Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η διερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει από το έγκλημα στα Τέμπη

Η διε­ρεύ­νη­ση του εγκλή­μα­τος θα πρέ­πει να ξεκι­νή­σει από το δυστύ­χη­μα των Τεμπών και στη συνέ­χεια να πάει προς τα πίσω, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή που ασχο­λή­θη­κε με τους μάρ­τυ­ρες που θα κλη­θούν να καταθέσουν.

Οι βου­λευ­τές της ΝΔ συνέ­χι­σαν την παρελ­κυ­στι­κή τακτι­κή, προ­τεί­νο­ντας να ξεκι­νή­σει η έρευ­να πρώ­τα από το 1997 και να κλη­θούν πρώ­τα τα πολι­τι­κά πρό­σω­πα. Ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος υπο­γράμ­μι­σε πως αυτό είναι ανορ­θο­λο­γι­σμός. Πρέ­πει πρώ­τα να ξεκι­νή­σει η έρευ­να από το έγκλη­μα στα Τέμπη και να αρχί­σει να ξετυ­λί­γε­ται το κου­βά­ρι πηγαί­νο­ντας προς τα πίσω.

Σε δήλω­ση οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος και Μαρία Κομνη­νά­κα που είναι μέλη της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής αναφέρουν:

«Η ΝΔ συνε­χί­ζει την υπο­κρι­τι­κή της στά­ση, με τακτι­κι­σμούς και υπεκ­φυ­γές, παρι­στά­νο­ντας ότι αγνο­εί το προ­φα­νές. Η διε­ρεύ­νη­ση του εγκλή­μα­τος των Τεμπών, όπως έλε­γε και η ίδια η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη συγκρό­τη­ση της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, πρέ­πει να ξεκι­νή­σει από το ίδιο το συμ­βάν και μέσα απ’ αυτό να οδη­γη­θού­με στην ανά­δει­ξη των πραγ­μα­τι­κών αιτιών και υπευ­θύ­νων. Δηλα­δή όλων όσων συνέ­βαλ­λαν στον προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο χαρα­κτή­ρα του εγκλή­μα­τος και στις συνο­λι­κό­τε­ρες αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις, οι οποί­ες σχε­τί­ζο­νται με την ασφά­λεια των σιδη­ρο­δρο­μι­κών μεταφορών.

Με βάση αυτό το σκε­πτι­κό, η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την εξέ­τα­ση των μαρ­τύ­ρων ξεκι­νά­ει πρώ­τα από τους συγ­γε­νείς των θυμά­των και τους εμπει­ρο­γνώ­μο­νες και κατα­λή­γει στα εμπλε­κό­με­να πολι­τι­κά πρό­σω­πα, όπως αυτά θα ανα­δει­χθούν και από την έρευ­να που θα προηγηθεί.»Οι προ­τει­νό­με­νοι μάρ­τυ­ρες από το ΚΚΕ

Ο κατάλογος των μαρτύρων που προτάθηκαν από το ΚΚΕ:

Προ­σω­ρι­νή διοι­κού­σα επι­τρο­πή του Συλ­λό­γου Πλη­γέ­ντων Δυστυ­χή­μα­τος Τεμπών

Επι­τρο­πή Διε­ρεύ­νη­σης Ανε­ξάρ­τη­των Πραγ­μα­το­γνω­μό­νων Οικο­γε­νειών (Γ. Βλασ­σό­που­λος, Φ. Καραϊ­ω­ση­φί­δης, Κ. Λακα­φώ­σης, Β. Παπα­δό­που­λος, Γ. Περιβολιώτης)

Δικα­στι­κοί Πραγ­μα­το­γνώ­μο­νες (Αποστ. Βασι­λά­κος, Σταυρ. Μπατζόπουλος)

Επι­τρο­πή Εμπει­ρο­γνω­μό­νων Ορι­σθέ­ντων από την Κυβέρ­νη­ση (Ιωάν­νης- Κων/νος Χαλ­κιάς, Βασί­λειος Προ­φυλ­λί­δης, Χρή­στος Πυργίδης)

Διοί­κη­ση της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Σιδηροδρόμων

Εκπρό­σω­πος του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Διε­ρεύ­νη­σης Αερο­πο­ρι­κών και Σιδη­ρο­δρο­μι­κών Ατυ­χη­μά­των και Ασφά­λειας Μεταφορών

Αγο­ρα­στός Κώστας, Περι­φε­ρειάρ­χης Θεσσαλίας

Συν­δι­κα­λι­στές:

Τρε­βλός Ηλί­ας, Μέλος ΔΣ της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Σιδη­ρο­δρο­μι­κών (ΠΟΣ)

ενι­δού­νιας Κώστας, πρώ­ην Πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Μηχα­νο­δη­γών (ΠΕΠΕ)

Παρα­σκευό­που­λος Πανα­γιώ­της, πρώ­ην Πρό­ε­δρος της ΠΟΣ

Λεβέ­ντης Θανά­σης, Εκπρό­σω­πος των εργα­ζο­μέ­νων στο ΔΣ του ΟΣΕ, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, πρώ­ην πρό­ε­δρος ΠΟΣ

Ζαβο­γιάν­νης Βασί­λης, Πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Προ­σω­πι­κού ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τσι­κα­λά­κης Νίκος, Πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων ΟΣΕ

Πανα­γού­λιας Πέτρος, πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος ΠΟΣ

Ραυ­τό­που­λος Σωτή­ρης, πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος ΠΟΣ

Διευ­θύ­νο­ντες Σύμ­βου­λοι ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως σήμερα

Διοί­κη­ση HellenicTrain

Εκπρο­σώ­πους Εται­ρειών που έχουν ανα­λά­βει συμ­βά­σεις σχε­τι­κά με τηλε­διοί­κη­ση και εν γένει την ασφά­λεια σιδηροδρόμων

Υπουρ­γοί Υπο­δο­μών από 1997 έως σήμερα

Έγγρα­φα:

Ποι­νι­κές Δικογραφίες

Εγκλή­σεις Συγ­γε­νών θυμάτων

Πόρι­σμα της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων για το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στα Τέμπη στις 28.02.2023

Έκθε­ση Δικα­στι­κής Πραγματογνωμοσύνης

Πόρι­σμα Σιδη­ρο­δρο­μι­κού Ατυ­χή­μα­τος 28.02.2023 στην περιο­χή Ευαγ­γε­λι­σμός Λάρι­σας της Επι­τρο­πής διε­ρεύ­νη­σης Ανε­ξάρ­τη­των πραγ­μα­το­γνω­μό­νων οικο­γε­νειών ‑Ε.Δ.Α.Π.Ο

Πόρι­σμα Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Σιδη­ρο­δρό­μων για το δυστύ­χη­μα των Τεμπών

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο