Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η οσμή του θανάτου είναι παντού» στη Γάζα» — Ολονύχτιο ανελέητο σφυροκόπημα στο λαό της Παλαιστίνης

 

Κόλα­ση πυρός επι­κρα­τεί στη Μέση Ανα­το­λή, με τον ισραη­λι­νό στρα­τό να έχει εξα­πο­λύ­σει μπα­ράζ δολο­φο­νι­κών βομ­βαρ­δι­σμών από στε­ριά και θάλασ­σα ενα­ντί­ον στό­χων στη Γάζα και τη Χαμάς να απα­ντά με βρο­χή ρουκετών.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε πως «επε­κτεί­νει τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις του», αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι με αυτό τον τρό­πο προ­ε­τοι­μά­ζει την κύρια χερ­σαία επιχείρηση.

Η Χαμάς δήλω­σε το Σάβ­βα­το ότι είναι έτοι­μη να αντι­με­τω­πί­σει τις ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις με «πλή­ρη ισχύ».

Πριν την έναρ­ξη των νέων επι­χει­ρή­σε­ων, οι νεκροί στη Γάζα ήταν πάνω από 7.300, εκ των οποί­ων πάνω από 3.000 παι­διά. Μετά την νέα φάση των επι­δρο­μών ανα­μέ­νε­ται εκα­τόμ­βη θυμάτων.

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, έπει­τα από μαρα­θώ­νια συνε­δρί­α­ση, ζήτη­σε χθες βρά­δυ «άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία». Το Ισρα­ήλ απορ­ρί­πτει όλες αυτές τις εκκλή­σεις και χθες χαρα­κτή­ρι­σε «όνει­δος» την από­φα­ση της ΓΣ, την οποία απε­να­ντί­ας εξή­ρε η Χαμάς.

Ο ΟΗΕ, που ζητεί να υπάρ­ξει κατά­παυ­ση του πυρός, τόνι­σε πως φοβά­ται «χιο­νο­στι­βά­δα ανθρώ­πι­νων δει­νών άνευ προη­γου­μέ­νου» στην παλαι­στι­νια­κή περιο­χή έκτα­σης 362 χιλιο­μέ­τρων, η οποία συνε­χί­ζει να πολιορ­κεί­ται και οι περί­που 2,4 εκατ. κάτοι­κοί της στε­ρού­νται τα πάντα.

«Πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι» άνθρω­ποι «θα πεθά­νουν σύντο­μα» εξαι­τί­ας της πολιορ­κί­ας που επι­βάλ­λει το Ισρα­ήλ από την 9η Οκτω­βρί­ου, προ­ε­ξό­φλη­σε από την Ιερου­σα­λήμ ο επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Αρω­γής και Έργων των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες στην Εγγύς Ανα­το­λή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

«Βασι­κές υπη­ρε­σί­ες καταρ­ρέ­ουν, τα απο­θέ­μα­τα φαρ­μά­κων, τρο­φί­μων και νερού εξα­ντλού­νται, οι υπό­νο­μοι ξεχει­λί­ζουν στους δρό­μους», περιέγραψε.

«Η οσμή του θανά­του είναι παντού, σε κάθε συνοι­κία, σε κάθε δρό­μο και σε κάθε σπί­τι», δήλω­σε ο Ράεντ αλ Αστάλ, για­τρός στη Γάζα.

Οι οργα­νώ­σεις που παρέ­χουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα έχουν χάσει κάθε επα­φή με το προ­σω­πι­κό τους που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Υπάρ­χει μεγά­λη αγω­νία για την κατά­στα­ση των Νοσο­κο­μεί­ων, καθώς πλη­θαί­νουν οι ανα­φο­ρές για σφο­δρό­τα­τους βομ­βαρ­δι­σμούς γύρω από τα νοσο­κο­μεία Al Quds στην πόλη της Γάζας και το «Ινδο­νη­σια­κό νοσο­κο­μείο» στην Χαν Γιου­νίς. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν την νέα επί­θε­ση, ο ισραη­λι­νός στρα­τός είχε στο­χο­ποι­ή­σει το νοσο­κο­μείο Σίφα στη Γάζα, λέγο­ντας ότι βρί­σκε­ται πάνω από το στρα­τη­γείο της Χαμάς.

Ο παλαι­στι­νια­κός θύλα­κας υπο­βάλ­λε­ται σε χερ­σαίο, αερο­πο­ρι­κό και ναυ­τι­κό απο­κλει­σμό του Ισρα­ήλ εδώ και 16 χρό­νια και από την 9η Οκτω­βρί­ου βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση «από­λυ­της πολιορ­κί­ας» από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, που έκο­ψε την ύδρευ­ση, την ηλε­κτρο­δό­τη­ση, τις παρα­δό­σεις τροφίμων.

Σύμ­φω­να με την Jawwal, τηλε­πι­κοι­νω­νια­κό πάρο­χο στην Παλαι­στί­νη οι νυχτε­ρι­νές ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές κατέ­στρε­ψαν το τελευ­ταίο διε­θνές καλώ­διο της Γάζας, το οποίο συνέ­δεε τον θύλα­κα με τον κόσμο.

Η Εται­ρεί­ας Τηλε­πι­κοι­νω­νιών της Παλαι­στί­νης εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση στην οποία ανα­φέ­ρει «την πλή­ρη δια­κο­πή όλων των υπη­ρε­σιών επι­κοι­νω­νί­ας και δια­δι­κτύ­ου με τη Λωρί­δα της Γάζας λόγω της συνε­χι­ζό­με­νης επί­θε­σης. Οι σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί της τελευ­ταί­ας ώρας είχαν ως απο­τέ­λε­σμα την κατα­στρο­φή όλων των ενα­πο­μει­νά­ντων διε­θνών οδών που συν­δέ­ουν τη Γάζα με τον έξω κόσμο».

Από την 21η Οκτω­βρί­ου, έχουν φθά­σει μέσω Αιγύ­πτου 74 φορ­τη­γά με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Λωρί­δα της Γάζας, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, όταν υπο­λο­γί­ζει πως χρειά­ζο­νται πάνω από 100 την ημέ­ρα. «Μερι­κά φορ­τη­γά δεν είναι παρά ψίχου­λα που δεν θα κάνουν καμιά δια­φο­ρά» για τους ανθρώ­πους που χρειά­ζο­νται βοή­θεια, όπως το έθε­σε ο επι­κε­φα­λής της UNRWA Λαζαρινί.

Δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα, ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν εγγυά­ται την ασφά­λεια των δημο­σιο­γρά­φων στη Λωρί­δα της Γάζας, όπως απά­ντη­σε σε αίτη­μα των Reuters και Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Συγκε­κρι­μέ­να, σημειώ­νει στα δύο διε­θνή πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων ότι «στο­χεύ­ει όλη τη στρα­τιω­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα της Χαμάς σε ολό­κλη­ρη τη Γάζα» και ότι ο βομ­βαρ­δι­σμός της θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει ζημιές στα γύρω κτί­ρια. «Υπό αυτές τις συν­θή­κες, δεν μπο­ρού­με να εγγυ­η­θού­με την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων σας και σας προ­τρέ­που­με έντο­να να λάβε­τε όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ασφά­λειά τους», ανέ­φε­ρε στην απά­ντη­σή του.

Σχο­λιά­ζο­ντάς την, το Reuters δήλω­σε ότι «η κατά­στα­ση στο έδα­φος είναι τρα­γι­κή και η απρο­θυ­μία [του ισραη­λι­νού στρα­τού] να δώσει δια­βε­βαιώ­σεις σχε­τι­κά με την ασφά­λεια του προ­σω­πι­κού μας απει­λεί την ικα­νό­τη­τά τους να μετα­δώ­σουν τις ειδή­σεις για αυτή τη σύγκρου­ση χωρίς τον φόβο να τραυ­μα­τι­στεί ή να σκοτωθεί».

Άλλω­στε, σύμ­φω­να με την Επι­τρο­πή για την Προ­στα­σία των Δημο­σιο­γρά­φων, 27 δημο­σιο­γρά­φοι έχουν σκο­τω­θεί από την έναρ­ξη του πολέ­μου (22 Παλαι­στί­νιοι, τέσ­σε­ρις Ισραη­λι­νοί και ένας Λιβανέζος).

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο