Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Χιλιά­δες Ισραη­λι­νοί δια­δή­λω­σαν το βρά­δυ του Σαβ­βά­του στο Τελ Αβίβ κατά της νέας κυβέρ­νη­σης υπό τον Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου — της πιο συντη­ρη­τι­κής στην ιστο­ρία της χώρας, σύμ­φω­να με πολι­τι­κούς αναλυτές.

«Ενω­μέ­νοι ενά­ντια στον φασι­σμό και το απαρτ­χάιντ», «Η δημο­κρα­τία σε κίν­δυ­νο», «Νετα­νιά­χου, πρω­θυ­πουρ­γός του εγκλή­μα­τος», έγρα­φαν ορι­σμέ­να από τα πλα­κάτ που κρα­τού­σαν δια­δη­λω­τές, όπως μετα­δί­δουν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου (AFP).

Ο νικη­τής των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 1ης Νοεμ­βρί­ου, ο οποί­ος έχει κατη­γο­ρη­θεί για δια­φθο­ρά, ανέ­λα­βε στις 29 Δεκεμ­βρί­ου επι­κε­φα­λής μιας κυβέρ­νη­σης που σχη­μα­τί­στη­κε με τη σύμπρα­ξη ακρο­δε­ξιών και υπε­ρορ­θό­δο­ξων κομμάτων.

«Ήρθα εδώ σήμε­ρα μαζί με χιλιά­δες άλλους ανθρώ­πους. Είναι η πρώ­τη φορά, αλλά (το κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας) θα έχει διάρ­κεια», είπε ο Ομέρ, ένας δια­δη­λω­τής που εργά­ζε­ται σε εται­ρεία τεχνο­λο­γί­ας στο Τελ Αβίβ.

Το νέο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο έχει ήδη γνω­στο­ποι­ή­σει τις προ­θέ­σεις του: μετα­ξύ άλλων, να συνε­χί­σει τον εποι­κι­σμό στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη και να υλο­ποι­ή­σει μεταρ­ρυθ­μί­σεις που εγεί­ρουν ανη­συ­χί­ες (όπως π.χ. ορι­σμέ­νες που αφο­ρούν το δικα­στι­κό σύστη­μα ή την κοι­νό­τη­τα ΛΟΑΤΚΙ+).

Μια αμφι­λε­γό­με­νη μεταρ­ρύθ­μι­ση, η οποία παρου­σιά­στη­κε την Τετάρ­τη στον Τύπο, προ­βλέ­πει ότι το κοι­νο­βού­λιο θα μπο­ρεί με απλή πλειο­ψη­φία να ακυ­ρώ­σει από­φα­ση του Ανω­τά­του Δικαστηρίου.

«Δεν θέλου­με να δού­με τη δημο­κρα­τία μας να εξα­φα­νί­ζε­ται και το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο να κατα­στρέ­φε­ται. Θέλου­με να ελέγ­χε­ται η κυβέρ­νη­ση», εξή­γη­σε στο AFP ο Ασάφ, ένας δικη­γό­ρος που αρνή­θη­κε να γνω­στο­ποι­ή­σει το επώ­νυ­μό του.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο