Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιστορικό ανέκδοτο: Πώς ο Κολοκοτρώνης «ξεφορτώθηκε» τον Ραγκαβή

Τα πρώ­τα χρό­νια μετά την Επα­νά­στα­ση ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης είχε στο στρα­τό­πε­δό του και ένα νέο, τον Ραγκα­βή που είχε σπου­δά­σει στη Στρα­τιω­τι­κή σχο­λή της Γερ­μα­νί­ας και ο Κολο­κο­τρώ­νης τον χρη­σι­μο­ποιού­σε ως διερ­μη­νέα στις συνο­μι­λί­ες με τους ξένους.

Ο Ραγκα­βής που ήταν πολύ κοντός — νάνος σωστός — είχε τη μανία να δίνει διαρ­κώς συμ­βου­λές στο Γέρο του Μοριά για στρα­τιω­τι­κά ζητή­μα­τα. Ο Κολο­κο­τρώ­νης ανε­χό­τα­νε τις συμ­βου­λές αυτές και τις άκου­γε χωρίς να βγά­ζει λέξη. Αλλά ο «σπου­δα­σμέ­νος» Ραγκα­βής φαί­νε­ται πώς κάποια στιγ­μή το παρά­κα­νε: Τα νεύ­ρα του Κολο­κο­τρώ­νη ερε­θί­στη­καν, η υπο­μο­νή του εξα­ντλή­θη­κε και μια μέρα αφού πρώ­τα τον άκου­σε, τον ρώτησε:

– Δε μου λες παι­δί μου, τι ώρα κάνεις τον περί­πα­τό σου τώρα το καλοκαίρι;

– Μα, το πρωί μόλις χαρά­ξει και το βρά­δυ βρά­δυ με τη δρο­σιά, απο­κρί­θη­κε ο Ραγκαβής.

Τότε ο γέρος του Μοριά του είπε:

– Κάνε μου τη χάρη να κάνεις μια μέρα τη βόλ­τα σου και το μεσημέρι…

Όταν έφυ­γε ο Ραγκα­βής, τον ρώτη­σαν τι εννο­ού­σε μ’ αυτό που είχε πει. Και τους εξήγησε:

- Τού­το το παι­δί, που όλο και μου δίνει συμ­βου­λές για το τι θα κάνω, κάθε μέρα κάνει τη βόλ­τα του μόνο πρωί και βρά­δυ και βλέ­πο­ντας τον ίσκιο του μεγά­λο θαρ­ρεί και το μπόι του μεγά­λο. Γι’ αυτό του είπα να κάνει και μια βόλ­τα το μεση­μέ­ρι, να δει τον ίσκιο του το μικρό, να κατα­λά­βει το μικρό του μπόι και να πάψει να μου δίνει συμβουλές.

Των αγω­νι­στών τα δικαιώματα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο