Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μεγαλύτερη απεργία εκπαιδευτικών στην Πολωνία εδώ και 26 χρόνια. Καταγγέλλουν την «Αλληλεγγύη» του Βαλέσα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

“Μεγά­λο φόρ­το εργα­σί­ας και ελά­χι­στοι μισθοί.  Εισα­γω­γή εθνι­κι­στι­κού και αντι­κο­μου­νι­στι­κού υλι­κού στην διδα­κτέα ύλη”, καταγ­γέλ­λουν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί της Πολω­νί­ας απερ­γούν από την Δευ­τέ­ρα για καλύ­τε­ρο μισθό και συν­θή­κες εργασίας.

Πίσω από την αγα­νά­κτη­ση κρύ­βε­ται η αντί­θε­ση με την αυταρ­χι­κή ακρο­δε­ξιά αντι­κο­μου­νι­στι­κή κυβέρ­νη­ση. Το μόνο σωμα­τείο που υπέ­γρα­ψε την νέα συμ­φω­νία που πρό­τει­νε η κυβέρ­νη­ση είναι το σωμα­τείο της «Αλλη­λεγ­γύ­ης» γνω­στό για την δια­βρω­τι­κή του πολι­τι­κή ενά­ντια στον σοσια­λι­σμό την δεκα­ε­τία του 80 και τον ιδρυ­τή της Λεχ Βαλέ­σα που χρη­μά­τι­σε και πρό­ε­δρος της Πολω­νί­ας 1990–1994. «Στη­ρί­ζει την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης από το 2015», καταγ­γέλ­λουν οι εκπαιδευτικοί.

Είναι η μεγα­λύ­τε­ρη απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση του κλά­δου από το 1993. Το 80% των δασκά­λων και των καθη­γη­τών Μ.Ε συμ­με­τέ­χει για καλύ­τε­ρες συν­θή­κες. Οι αυξή­σεις που ζητούν τα δύο σωμα­τεία των εκπαι­δευ­τι­κών ZNP και FZZ που οργα­νώ­νουν την απερ­γία είναι περί­που 250 ευρώ τον μήνα.

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί στην Πολω­νία έχουν εισα­γω­γι­κό μισθό 425 ευρώ ακρι­βώς όσο και oi υπό­λοι­ποι εργα­ζό­με­νοι. Η αντι­πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης είναι αύξη­ση 15% που να ισχύ­σει από τον Σεπτέμ­βριο. Η ηγε­σία της Αλλη­λεγ­γύ­ης δέχθη­κε αμέ­σως την πρό­τα­ση παρό­λο που δεν έχει πολ­λούς εκπαι­δευ­τι­κούς στην δύνα­μή της.

«Την θεω­ρού­με προ­δό­τη» δηλώ­νει συν­δι­κα­λι­στής εκπαι­δευ­τι­κός στην σου­η­δι­κή εφη­με­ρί­δα Arbetet.

polonia1

«Η κυβέρ­νη­ση και τα ΜΜΕ παρου­σιά­ζουν την «Αλλη­λεγ­γύη» σαν ένα καλό σωμα­τείο που δεί­χνει κατα­νό­η­ση στο επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης για μικρό­τε­ρη αύξηση. 

Η κυβέρ­νη­ση το χρη­σι­μο­ποιεί υπέρ της. Στην ουσία η Αλλη­λεγ­γύη στη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση από το 2015» υπο­στη­ρί­ζουν άλλοι συν­δι­κα­λι­στές, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση δια­λέ­γει ποιες ομά­δες θα ευνο­ή­σει για να πετύ­χει μεγα­λύ­τε­ρη στή­ρι­ξη στις Ευρω­ε­κλο­γές και στις βου­λευ­τι­κές του Σεπτεμβρίου.

15.500 νηπια­γω­γεία, σχο­λεία και γυμνά­σια απερ­γούν περί­που το 80% από τα υπάρ­χο­ντα σχο­λεία. Δεν είναι μόνο η αύξη­ση μισθού που απα­σχο­λεί τους δασκά­λους αλλά και η νέα διδα­κτι­κή ύλη που από το 2015 έχει στοι­χεία εθνι­κι­σμού και σωβι­νι­σμού που οι εκπαι­δευ­τι­κοί είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να διδάσκουν.

«Θέλουν να μάθου­με στα παι­διά ποιος ήταν ο Πάπας Γιο­χά­νες Πάου­λους ΙΙ και τι έκα­νε η Αλλη­λεγ­γύη την δεκα­ε­τία του 80. Ακό­μη για τον αγώ­να του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος ενά­ντια στον κομ­μου­νι­σμό» δηλώ­νει καθη­γή­τρια Ιστο­ρί­ας στην εφημερίδα.

Την απερ­γία στη­ρί­ζει η Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία Εκπαι­δευ­τι­κών (FISE), μέλος της ΠΣΟ, εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη της στους δασκά­λους στην Πολω­νία που απερ­γούν από τις 8 Απρί­λη. Στο μήνυ­μά της ανα­φέ­ρει: «Αγα­πη­τοί συνά­δελ­φοι, Υπο­στη­ρί­ζου­με τον αγώ­να σας και τα αιτή­μα­τά σας για αυξή­σεις στους μισθούς, προ­κει­μέ­νου να ικα­νο­ποιού­νται οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες σας, αλλά και για ανα­βάθ­μι­ση της εκπαί­δευ­σης στη χώρα.

Σας καλού­με να γυρί­σε­τε την πλά­τη στους ελιγ­μούς της κυβέρ­νη­σης και τις αυξή­σεις — ψίχου­λα που προ­τεί­νει! Συνε­χί­στε τον αγώ­να σας, είμα­στε στο πλευ­ρό σας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο