Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Η πόλη του Μπέργκαμο διαγράφει τον φασίστα Μουσολίνι από το μητρώο επίτιμων δημοτών

Ο «Ντού­τσε»- ένα από τα ινδάλ­μα­τα των απο­βρα­σμά­των της εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής, που «πίνουν νερό» στο όνο­μα του — δεν είναι πλέ­ον επί­τι­μος δημό­της της πόλης Μπέρ­γκα­μο, στη βόρειο Ιτα­λία. Ήταν στις 24 Μαΐ­ου του 1924, όταν ο περι­φε­ρεια­κός επί­τρο­πος Αλφρέ­ντο Φραν­τσε­σκέ­λι απέ­νει­με στο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι τον τιμη­τι­κό αυτό τίτλο. Έκτο­τε, κανέ­νας δεν είχε ενδια­φερ­θεί να του τον αφαιρέσει.

Σχε­δόν έναν αιώ­να μετά, δύο δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι, εκλεγ­μέ­νοι με το ψηφο­δέλ­τιο της Ενω­τι­κής Αρι­στε­ράς κι έχο­ντας τη στή­ρι­ξη μίας πάν­δη­μης αίτη­σης που κατα­τέ­θη­κε στη δημαρ­χία του Μπέρ­γκα­μο το 2016, ζήτη­σαν να ακυ­ρω­θεί η εγγρα­φή του Μου­σο­λί­νι από το μητρώο των επί­τι­μων δημο­τών, διό­τι «έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τις αρχές και τις αξί­ες του Συντάγ­μα­τός μας».

Το θέμα συζη­τή­θη­κε στο χθε­σι­νό δημο­τι­κό συμ­βού­λιο κι εγκρί­θη­κε με 13 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ δηλώ­θη­καν και 10 αποχές.

Με την από­φα­ση αυτή ο αρχι­φα­σί­στας «Ντού­τσε» δια­γρά­φε­ται από το σχε­τι­κό μητρώο του Μπέρ­γκα­μο. Ωστό­σο, ο δήμαρ­χος Τζόρ­τζιο Γκό­ρι, εκλεγ­μέ­νος με το κεντρο­α­ρι­στε­ρό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, επέ­λε­ξε να απέ­χει της ψηφοφορίας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο