Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και αυτή «σωστή πλευρά», κύριε Μητσοτάκη;

Και αυτή «σωστή πλευρά»;

Αλλο ένα στα­σί­δι στη «σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας» πιά­νει από χτες η κυβέρ­νη­ση με την επί­σκε­ψη στην Ελλά­δα του πρί­γκι­πα της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, Μοχά­μεντ Μπιν Σαλ­μάν. Πρό­κει­ται για χαριε­ντι­σμούς με ένα ακό­μα κρά­τος — δολο­φό­νο, όπου εκτός από θάνα­το που σκορ­πά­ει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανα­το­λής (π.χ. Υεμέ­νη), πρω­τα­γω­νι­στεί, σύμ­φω­να και με τον ΟΗΕ, στην κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση στοι­χειω­δών ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, ιδιαί­τε­ρα των γυναι­κών και των παι­διών. Δεν πάει άλλω­στε και πολύς και­ρός από την απο­τρό­παιη εξό­ντω­ση του δημο­σιο­γρά­φου Κασό­γκι από το συγκε­κρι­μέ­νο καθεστώς.

Αυτά βέβαια απο­τε­λούν «ψιλά γράμ­μα­τα» για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφού η Σαου­δι­κή Αρα­βία απο­τε­λεί στρα­τη­γι­κό τους σύμ­μα­χο, όπως σημεί­ω­σε και ο Μπάι­ντεν που επι­σκέ­φθη­κε τη χώρα πριν από μερι­κές μέρες.

Ετσι, ενώ περισ­σεύ­ουν τόσο από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και από τους συμ­μά­χους της οι επι­κλή­σεις στις «δυτι­κές αξί­ες», στον αγώ­να τάχα ενά­ντια στον «ολο­κλη­ρω­τι­σμό» και τους «αυταρ­χι­κούς ηγέ­τες», στους οποί­ους εντάσ­σουν και τον Πού­τιν, όταν συνα­ντιού­νται με τους εκπρο­σώ­πους τέτοιων καθε­στώ­των είναι απλά …Τρί­τη. Τα παρα­πά­νω πάνε περί­πα­το, αφού το …«ψητό» περι­λαμ­βά­νει τις επεν­δύ­σεις και τις «μεγά­λες προσ­δο­κί­ες» για το κεφά­λαιο, όπως έλε­γαν χτες τα κυβερ­νη­τι­κά επιτελεία.

Θυμί­ζου­με ότι δεν εγκαι­νιά­ζε­ται τώρα αυτή η σχέ­ση. Εχει προη­γη­θεί η απο­στο­λή συστοι­χί­ας πυραύ­λων «Πάτριοτ», καθώς και προ­σω­πι­κού των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, ενώ και επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ υπήρ­χαν δοσο­λη­ψί­ες στρα­τιω­τι­κού υλικού.

Επο­μέ­νως, για όλους αυτούς η μοναρ­χία της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας μόνο «απρό­σκλη­τος επι­σκέ­πτης» δεν είναι, αντί­θε­τα περι­λαμ­βά­νε­ται στο «όρα­μα» της «γεω­πο­λι­τι­κής αναβάθμισης».

Ριζο­σπά­στης.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο