Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα από εργαστήριο

Επι­στή­μο­νες στην ισραη­λι­νή νεο­φυή επι­χεί­ρη­ση Aleph Farms δημιούρ­γη­σαν την πρώ­τη μπρι­ζό­λα από κύτ­τα­ρα αγε­λά­δας. Μπρι­ζό­λα με εμφά­νι­ση και γεύ­ση της γνω­στής μας μοσχα­ρί­σιας μπριζόλας.

Απέ­σπα­σαν τέσ­σε­ρις τύπους κυτ­τά­ρων από την αγε­λά­δα, φρό­ντι­σαν να τα θρέ­ψουν ώστε να αλλη­λε­πι­δρά­σουν το ένα με το άλλο και να πολ­λα­πλα­σια­στούν, όπως ακρι­βώς θα συνέ­βαι­νε αν απο­τε­λού­σαν μέρος του σώμα­τος του ζώου. Πρό­θε­σή τους ήταν να δημιουρ­γή­σουν μια δομή παρό­μοια με μυϊ­κό ιστό.

Η μπρι­ζό­λα παρή­χθη σε συνερ­γα­σία με το Technion Israel Institute of Technology με στό­χο να υπάρ­ξει μια εναλ­λα­κτι­κή στην παρα­δο­σια­κή μπρι­ζό­λα, εναλ­λα­κτι­κή που δεν απο­φεύ­γει μόνον το στά­διο της σφα­γής του ζώου αλλά είναι και βιώ­σι­μη, περιβαλλοντικά.

Η εν λόγω μπρι­ζό­λα είναι απλώς πρω­τό­τυ­πο. Έχει την ίδια κρε­ά­τι­νη εμφά­νι­ση με τη συμ­βα­τι­κή μοσχα­ρί­σια. «Δια­μορ­φώ­νου­με το μέλ­λον της βιο­μη­χα­νί­ας κρέ­α­τος, στην κυριο­λε­ξία» δια­τεί­νε­ται ο συνι­δρυ­τής και διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Aleph Farms, Ντι­ντιέ Τού­μπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν είναι επι­στη­μο­νι­κή φαντα­σία. Κάνα­με το όρα­μα πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με το να δημιουρ­γή­σου­με μια μπρι­ζό­λα υπό ελεγ­χό­με­νες συν­θή­κες» προσθέτει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο