Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Σουηδία «λαγός» στην πρωτοπορία της απάτης.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Υπάρ­χει ένας ιδιαί­τε­ρος χώρος στην ”κόλα­ση” για τους που­λη­μέ­νους συν­δι­κα­λι­στές γρά­φει μια Σου­η­δι­κή αρι­στε­ρή εφη­με­ρί­δα, κι αν δεν υπήρ­χε έπρε­πε να φτια­χτεί, προ­σθέ­τω εγώ.

Η Σου­η­δία έχει ανερ­γία 4,5% στους Σου­η­δούς και 21% στους γεν­νη­μέ­νους εκτός Σου­η­δί­ας. Συμ­φώ­νη­σαν οι εκπρό­σω­ποι της Ομο­σπον­δί­ας Μετάλ­λου από την μια και οι εκπρό­σω­ποι της εργο­δο­σί­ας από την άλλη να παρου­σια­στούν στην ”κοκ­κι­νο­πρά­σι­νη” και με την στή­ρι­ξη των ροζ, κυβέρ­νη­ση, να χτυ­πή­σουν το χέρι στο τρα­πέ­ζι και να της δηλώ­σουν πως αυτό, κι αυτό θέλου­με για να χτυ­πή­σου­με την ανερ­γία, δηλώ­νει ο εκπρό­σω­πος της Ομο­σπον­δί­ας που θεω­ρη­τι­κά είναι η πιο «σκλη­ρή» στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Από κει προ­έρ­χε­ται και ο σημε­ρι­νός πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας Λεβέν!

Ποια είναι η συμ­φω­νία; Να επι­δο­τη­θούν οι εργο­δό­τες για να προ­σλά­βουν πρό­σφυ­γες, μετα­νά­στες και μακρο­χρό­νια άνερ­γους. Με μειω­μέ­νες απο­δο­χές στα ¾ της σύμ­βα­σης που ισχύ­ει σήμε­ρα για τον εισα­γω­γι­κό μισθό! Ας το δού­με με αριθ­μούς. Ο κανο­νι­κός εισα­γω­γι­κός μισθός στην Σου­η­δία, δεν τηρεί­ται πάντα, ιδιαί­τε­ρα στον ιδιω­τι­κό τομέα, αλλά αν θεω­ρή­σου­με ότι ισχύ­ει, είναι 2000 ευρώ (20.000 κορό­νες). Προ­στί­θε­νται σ’ αυτά τα εργο­δο­τι­κά και τα κοι­νω­νι­κά έξο­δα και πάμε στις 2.800 ευρώ.

Αφαι­ρεί­ται όμως από τα 2000 ευρώ, εφο­ρία περί­που 30 με 33% και άρα στο χέρι παίρ­νεις περί­που 1350–1400 ευρώ. Πολ­λά λεφτά για Ελλά­δα, ίσα ίσα να την βγά­λεις σε μια μικρή επαρ­χια­κή πόλη στην Σου­η­δία με φτη­νό ενοί­κιο. Απο­κλεί­ε­ται πχ στην Στοκχόλμη.

”Αντί να κάθο­νται άνερ­γοι οι 149.000 μακρο­χρό­νια άνερ­γοι και άλλοι τόσοι πρό­σφυ­γες και να επι­βα­ρύ­νουν το κρά­τος με τα επι­δό­μα­τα ανερ­γί­ας”, συμ­φώ­νη­σαν οι ”συν­δι­κα­λι­στές” τα παρακάτω:

1.Ο μισθός των παρα­πά­νω κατη­γο­ριών θα κυμαί­νε­ται από 1400 έως 1500 ευρώ.

2.Ο εργο­δό­της δεν θα επι­βα­ρύ­νε­ται πάνω από 800 ευρώ συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της εργο­δο­τι­κής εισφοράς.

3.Θα υπάρ­χει μέρι­μνα εκμά­θη­σης της Σου­η­δι­κής γλώσ­σας χωρίς ολι­κή παρα­κρά­τη­ση μισθού αλλά μάλ­λον στο μισό του χρό­νου, ”αν το επι­τρέ­πει το ωράριο”.

4.Τα υπό­λοι­πα θα ανα­λαμ­βά­νει το κρά­τος να τα επιδοτήσει.

”Ένας θαυ­μά­σιος συν­δυα­σμός κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής και κάλυ­ψης εργα­τι­κής δύνα­μης” δηλώ­νει ο εκπρό­σω­πος των εργο­δο­τι­κών οργανώσεων.

Τι να πρω­το­θαυ­μά­σεις; Την κατάρ­γη­ση στην πρά­ξη των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων και δημιουρ­γία φτη­νού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού που μπο­ρεί σε βάθος χρό­νου να προ­τι­μη­θεί από τους κανο­νι­κούς” ακρι­βούς ” εργαζόμενους.

Ότι το μέτρο μπο­ρεί να οδη­γή­σει στο συνο­λι­κό φρε­νά­ρι­σμα της μισθο­λο­γι­κής εξέλιξης;

Την δημιουρ­γία εργα­τών δυο ταχυτήτων;

Την αφαί­ρε­ση του μισθού για την εκμά­θη­ση της γλώσ­σας; Θα πάει κανείς να μάθει γλώσ­σα όταν θα του αφαι­ρεί­ται μισθός;

Την κραυ­γα­λέα στή­ρι­ξη των εργο­δο­τών του κεφα­λαί­ου και από κοντά και των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων σε βάρος των συνο­λι­κών φορο­λο­γι­κών εσό­δων που πρέ­πει να κατα­λή­γουν στην παι­δεία και την υγεία;

Την μελ­λο­ντι­κή υπό­σκα­ψη των συνά­ξε­ων και για αυτούς που δου­λεύ­ουν με μειω­μέ­νες απο­δο­χές και όλων των υπολοίπων;

Τα ξέρουν αυτά οι συν­δι­κα­λι­στές και ξέρουν και τον βρώ­μι­κο ρόλο τους για την διά­σπα­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Όπως ξέρουν για­τί η Σου­η­δία πήρε τους περισ­σο­τέ­ρους πρό­σφυ­γες από όλους για να κλεί­σει ξαφ­νι­κά τα σύνο­ρα όταν έκρι­νε η αστι­κή της τάξη ότι τους φτά­νει μέχρι τον επό­με­νο πόλε­μο κάπου μακριά. Μ αυτά ξερο­γλεί­φο­νται και στην υπό­λοι­πη Ευρώ­πη οι εργο­δό­τες και περι­μέ­νουν το αποτέλεσμα.

Το θέμα θα πάει και στις υπό­λοι­πες Ομοσπονδίες.

”Δεν είναι ανά­γκη να συμ­φω­νή­σουν όλοι, λέει ο τάχα δια­πραγ­μα­τευ­τής αλλά όσο περισ­σό­τε­ροι τόσο καλύ­τε­ρα” για να εισπρά­ξει τα χει­ρο­κρο­τή­μα­τα των εργο­δο­τών, της κυβέρ­νη­σης και των αστι­κών κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης που σε ρόλο λαγού είχαν προ­τεί­νει το μέτρο πριν λίγους μήνες.

Kι όλα αυτά ξέρο­ντας ότι θα πάει στην ”Κόλα­ση”.

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο