Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεϊκή… παραπαιδεία ΑΕ

Θρη­σκεία «κόρη της Ελπί­δας και του Φόβου, που εξη­γεί στους αμα­θείς τη φύση της αμά­θειας» έγρα­φε ο Άμπρο­ουζ  Μπιρς («Το Αλφα­βη­τά­ρι του Δια­βό­λου») περισ­σό­τε­ρα από εκα­τό χρό­νια πριν και τον θυμη­θή­κα­με δια­βά­ζο­ντας σήμε­ρα τα ακό­λου­θα στην «Καθη­με­ρι­νή»:

«Αγια­σμέ­να στυ­λό, εικό­νες, cd με την Και­νή Δια­θή­κη αλλά και σοκο­λά­τες, και βέβαια ευχές, προ­σέ­φε­ραν και φέτος στους υπο­ψη­φί­ους των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων, ιερείς που έως και χθες τέλε­σαν Θεία Λει­τουρ­γία προ της ενάρ­ξε­ώς τους. Πρό­κει­ται για πρα­κτι­κή που υιο­θε­τεί­ται τα τελευ­ταία χρό­νια, απο­κτώ­ντας έτσι εθι­μι­κό χαρα­κτή­ρα. Σε κάποιες θεί­ες λει­τουρ­γί­ες μετεί­χαν και τοπι­κά στε­λέ­χη της εκπαίδευσης.

(…) Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ελλά­δας (π.χ. Κομο­τη­νή, Φωκί­δα, Εβρο, Γρε­βε­νά, Χανιά) τελέ­στη­καν θεί­ες λει­τουρ­γί­ες για τους υπο­ψη­φί­ους. Ιεράρ­χες τους έδω­σαν ευχές και συμ­βου­λές για το πώς να χει­ρι­στούν το άγχος των εξε­τά­σε­ων. Στο τέλος ευλό­γη­σαν τα παι­διά, ενώ τους μοί­ρα­σαν μικρο­δώ­ρα. Μετα­ξύ αυτών, στι­λό με ή χωρίς εικο­νί­τσες που θα μπο­ρούν να έχουν οι υπο­ψή­φιοι την ώρα της εξέ­τα­σης, μάλ­λον για να έχουν θεία φώτι­ση προς απά­ντη­ση των θεμάτων».

Να ελπί­ζου­με πως το επό­με­νο βήμα, στο εμπό­ριο ελπί­δας και στην εξα­πά­τη­ση, θα είναι… θεϊ­κό γρα­φείο ευρέ­σε­ως εργα­σί­ας; Ή δε φτά­νει μέχρι εκεί η θεία χάρη;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο