Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Unicef καταγγέλλει ακόμη έναν γάμο ανήλικου κοριτσιού με άνδρα την τριπλάσια ηλικία

Η Unicef κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα τον γάμο ενός κορι­τσιού 15 ετών στη Μαλαι­σία με έναν άνδρα που έχει σχε­δόν την τρι­πλά­σια ηλι­κία, την ώρα που η μου­σουλ­μα­νι­κή χώρα δέχε­ται πιέ­σεις να απα­γο­ρεύ­σει τους γάμους ανηλίκων.

Η έφη­βη, το όνο­μα της οποί­ας δεν έχει δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα έγι­νε η δεύ­τε­ρη σύζυ­γος ενός 44χρονου άνδρα τον Ιού­λιο, αφού έλα­βε άδεια από ένα ισλα­μι­κό δικα­στή­ριο στη συντη­ρη­τι­κή επαρ­χία Κελα­τάν, μετέ­δω­σαν τα τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιού­νιο ο γάμος ενός 11χρονου κορι­τσιού από την Ταϊ­λάν­δη που προ­ερ­χό­ταν από φτω­χή οικο­γέ­νεια με έναν πλού­σιο έμπο­ρο καου­τσούκ 41 ετών επί­σης από την επαρ­χία Κελα­τάν είχε προ­κα­λέ­σει κύμα διαμαρτυριών.

Στη Μαλαι­σία η νόμι­μη ηλι­κία γάμου είναι τα 16 έτη, όμως οι μου­σουλ­μά­νες μπο­ρούν να λάβουν άδεια να παντρευ­τούν ακό­μη και σε μικρό­τε­ρη ηλι­κία από θρη­σκευ­τι­κό δικαστήριο.

«Είναι απα­ρά­δε­κτο για μια ακό­μη φορά ένα παι­δί να παντρεύ­ε­ται με έναν πολύ μεγα­λύ­τε­ρο άνδρα», κατήγ­γει­λε η Μαριάν Κλαρκ- Χέι­τινγκ εκπρό­σω­πος της Unicef στη Μαλαισία.

Είναι άμε­ση ανά­γκη η κυβέρ­νη­ση «να ξεκι­νή­σει μια νομο­θε­τι­κή αλλα­γή ώστε να απα­γο­ρευ­θεί αυτή η πρα­κτι­κή», τόνι­σε στην ανα­κοί­νω­σή της.

Ο Ουάν Αζί­ζα Ουάν Ισμα­ήλ, αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης της Μαλαι­σί­ας, δήλω­σε ότι οι κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες συνα­ντή­θη­καν με το 15χρονο κορί­τσι, το οποίο έχει 12 αδελ­φούς και αδελ­φές, και τους γονείς της στην περιο­χή Του­μπάτ, όμως η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί να εγεί­ρει νομι­κά εμπό­δια για να μην τελε­στεί ένας τέτοιος γάμος.

Στη Μαλαι­σία τα ισλα­μι­κά δικα­στή­ρια έχουν τη δικαιο­δο­σία να απο­φα­σί­σουν για τα οικο­γε­νεια­κά και θρη­σκευ­τι­κά ζητή­μα­τα των μου­σουλ­μά­νων, που απο­τε­λούν το 60% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού της χώρας, που ανέρ­χε­ται σε 32 εκατομμύρια.

Ο πατέ­ρας του κορι­τσιού δήλω­σε ότι συμ­φώ­νη­σε στον γάμο ώστε η κόρη του να γλι­τώ­σει από τη φτώ­χεια, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα The Star.

Από την πλευ­ρά του το κορί­τσι επε­σή­μα­νε ότι δέχθη­κε να παντρευ­τεί: «Είμαι χαρού­με­νη και θέλω να κάνω τον άνδρα μου χαρού­με­νο. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει».

Το 11χρονο κορί­τσι από την Ταϊ­λάν­δη που είχε παντρευ­τεί τον Ιού­νιο επέ­στρε­ψε τον Αύγου­στο στην πατρί­δα της έπει­τα από μια τερά­στια εκστρα­τεία κινη­το­ποί­η­σης από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και τους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο