο Συνέ­δριο της Διε­θνούς Ένω­σης των Σπου­δα­στών (I.U.S) ως παρα­τη­ρη­τής.  Χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον όρο «παρα­τη­ρη­τής», εννο­ού­με τον ακρο­α­τή που παρα­κο­λου­θεί τις εργα­σί­ες των δύο σωμά­των (I.S.G- I.U.S) με δικαί­ω­μα να ζητή­σει και να πάρει τον λόγο, καθώς και με δικαί­ω­μα να κάνει προ­τά­σεις, όχι όμως και με δικαί­ω­μα να ψηφί­ζει ‚να εκλέ­γει και να εκλέ­γε­ται –η ψήφος του, για την ΕΦΕΕ, είναι υλι­κά ανυ­πό­στα­τη και η πρά­ξη του τον θέτει αυτο­μά­τως εκτός της ΕΦΕΕ- ανε­ξάρ­τη­τα από το περιε­χό­με­νο που δίνουν στη λέξη «παρα­τη­ρη­τής» τα κατα­στα­τι­κά κεί­με­να των δύο σωμά­των και ανε­ξάρ­τη­τα από το αν ο όρος αυτός είναι συνώ­νυ­μος με τον αντί­στοι­χο της ορο­λο­γί­ας που απο­δέ­χο­νται. Αυτό ισχύ­ει σε ότι αφο­ρά κάθε γρα­πτή ή προ­φο­ρι­κή ανα­κοί­νω­ση της I.S.G/COSEC και της I.U.S στην οποία περιέ­χε­ται ή πρό­κει­ται να περι­λη­φθεί και η ΕΦΕΕ , πριν , κατά τη διάρ­κεια και μετά το τέλος των δύο αυτών διοργανώσεων.

Στ) Να εκφρά­σει την ευχή ‚το επό­με­νο Συνέ­δριο της ΕΦΕΕ να απο­φα­σί­σει την ισό­τι­μη έντα­ξή μας, ως πλή­ρων μελών, στην I.S.G και την I.U.S.

Το Δ’ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο θέλει να πιστεύ­ει ότι οι Διε­θνείς και Εθνι­κές Φοι­τη­τι­κές Ενώ­σεις του εξω­τε­ρι­κού θα περι­βάλ­λουν την Εθνι­κή Φοι­τη­τι­κή Ένω­σης Ελλά­δος (ΕΦΕΕ) με τα καλύ­τε­ρα αισθή­μα­τα, εκτι­μώ­ντας ακρι­βώς αυτήν την τοποθέτηση.» 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο