Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θρήνος στην Αλβανία: Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων — Συγκλονίζουν οι εικόνες στους καταυλισμούς

Σει­σμός Αλβα­νία: Συνε­χί­ζο­νται στο Δυρ­ρά­χιο οι έρευ­νες των σωστι­κών συνερ­γεί­ων για τον εντο­πι­σμό αγνο­ου­μέ­νων στα ερεί­πια, από τον φονι­κό σει­σμό των 6,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ. Σύμ­φω­να με τα επι­χει­ρη­σια­κά στοι­χεία ανα­ζη­τού­νται ακό­μα 6 άτο­μα με εξα­νε­μι­σμέ­νες πλέ­ον τις ελπί­δες να βρε­θούν ζωντανοί.

Οι προ­σπά­θειες έχουν επι­κε­ντρω­θεί σε ένα ξενο­δο­χείο που έχουν εντο­πί­σει ένα άτο­μο, κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα, νεκρό. Ο επί­ση­μος αριθ­μός των θυμά­των παρα­μέ­νει στους 49.

Την ίδια ώρα, σε νοσο­κο­μεία του Δυρ­ρα­χί­ου και των Τιρά­νων έφτα­σαν 50 νέοι τραυ­μα­τί­ες, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των ατό­μων που είχαν ανά­γκη ιατρι­κής περί­θαλ­ψης σε 1.050.

Από αυτούς οι 65 παρα­μέ­νουν στο νοσο­κο­μείο με σοβα­ρό­τε­ρα τραύ­μα­τα, ενώ ένα νεα­ρό κορί­τσι βρί­σκε­ται από χθες σε κώμα.

Στις 13:00 τοπι­κή ώρα, κηδεύ­τη­καν τα εννέα μέλη των δύο οικο­γε­νειών Γκρέ­κου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντί­στοι­χα, παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού, συγ­γε­νών και εκα­το­ντά­δων συμπο­λι­τών τους.

Οι εικό­νες συγκλο­νί­ζουν, καθώς οι κηδεί­ες διε­ξά­γο­νται στους καταυ­λι­σμούς, εφό­σον οι εκλι­πό­ντες έχα­σαν τη ζωή τους στα ερεί­πια των σπι­τιών τους. Έτσι από τα 22 άτο­μα που έχα­σαν τη ζωή τους από τον σει­σμό στη Θου­μά­να κηδεύ­τη­καν μέχρι τώρα οι 13.

Χθες, κηδεύ­τη­καν τα τέσ­σε­ρα μέλη της οικο­γέ­νειας Ρέτσι μετα­ξύ των οποί­ων και η 24χρονη φίλη του γιου του πρω­θυ­πουρ­γού Έντι Ράμα.

Άλλες δύο πολυ­με­λείς οικο­γέ­νειες ξεκλη­ρί­στη­καν στο φονι­κό αυτό σει­σμό. Συγκλο­νί­ζει η οικο­γέ­νεια Λιά­λια, στα προ­ά­στια του Δυρ­ρα­χί­ου, που έχα­σε στα ερεί­πια του τετρα­ώ­ρο­φου σπι­τιού της, 8 μέλη.

albania seismos76

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντι Ράμα στην πρω­ι­νή σύσκε­ψη της κυβέρ­νη­σης ανέ­φε­ρε ότι στην πόλη του Δυρ­ρα­χί­ου έχουν πλη­γεί 701 κατοι­κί­ες, μετα­ξύ των οποί­ων 176 πολυ­κα­τοι­κί­ες. Στα Τίρα­να επλή­γη­σαν 202 πολυ­κα­τοι­κί­ες, με 61 από αυτές να έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές και οι οκτώ να θεω­ρού­νται ακα­τοί­κη­τες. Η κυβέρ­νη­ση κάλε­σε ομά­δες εμπει­ρο­γνώ­μων από διά­φο­ρες χώρες για να αξιο­λο­γή­σουν την κατά­στα­ση των κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και να κατα­γρά­ψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιο­χή μετέ­βη μια ομά­δα Ελλή­νων μηχανικών.

Μόνο στην πρω­τεύ­ου­σα οι άστε­γοι, σύμ­φω­να με στοι­χεία του πρω­θυ­πουρ­γού, αγγί­ζουν τις 3.480 άστε­γους. Ο αριθ­μός των αστέ­γων στο Δυρ­ρά­χιο και τη Θου­μά­να είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, ενώ ο συνο­λι­κός αριθ­μός των αστέ­γων, σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία, ξεπερ­νά­ει τις 10 χιλιάδες.

Ο κ. Ράμα έδω­σε εντο­λή να μετα­φερ­θούν οι σει­σμό­πλη­κτοι από τις σκη­νές και να στε­γα­στούν σε ξενο­δο­χεία και του­ρι­στι­κές μονάδες.

albania seismos78

Ωστό­σο, από χθες, η πρω­τεύ­ου­σα τα Τίρα­να και το Δυρ­ρά­χιο μοιά­ζουν με έρη­μες πόλεις, καθώς οι κάτοι­κοι τις εγκα­τα­λεί­πουν μαζι­κά, προ­κει­μέ­νου να ξεφύ­γουν από τον φόβο που τους δημιουρ­γούν οι μετα­σει­σμι­κές δονήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο