Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα: Απειλεί με αντίποινα εάν ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Η διπλω­μα­τία της Κίνας προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι θα προ­χω­ρή­σει σε αντί­ποι­να εάν ο πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Κέβιν Μακάρ­θι συνα­ντη­θεί με τον πρό­ε­δρο της Ταϊ­βάν Τσάι Ινγκ-γου­έν κατά τη διάρ­κεια της σχε­δια­ζό­με­νης «διέ­λευ­σής της» από τις ΗΠΑ, κάνο­ντας λόγο για αμε­ρι­κα­νι­κή «πρό­κλη­ση».

Η κυρία Τσάι ανα­μέ­νε­ται να ανα­χω­ρή­σει σήμε­ρα για επί­ση­μες επι­σκέ­ψεις στη Γουα­τε­μά­λα και το Μπε­λίζ, ενώ θα κάνει ενδιά­με­σους σταθ­μούς στη Νέα Υόρ­κη και στο Λος Άντζελες.

Σύμ­φω­να με συγκλί­νου­σες πηγές, σχε­διά­ζε­ται συνά­ντη­ση της κυρί­ας Τσάι με τον κ. Μακάρ­θι στην Καλι­φόρ­νια, κάτι πάντως που δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί τυπικά.

«Αν έλθει σε επα­φή με τον πρό­ε­δρο της Βου­λής των ΗΠΑ Μακάρ­θι, θα πρό­κει­ται για ακό­μη μια πρό­κλη­ση που θα παρα­βιά­σει κατά­φω­ρα την αρχή της ενιαί­ας Κίνας, θα πλή­ξει την εθνι­κή κυριαρ­χία και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Κίνας και θα κατα­στρέ­ψει την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στο στε­νό της Ταϊ­βάν», δήλω­σε ο Τζου Φεγκλιάν, εκπρό­σω­πος της κινε­ζι­κής υπη­ρε­σί­ας που είναι αρμό­δια για τις υπο­θέ­σεις της Ταϊ­βάν, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

«Ενα­ντιω­νό­μα­στε σθε­να­ρά σε αυτό και θα λάβου­με οπωσ­δή­πο­τε μέτρα», πρόσθεσε.

Νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα, ο κ. Μακάρ­θι πρα­κτι­κά επι­βε­βαί­ω­σε πως σκο­πεύ­ει να δει την κυρία Τσάι στην πολι­τεία του, απο­φεύ­γο­ντας προς το παρόν να επι­σκε­φθεί την Ταϊ­πέι, κάτι που θα ήγει­ρε κίν­δυ­νο να κλι­μα­κω­θεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η ήδη μεγά­λη έντα­ση με την Κίνα.

Έχει εκφρά­σει την πρό­θε­ση να πάει στην Ταϊ­βάν, όπως έπρα­ξε τον Αύγου­στο του 2022 η προ­κά­το­χός του στο αξί­ω­μα, η δημο­κρα­τι­κή Νάν­σι Πελό­σι — εξω­θώ­ντας το Πεκί­νο να προ­χω­ρή­σει σε στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια άνευ προη­γου­μέ­νου γύρω από τη νήσο.

Η Κίνα ενα­ντιώ­νε­ται σε οποια­δή­πο­τε επί­ση­μη πολι­τι­κή ή στρα­τιω­τι­κή επα­φή ανά­με­σα σε ξένες κυβερ­νή­σεις και τις αρχές της νήσου, την οποία θεω­ρεί απο­σκιρ­τή­σα­σα επαρ­χία της.

Η Ουά­σιγ­κτον είναι η κυριό­τε­ρη προ­στά­τι­δα δύνα­μη της Ταϊ­βάν παρό­τι επι­σή­μως ανα­γνω­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση στο Πεκί­νο ως τον μονα­δι­κό νόμι­μο εκπρό­σω­πο της Κίνας, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής της «ενιαί­ας Κίνας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο