Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Βενεζουέλας: Καταγγέλλει νέους αποκλεισμούς υποψηφίων του στις τοπικές εκλογές

Νέους απο­κλει­σμούς υπο­ψη­φί­ων του από τις τοπι­κές εκλο­γές, που διε­ξά­γο­νται στις 21 Νοέμ­βρη, καταγ­γέλ­λει το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας.

Ο Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέ­ρα και η εκλο­γι­κή εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Χανόι Ρόσας, κατέ­θε­σαν τη Δευ­τέ­ρα υπό­μνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Εθνι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή, ζητώ­ντας την ανά­κλη­σή του χωρίς κανέ­να στοι­χείο και αιτιο­λο­γία απο­κλει­σμού 4 υπο­ψη­φί­ων δημάρ­χων σε 3 επαρ­χί­ες της χώρας.

Πρό­κει­ται για τους υπο­ψή­φιους δημάρ­χους του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και της εκλο­γι­κής συμ­μα­χί­ας «Λαϊ­κή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή», Γκ. Μπερ­νά­ες στο Καχι­γάλ και Χ. Νογκιέ­ρα στην Γκού­α­ντα (επαρ­χία Ανσο­ά­τε­γκι), Κ. Σαρά­βια στο Μπριόν (επαρ­χία Μιρά­ντα) και Β. Ριβέ­ρο στην Κρουζ Σαλ­με­ρόν Ακό­στα (επαρ­χία Σούκρε).

Στην πρώ­τη φάση οι υπο­ψη­φιό­τη­τές τους είχαν γίνει απο­δε­κτές, αλλά τώρα εμφα­νί­ζο­νται ως «απορ­ρι­πτέ­ες».

Με τον ίδιο απα­ρά­δε­κτο τρό­πο είχαν μπλο­κα­ρι­στεί επί­σης οι υπο­ψη­φιό­τη­τες του Εντουάρτ­νο Σαμάν στον δήμο του Καρά­κας, του Ν. Γκάλ­παν στην Περι­φέ­ρεια της Γκουαϊ­ρά και του Μ. Βάσκες στον δήμο του Μακανάο.

Οπως δήλω­σε η Χ. Ρόσας, «σε καμία από τις περι­πτώ­σεις που παρου­σιά­στη­καν δεν υπήρ­ξε θεσμι­κή εξή­γη­ση που να διευ­κρι­νί­ζει τον λόγο των απο­κλει­σμών. Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή περιο­ρί­στη­κε να ανα­φέ­ρει ότι πρό­κει­ται για αιτή­μα­τα από το Γρα­φείο του Γενι­κού Ελεγ­κτή της Δημο­κρα­τί­ας, το οποίο από την πλευ­ρά του τηρεί μια κατα­κρι­τέα σιω­πή για αυτήν την απα­ρά­δε­κτη κατάσταση».

Θυμί­ζου­με ότι οι δια­κρί­σεις ενά­ντια στο ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, οι διώ­ξεις αγω­νι­στών συν­δι­κα­λι­στών από κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία και ο περιο­ρι­σμός στα πολι­τι­κά και εκλο­γι­κά δικαιώ­μα­τα, την ώρα που προ­χω­ρά­νε τα παζά­ρια με την αντι­δρα­στι­κή αστι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, είχαν καταγ­γελ­θεί πρό­σφα­τα με κοι­νή ανα­κοί­νω­ση 38 Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των, ανά­με­σά τους και του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση με αφορμή την έκδοση του Αλεξ Σάαμπ στις ΗΠΑ

Στο μετα­ξύ, με αφορ­μή τη σύλ­λη­ψη στο Πρά­σι­νο Ακρω­τή­ρι και την έκδο­ση στις ΗΠΑ του επι­χει­ρη­μα­τία — διπλω­μά­τη της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο Αλεξ Σάαμπ, που ασχο­λιό­ταν με την εισα­γω­γή προ­ϊ­ό­ντων ενά­ντια στον αμε­ρι­κα­νι­κό απο­κλει­σμό και κατη­γο­ρεί­ται για ξέπλυ­μα χρή­μα­τος, όπως και άλλες περι­πτώ­σεις που δικά­ζο­νται στις ΗΠΑ με παρό­μοιες κατη­γο­ρί­ες, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας δηλώ­νει ότι «απορ­ρί­πτει αυτό το τσίρ­κο της αμε­ρι­κα­νι­κής Δικαιοσύνης».

Τονί­ζει ότι «οι διε­φθαρ­μέ­νοι πρέ­πει να επι­στρα­φούν στη χώρα όπου διέ­πρα­ξαν τα εγκλή­μα­τά τους, για να λογο­δο­τή­σουν για τις πρά­ξεις τους». Επί­σης ότι «είναι προ­σβο­λή για τον λαό της Βενε­ζου­έ­λας, που υφί­στα­ται τις δυσά­ρε­στες συνέ­πειες των κυρώ­σε­ων σε καθη­με­ρι­νή βάση, ενώ μια χού­φτα διε­φθαρ­μέ­νων επι­χει­ρη­μα­τιών και γρα­φειο­κρα­τών αυξά­νουν τον πλού­το τους, να παρου­σιά­ζουν έναν εκπρό­σω­πο αυτής της επι­χει­ρη­μα­τι­κής κοι­νό­τη­τας — που εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται εμπο­ρι­κά τις παρά­νο­μες κυρώ­σεις — σαν να ήταν εθνι­κός ήρωας».

Ριζο­σπά­στης

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο