Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς μετά το τσουνάμι

Κανείς δεν γνω­ρί­ζει ακό­μα πόσο μεγά­λες είναι οι κατα­στρο­φές που προ­κά­λε­σε την Παρα­σκευή ο σει­σμός και το τσου­νά­μι στην νήσο Σου­λα­βέ­ζι της Ινδο­νη­σί­ας. Στην πόλη Παλού τα θύμα­τα πέρα­σαν τα 830 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 500.

Μνή­μες του τσου­νά­μι που σάρω­σε το 2004 τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό με περί­που 230.000 θύμα­τα ξυπνά το νέο τσου­νά­μι που έπλη­ξε την Παρα­σκευή την Ινδο­νη­σία. Οι αρχές της χώρας κάνουν ήδη λόγο για περισ­σό­τε­ρα από 830 θύμα­τα και πάνω από 500 τραυ­μα­τί­ες. Στο μετα­ξύ τα σωστι­κά συνερ­γεία συνε­χί­ζουν τις έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό επι­ζώ­ντων και αγνο­ου­μέ­νων, μετα­ξύ των οποί­ων βρί­σκο­νται και αρκε­τοί ξένοι υπήκοοι.

Σύμ­φω­να με ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες η κυβέρ­νη­ση της Ινδο­νη­σί­ας δεν απο­κλεί­ει τα θύμα­τα να είναι χιλιά­δες. Μέχρι αυτή την ώρα τα στοι­χεία για τα θύμα­τα προ­έρ­χο­νται κυρί­ως από την πόλη Παλού με 350.000 κατοί­κους. Εκεί γυρί­στη­κε το βίντεο που δεί­χνει το τσου­νά­μι να συμπα­ρα­σύ­ρει ανθρώ­πους, σκά­φη και σπίτια.

Από ότι όλα δεί­χνουν πάντως το σύστη­μα προει­δο­ποί­η­σης με σει­ρή­νες στα παρά­λια δεν λει­τούρ­γη­σε. Ο εκπρό­σω­πος της ινδο­νη­σια­κής υπη­ρε­σί­ας πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας Σου­τό­πο Νου­γκρό­χο δήλω­σε ότι «δεν ήχη­σε καμία σει­ρή­να και έτσι πολ­λοί άνθρω­ποι δεν γνώ­ρι­ζαν ότι βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο». Παράλ­λη­λα ο ινδο­νή­σιος αξιω­μα­τού­χος τόνι­σε ότι το έργο των σωστι­κών συνερ­γεί­ων βρί­σκε­ται ακό­μα σε αρχι­κό στά­διο: «Τα συνερ­γεία δεν έχουν ακό­μα πρό­σβα­ση σε όλες τις πλη­γεί­σες περιο­χές. Χρεια­ζό­μα­στε ειδι­κά μηχα­νή­μα­τα, αλλά και διπλα­σια­σμό του προ­σω­πι­κού στα συνερ­γεία διάσωσης».

Δεν υπάρχει πρόσβαση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Στην πόλη Παλού πολ­λά κτή­ρια έχουν πάθε σοβα­ρές ζημί­ες ή έχουν κατα­στρα­φεί ολο­σχε­ρώς. Ανά­με­σά τους ένα μεγά­λο τέμε­νος και ένα εμπο­ρι­κό κέντρο. Η μεγα­λύ­τε­ρη γέφυ­ρα της πόλης δεν υπάρ­χει πια. Το δίκτυο κινη­τής τηλε­φω­νί­ας έχει καταρ­ρεύ­σει. Σύμ­φω­να ωστό­σο με τις αρχές η λει­τουρ­γία του αερο­δρο­μί­ου της πόλης έχει απο­κα­τα­στα­θεί και έτσι εξο­πλι­σμός διά­σω­σης και είδη πρώ­της ανά­γκης μετα­φέ­ρο­νται πλέ­ον ευκο­λό­τε­ρα στις πλη­γεί­σες περιοχές.

Μια από τις επι­ζή­σα­σες στην Παλού δήλω­σε: «Την ώρα που ξεκί­νη­σε ο σει­σμός τελεί­ω­να τα ψώνια μου και πήγαι­να προς το ταμείο. Ξαφ­νι­κά όλα γύρω μας σκο­τεί­νια­σαν και οι τοί­χοι του κτη­ρί­ου άρχι­σαν να καταρ­ρέ­ουν. Τρέ­ξα­με με τις κόρες μου στις σχε­δόν κατα­στραμ­μέ­νες σκά­λες και κατα­φέ­ρα­με να γλιτώσουμε».

Οι αρχές της χώρας εκφρά­ζουν φόβους ότι στο βόρειο τμή­μα της νήσου Σου­λα­βέ­ζι που βρί­σκε­ται πιο κοντά στο επί­κε­ντρο του σει­σμού οι κατα­στρο­φές είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες από ότι στην Παλού. Λόγω των κατα­στραμ­μέ­νων δρό­μων και της δια­κο­πής των επι­κοι­νω­νιών είναι αδύ­να­το για τα δια­σω­στι­κά συνερ­γεία να σχη­μα­τί­σουν επί τόπου εικό­να. Όπως δήλω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της χώρας Γιου­σούφ Κάλα από τις περιο­χές στο βόρειο τμή­μα της Σου­λα­βέ­ζι δεν υπάρ­χουν επι­βε­βαιω­μέ­νες πληροφορίες.

Πηγή: Deutsche Welle / Dpa, AP / Στέ­φα­νος Γεωργακόπουλος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο