Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κινεζική πόλη σχεδιάζει ένα τεχνητό φεγγάρι για να αντικαταστήσει τα φώτα των δρόμων!

Η Τσενγκ­ντού στη νοτιο­δυ­τι­κή Κίνα έχει ένα φιλό­δο­ξο σχέ­διο για να φωτί­σει από ψηλά την πόλη με ένα δορυ­φό­ρο σε ρόλο τεχνη­τού φεγ­γα­ριού. Το τεχνη­τό φεγ­γά­ρι, που θα ενι­σχύ­σει το φυσι­κό νυχτε­ρι­νό φωτι­σμό της Σελή­νης και ίσως κατα­στή­σει περιτ­τό το συμ­βα­τι­κό φωτι­σμό των δρό­μων, θα μπο­ρεί να φωτί­σει μια περιο­χή δια­μέ­τρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.

Ο δορυ­φό­ρος-φεγ­γά­ρι, που σχε­διά­ζε­ται να εκτο­ξευ­θεί το 2020, σύμ­φω­να με την κινε­ζι­κή εφη­με­ρί­δα «Ημε­ρη­σία Λαϊ­κή» και τη βρε­τα­νι­κή «Γκάρ­ντιαν», θα είναι περί­που οκτώ φορές πιο φωτει­νός από τη Σελή­νη. Την πρω­το­βου­λία απο­κά­λυ­ψε σε συνέ­δριο και­νο­το­μί­ας στην Τσενγκ­ντού ο Γου Τσουν­φένγκ, πρό­ε­δρος της ιδιω­τι­κής δια­στη­μι­κής εται­ρεί­ας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC). Δεν είναι ακό­μη σαφές κατά πόσο το φιλό­δο­ξο σχέ­διο έχει την υπο­στή­ρι­ξη της κινε­ζι­κής κυβέρ­νη­σης. Πάντως η CASC είναι βασι­κός συνερ­γά­της του κινε­ζι­κού κρά­τους στο δια­στη­μι­κό πρό­γραμ­μα της χώρας.

Κατά πόσο το κινε­ζι­κό σχέ­διο θα υλο­ποι­η­θεί, μένει να δια­πι­στω­θεί. Οι Κινέ­ζοι πάντως παρα­δέ­χο­νται ότι πήραν την “τρε­λή” ιδέα από ένα Γάλ­λο καλ­λι­τέ­χνη, ο οποί­ος ορα­μα­τί­σθη­κε ένα “κολιέ” από κάτο­πτρα να κρέ­με­ται πάνω από τη Γη και να αντα­να­κλά το φως του Ήλιου στο Παρί­σι καθ’ όλο το 24ωρο. Υπάρ­χουν και κάποια προη­γού­με­να. Το 2013 τρία μεγά­λα κάτο­πτρα, ελεγ­χό­με­να από υπο­λο­γι­στή, τοπο­θε­τή­θη­καν πάνω από τη νορ­βη­γι­κή πόλη Ριου­κάν για να αντα­να­κλούν τις ακτί­νες του Ήλιου στην κεντρι­κή πλα­τεία της πόλης. Παλαιό­τε­ρα, στη δεκα­ε­τία του 1990, Ρώσοι αστρο­νό­μοι και μηχα­νι­κοί είχαν εκτο­ξεύ­σει ένα δορυ­φό­ρο που αντα­να­κλού­σε το ηλια­κό φως στη Γη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο