Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Προτείνει «ενωτική συμφωνία για στήριξη Μαδούρο»

Την ίδια ώρα που κλι­μα­κώ­νε­ται η επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ, των συμ­μα­χι­κών τους κυβερ­νή­σε­ων στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και της ΕΕ κατά της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας, του Ενιαί­ου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος του Νικο­λάς Μαδού­ρο, οξύ­νε­ται η κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κή κατά­στα­ση για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, με την εμβά­θυν­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που είναι σε εξέλιξη.

Σε αυτό το φόντο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το περα­σμέ­νο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και η 14η Εθνι­κή Συν­διά­σκε­ψη του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, με βασι­κό στό­χο τη δια­τύ­πω­ση των θέσε­ών του για την «επα­να­στα­τι­κή διέ­ξο­δο από την κρί­ση του καπι­τα­λι­σμού». Η πρό­τα­σή του είναι για μια «πλα­τιά συμ­μα­χία δυνά­με­ων από την εργα­τι­κή τάξη, την αγρο­τιά, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, για τη συγκρό­τη­ση αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού — αντι­φα­σι­στι­κού λαϊ­κού μετώ­που, με ένα συνε­πές αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό — αντι­μο­νο­πω­λια­κό πρό­γραμ­μα».

Ταυ­τό­χρο­να, η Συν­διά­σκε­ψη δια­τύ­πω­σε και την πρό­τα­σή της μπρο­στά στις επι­κεί­με­νες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί να γίνουν στις 22 Απρί­λη. Ετσι, στην από­φα­ση της Συν­διά­σκε­ψης σημειώ­νε­ται: «1. Στη βάση της υπο­γρα­φής μιας “ενω­τι­κής συμ­φω­νί­ας του Ενιαί­ου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος και του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας”, ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί η κρί­ση του εξαρ­τη­μέ­νου και ραντιέ­ρι­κου καπι­τα­λι­σμού της Βενε­ζου­έ­λας με πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κά, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά, πατριω­τι­κά και φιλο­λαϊ­κά μέτρα, απο­φά­σι­σε να συμπα­ρα­τα­χθεί με την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Νικο­λάς Μαδού­ρο Μόρος για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, προ­ω­θώ­ντας μια πλα­τιά συμ­μα­χία πολι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δυνά­με­ων — ως φύτρο της απα­ραί­τη­της συλ­λο­γι­κής ενω­τι­κής ηγε­σί­ας της δια­δι­κα­σί­ας — που θα εκφρά­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις των λαϊ­κών στρω­μά­των στην αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη, για την ενό­τη­τα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και την ανε­ξάρ­τη­τη ανά­πτυ­ξη που υπε­ρα­σπί­ζε­ται το έθνος και τα συμ­φέ­ρο­ντα του βενε­ζου­ε­λά­νι­κου λαού.

2. Στην περί­πτω­ση που αυτή η συμ­φω­νία δεν υπο­γρα­φεί, θα συγκλη­θεί εκ νέου το σώμα της 14ης Συν­διά­σκε­ψης για να απο­φα­σι­στεί η υπο­ψη­φιό­τη­τα του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας για την προ­ε­δρία της Δημοκρατίας».

Τις επό­με­νες μέρες ανα­μέ­νε­ται να γίνουν επα­φές αντι­προ­σω­πειών των δύο κομμάτων.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο