Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταστροφικές πλημμύρες: Μέσα στα νερά και τις λάσπες περαμένουν συνοικίες των θεσσαλικών πόλεων

Μέσα στα νερά και τις λάσπες παρα­μέ­νουν μεγά­λα κομ­μά­τια των θεσ­σα­λι­κών πόλε­ων και χωριών, ως απο­τέ­λε­σμα της πλή­ρους απου­σί­ας του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, που έχει αφή­σει τον κόσμο μόνο του να αντι­με­τω­πί­σει τις τρα­γι­κές συνέ­πειες της πλημμύρας.

Στη Λάρι­σα, οι συνοι­κί­ες Γιάν­νου­λης, Ν. Σμύρ­νης και ΑΤΑ έχουν ακό­μα νερά στους δρό­μους, και μάλι­στα σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις ειδι­κών, έχει δημιουρ­γη­θεί πλέ­ον ένα ιδιαί­τε­ρο γεω­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο καθώς πέραν της κοί­της του Πηνειού έχει δια­μορ­φω­θεί και μια νέα, δεύ­τε­ρη, κοί­τη, εξαι­τί­ας των νερών που έφτα­σαν στη Λάρι­σα από τις γει­το­νι­κές πεδιά­δες. Σε κάποιες συνοι­κί­ες της πόλης τα νερά έχουν υπο­χω­ρή­σει και συνε­χί­ζε­ται η άντλη­ση τους από την πυρο­σβε­στι­κή, ωστό­σο, σε πολ­λές άλλες το πλημ­μυ­ρι­κό φαι­νό­με­νο παρα­μέ­νει σε μεγά­λη έκτα­ση. Στον Αγιο Θωμά, οι κάτοι­κοι βοη­θώ­ντας ο ένας τον άλλον, δίνουν τη μάχη με τις λάσπες καθα­ρί­ζο­ντας τα σπί­τια και τα μαγα­ζιά τους.

Ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λη παρα­μέ­νει και η κατά­στα­ση στα χωριά του νόμου και στον κάμπο της Λάρι­σας, όπου τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να βρί­σκο­νται ακό­μη σε ένταση.

Στα Τρί­κα­λα και την Καρ­δί­τσα, θαμ­μέ­να στο νερό και τη λάσπη παρα­μέ­νουν αρκε­τά χωριά.

Σε περιο­χές όπως είναι ο Δήμος Φαρ­κα­δό­νας στην Π.Ε. Τρι­κά­λων ο οποί­ος έχει υπο­στεί βιβλι­κή κατα­στρο­φή, παρου­σιά­ζο­νται ελλεί­ψεις σε φάρ­μα­κα, φαγη­τό και νερό, ενδει­κτι­κό της παντε­λούς απου­σί­ας του κρα­τι­κού μηχανισμού.

Η μεγά­λη ανη­συ­χία των κατοί­κων σε όλες τις πλη­γεί­σες περιο­χές έχει να κάνει με το γεγο­νός της υπο­χώ­ρη­σης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρί­ως σε ποια κατά­στα­ση θα βρουν τα σπί­τια τους, όταν επι­στρέ­ψουν σε αυτά.

Παράλ­λη­λα σε ορι­σμέ­να χωριά ξεκί­νη­σε και η μετα­φο­ρά των νεκρών ζώων, καθώς η κακο­και­ρία προ­κά­λε­σε μεγά­λο χτύ­πη­μα στο ζωι­κό κεφά­λαιο των περιο­χών βυθί­ζο­ντας σε από­γνω­ση τους κτη­νο­τρό­φους, για την επό­με­νη μέρα.

Επί­σης χιλιά­δες στρέμ­μα­τα με καλ­λιέρ­γειες είναι καλυμ­μέ­να με νερό, με απο­τέ­λε­σμα για φέτος του­λά­χι­στον το εισό­δη­μα για τους αγρό­τες να έχει χαθεί με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τις οικο­γέ­νειές τους και συνο­λι­κά την οικονομία.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο