Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Συναγερμός σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς

«Η κατάρ­γη­ση των κλα­δι­κών συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, με τις δυνα­τό­τη­τες που δίνο­νται στους εργο­δό­τες να μην τις εφαρ­μό­ζουν και το παρα­πέ­ρα χτύ­πη­μα των συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των, σε συν­δυα­σμό με τα νέα προ­κλη­τι­κά προ­νό­μια στο κεφά­λαιο, που περι­λαμ­βά­νει το ανα­πτυ­ξια­κό νομο­σχέ­διο, καταρ­ρί­πτουν το μύθο ότι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη είναι για όλους» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του για το ανα­πτυ­ξια­κό πολυνομοσχέδιο.

«Το πρό­ση­μο της ανά­πτυ­ξης το έχου­με ζήσει, το γνω­ρί­ζου­με! Η ανά­πτυ­ξη που προσ­δο­κούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προ­ϋ­πο­θέ­τει την εξα­θλί­ω­ση της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φί­ας του λαού, τη δου­λειά χωρίς δικαιώ­μα­τα, μέχρι τα βαθιά γερά­μα­τα και το εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα υπο­ταγ­μέ­νο με άφω­να συν­δι­κά­τα» σημειώ­νει το ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας πως «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ετοι­μά­ζε­ται να παρα­δώ­σει άμε­σα στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους τα “δωρά­κια” που εξήγ­γει­λε πριν μερι­κές μέρες στη ΔΕΘ, στέλ­νο­ντας το βαρύ λογα­ρια­σμό γι αυτά στην εργα­τι­κή τάξη, το λαό».

Ανα­φέ­ρει επί­σης πως στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο «προ­βλέ­πο­νται όροι, που ουσια­στι­κά καταρ­γούν τις όποιες κλα­δι­κές συμ­βά­σεις είχαν απο­μεί­νει … Η υπε­ρί­σχυ­ση των τοπι­κών συμ­βά­σε­ων ένα­ντι των εθνι­κών έρχε­ται να μειώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τον κατά 25% συμπιε­σμέ­νο μέσο μισθό. Εγκαι­νιά­ζε­ται η δημιουρ­γία Ειδι­κών Οικο­νο­μι­κών Ζωνών, που απο­τε­λεί απαί­τη­ση των βιο­μη­χά­νων και των άλλων εργο­δο­τι­κών ενώ­σε­ων και στις οποί­ες “νόμι­μα” θα κατα­στρα­τη­γεί­ται κάθε εργα­τι­κό λαϊ­κό δικαί­ω­μα», ενώ «στο ίδιο νομο­σχέ­διο έρχο­νται και οι νέες αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές στο συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο, συνέ­χεια αυτών που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και προ­ω­θεί το φακέ­λω­μα των συν­δι­κά­των, των εργα­ζό­με­νων, επι­χει­ρεί να βάλει τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση στο γύψο».

Το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ακό­μη ότι το πολυ­νο­μο­σχέ­διο ορί­ζει ως ανώ­τα­τη αρχή τον υπουρ­γός Εργα­σία, «ώστε να καθο­ρί­ζει με υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις το συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο και τα κατα­στα­τι­κά των Σωμα­τεί­ων, να τα υπερ­βαί­νει, καθώς θα ορί­ζει και τον τρό­πο λήψης απο­φά­σε­ων τους» και «προ­ω­θεί το φακέ­λω­μα της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης»”.

«Καμιά ανο­χή, καμιά ανα­μο­νή! Τώρα πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μός σε κάθε κλά­δο και τόπο δου­λειάς, για να μην περά­σει η νέα αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση, για να θυσια­στούν τα εργα­τι­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στο βωμό των κερ­δών του κεφα­λαί­ου» κατα­λή­γει το σχό­λιο του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο