Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ομολογία Μητσοτάκη για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό στις 26 Ιούνη

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε το εξής σχό­λιο για τη συνέ­ντευ­ξη του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Η συνέ­ντευ­ξη του κ. Μητσο­τά­κη ήταν μια ομο­λο­γία για το τι περι­μέ­νει τον ελλη­νι­κό λαό στις 26 Ιούνη:

-Τα ανε­λα­στι­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης με την παρα­δο­χή ότι απο­τε­λεί μνη­μό­νιο, τα κον­δύ­λια του οποί­ου προ­ο­ρί­ζο­νται για μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις κι αντι­λαϊ­κές αναδιαρθρώσεις.

-Τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα και οι όροι του προ­γράμ­μα­τος σταθερότητας.

-Οι δεσμεύ­σεις προς το ΝΑΤΟ που, πέρα από τους μεγά­λους κιν­δύ­νους,  κοστί­ζουν στον ελλη­νι­κό λαό δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε εξοπλισμούς.

-Ένας οδι­κός χάρ­της στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές διά­φο­ρες υπό ΝΑΤΟ­ΐ­κή ομπρέλα.

Αυτά θα επι­χει­ρή­σει να υλο­ποι­ή­σει μια επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, σε αυτά θα συμ­φω­νούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως μια βολι­κή και συναι­νε­τι­κή ”αντι­πο­λί­τευ­ση”.

Μπο­ρού­με να τους χαλά­σου­με τα σχέ­δια με πιο δυνα­τό ΚΚΕ και μαχη­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στον αντί­πο­δα του κοι­νού προ­γράμ­μα­τος κεφα­λαί­ου, ΕΕ και των κομ­μά­των που κινού­νται στις παρα­πά­νω ράγες».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ζητά ευρεία πλειοψηφία για να «τρέξει» το υπερμνημόνιο και τις διευθετήσεις

Ευρεία πλειο­ψη­φία για να «τρέ­ξει» και τα επό­με­να μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας ζήτη­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας χτες βρά­δυ στην ΕΡΤ.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, στην κοκο­ρο­μα­χία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατα­λο­γί­ζο­ντάς τους «αγά­πη» για «κάποιους φόρους» και αντι­κρού­ο­ντας προ­τά­σεις που ακού­γο­νται από μέρους τους για «επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση» όρων και ποσών που προ­βλέ­πο­νται στο πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νο Ταμείο Ανά­καμ­ψης, τόνι­σε: «Το Ταμείο Ανά­καμ­ψης τελειώ­νει το 2026, είναι πρα­κτι­κά “κλει­δω­μέ­νο”, ελά­χι­στες αλλα­γές μπο­ρούν να γίνουν. Έχει πάρα πολύ βαριές αιρε­σι­μό­τη­τες, δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου, δηλα­δή, από την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή. Εχει συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις όπου μπο­ρούν να πάνε τα χρή­μα­τα: “Πρά­σι­νες”, ψηφια­κές δεξιό­τη­τες, αγο­ρά εργα­σί­ας», επι­λεγ­μέ­νοι δηλα­δή τομείς όπου εστιά­ζει το κεφά­λαιο, εξ ου και ο ίδιος είπε ωμά και ανοι­χτά ότι «υπάρ­χουν δάνεια του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης τα οποία απευ­θύ­νο­νται περισ­σό­τε­ρο σε μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις», καθώς «εμείς από την πρώ­τη στιγ­μή είχα­με μία στρα­τη­γι­κή: Πρέ­πει η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία να μπο­ρεί να προ­σελ­κύ­σει επεν­δύ­σεις και να γίνει εξωστρεφής».

Στο ίδιο τέμπο, επι­μέ­νο­ντας ότι «δυνα­τό­τη­τα επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­σης του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης» «δεν υπάρ­χει», και ερω­τη­θείς αν «είναι σαν μνη­μό­νιο», αν «οι ίδιες αρχές το διέ­πουν», απά­ντη­σε «βεβαί­ως», καθώς «υπάρ­χουν ορό­ση­μα συγκε­κρι­μέ­να. Υπάρ­χουν δρά­σεις μεταρ­ρυθ­μι­στι­κές, υπάρ­χει μια πολύ “βαριά” γρα­φειο­κρα­τία, πίσω από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, διό­τι τα λεφτά αυτά είναι ευρω­παϊ­κά λεφτά τα οποία τα δια­χει­ρι­ζό­μα­στε εμείς», περι­γρά­φο­ντας τις δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου από τις Βρυ­ξέλ­λες και τους περι­λά­λη­τους «θεσμούς».

Επέ­μει­νε επί­σης ότι υπάρ­χουν «στό­χοι πλε­ο­να­σμά­των που πρέ­πει να πετύ­χου­με για να κατε­βά­σου­με τα χρέη μας», παρου­σιά­ζο­ντάς το ως «υπο­χρέ­ω­ση της οικο­νο­μί­ας μας», η οποία βέβαια φορ­τώ­νε­ται στις πλά­τες του λαού, για τον οποίο αρνή­θη­κε για μια ακό­μα φορά κάθε ελά­φρυν­ση, κάθε μεί­ω­ση π.χ. στον ΦΠΑ, ενώ για να εφαρ­μό­σει τη βαριά αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του ευρω­μο­νό­δρο­μου ζήτη­σε «ασφα­λή αυτο­δυ­να­μία, όχι ορια­κή» ως «προ­ϋ­πό­θε­ση για να προ­χω­ρή­σου­με πολύ γρή­γο­ρα τις αλλα­γές για τις οποί­ες έχου­με δεσμευ­τεί. Ισχυ­ρή αυτο­δυ­να­μία για μια ισχυ­ρή κυβέρ­νη­ση που να υλο­ποιεί τις μεγά­λες αλλαγές».

Σε αυτό το φόντο, κατη­γο­ρώ­ντας το ΠΑΣΟΚ ότι αρνή­θη­κε τη συνερ­γα­σία με τη ΝΔ, έβα­λε εκβια­στι­κά το ψευ­το­δί­λημ­μα για τον λαό «ή αυτο­δυ­να­μία ή νέες εκλο­γές τον Αύγου­στο», επιρ­ρί­πτο­ντας την ευθύ­νη για μια ενδε­χό­με­νη τρί­τη ανα­μέ­τρη­ση σε αυτόν «που έκλει­σε την πόρ­τα σε κάθε ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας», το ΠΑΣΟΚ που «θέλει να είναι στην αντι­πο­λί­τευ­ση». Την ίδια ώρα, στο μετα­ξύ, έκλει­νε το μάτι σε στε­λέ­χη του, αφή­νο­ντας ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να «αξιο­ποι­ή­σει» εκ νέου στε­λέ­χη του σε υπουρ­γι­κές ή άλλες θέσεις.

Σημειω­τέ­ον, ισχυ­ρή πλειο­ψη­φία διεκ­δι­κεί για να τρέ­ξει διευ­θε­τή­σεις και στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Ενδει­κτι­κά επα­νέ­λα­βε ότι θα επι­διώ­ξει συνά­ντη­ση με τον Ερντο­γάν στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ τον Ιού­λη, ώστε «να επα­να­προσ­διο­ρί­σου­με τον “οδι­κό χάρ­τη” όπου θα κινη­θού­με τους επό­με­νους μήνες», βάζο­ντας επί­δι­κο την οριο­θέ­τη­ση ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πί­δας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσό­γειο, καλ­λιερ­γώ­ντας ταυ­τό­χρο­να αυτα­πά­τες ότι μόνο στους τελευ­ταί­ους γύρους των διε­ρευ­νη­τι­κών η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη ξεκί­νη­σε να εγεί­ρει «ζητή­μα­τα που δεν είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι να συζη­τή­σου­με», όταν εντός πλαι­σί­ου ΝΑΤΟ και ΕΕ κλεί­στη­καν Συμ­φω­νί­ες όπως του Ελσίν­κι και της Μαδρί­της που έδω­σαν πνοή σε αυτές τις διεκδικήσεις.

Τέλος, επα­νέ­λα­βε ότι υπήρ­ξε «παρέμ­βα­ση» του τουρ­κι­κού προ­ξε­νεί­ου στην Κομο­τη­νή «υπέρ συγκε­κρι­μέ­νων υπο­ψη­φί­ων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάν­θη και Ροδό­πη», οι οποί­οι, όπως είπε, «συντάσ­σο­νται με την προ­πα­γάν­δα του».

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο