Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Είναι ένας πόλεμος από και για τους καπιταλιστές

Τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, έναν πόλε­μος από και για τους καπι­τα­λι­στές κατα­δι­κά­ζει το ΚΚ Σου­η­δί­ας. Επί­σης στη­λι­τεύ­ει την υπο­κρι­σία των Σου­η­δών πολι­τι­κών και κατα­δι­κά­ζει «κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την προ­σέγ­γι­ση της σου­η­δι­κής κυβέρ­νη­σης με το ΝΑΤΟ και την ενερ­γό συμ­με­το­χή σου­η­δών στρα­τιω­τών σε πολέ­μους ενα­ντί­ον άλλων λαών!»

Όλη η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚ Σου­η­δί­ας για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία:

«Αυτό που βλέ­που­με τώρα να συμ­βαί­νει στην Ουκρα­νία είναι ένα έγκλη­μα. Είναι έγκλη­μα κατά όλων των ανθρώ­πων που ζουν τόσο στην Ουκρα­νία όσο και στη Ρωσία. Είναι έγκλη­μα τόσο κατά του ουκρα­νι­κού όσο και του ρωσι­κού λαού.  Η τελι­κή τιμω­ρία κατά εκεί­νων που δια­πράτ­τουν τα εγκλή­μα­τα θα είναι επί­σης σκλη­ρή, διό­τι η τιμω­ρία που επι­βάλ­λε­ται τώρα στους λαούς είναι η σκληρότερη.

Οι βόμ­βες που πέφτουν τώρα σε στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις σε ολό­κλη­ρη την Ουκρα­νία δεν είναι βόμ­βες ειρή­νης. Δεν πρό­κει­ται για βόμ­βες για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του λαού της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, αλλά για βόμ­βες που απο­σκο­πούν στην ενί­σχυ­ση της ρωσι­κής επιρ­ρο­ής στην περιοχή.

Οι ρωσι­κές σφαί­ρες που σφύ­ρι­ζαν γύρω από τους απερ­γούς εργά­τες του Καζακ­στάν είχαν τον ίδιο σκο­πό με τις βόμ­βες που πέφτουν τώρα στην Ουκρα­νία. Τις κατα­δι­κά­ζου­με κατηγορηματικά.

Σε μια τέτοια κατά­στα­ση, πρέ­πει να ανα­φερ­θού­με στην ιστο­ρία, για­τί μας διδά­σκει πώς θα μπο­ρού­σα­με να έχου­με ζήσει, πώς αλλιώς θα μπο­ρού­σαν να ήταν τα πράγ­μα­τα. Για 70 χρό­νια, ο ουκρα­νι­κός και ο ρωσι­κός λαός ζού­σαν σε μια εθε­λο­ντι­κή ένω­ση, σε μια ένω­ση Σοβιε­τι­κών κρα­τών. Ζού­σαν δίπλα-δίπλα σε μια σοσια­λι­στι­κή ένω­ση, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από την μέχρι σήμε­ρα πιο αρμο­νι­κή συνύ­παρ­ξη των λαών, καθώς η εκμε­τάλ­λευ­ση είχε εξαλειφθεί.

Η τρα­γω­δία που βλέ­που­με τώρα να εκτυ­λίσ­σε­ται, πρέ­πει να την συσχε­τί­σου­με με την αντε­πα­νά­στα­ση, με την τερά­στια κατα­στρο­φή που έπλη­ξε όχι μόνο τον ρωσι­κό και ουκρα­νι­κό λαό πριν από 30 χρό­νια, αλλά όλους τους λαούς της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Η παρού­σα κρί­ση έχει τις ρίζες της στην απο­κα­τά­στα­ση του καπι­τα­λι­σμού στην περιο­χή, με την οποία ο θανα­τη­φό­ρος εθνι­κι­σμός επέ­στρε­ψε επί­σης σε πλή­ρη ισχύ. Εκεί όπου οι λαοί είχαν προη­γου­μέ­νως ζήσει ειρη­νι­κά μετα­ξύ τους, έγι­νε ο εθνι­κι­σμός όπλο για τις νέες άρχου­σες τάξεις τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Σε μια κατά­στα­ση όπως αυτή, ο εθνι­κι­σμός θα ενι­σχυ­θεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο και ο αγώ­νας ενα­ντί­ον του θα πρέ­πει να συνε­χι­στεί ακό­μη πιο σκλη­ρά. Οι βόμ­βες που πέφτουν τώρα στην Ουκρα­νία είναι ιμπε­ρια­λι­στι­κές βόμ­βες. Πέφτουν επει­δή τα ρωσι­κά μονο­πώ­λια και οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις θέλουν να ενι­σχύ­σουν τη θέση τους στην περιο­χή. Θέλουν επί­σης το μερί­διό τους από την πίτα στη διαί­ρε­ση του κόσμου.

Η αλή­θεια είναι ότι το ρωσι­κό κεφά­λαιο είναι στρυ­μωγ­μέ­νο. Η επέ­κτα­ση της Δύσης στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, όπου το ΝΑΤΟ έχει εντά­ξει αρκε­τές πρώ­ην σοβιε­τι­κές δημο­κρα­τί­ες και πρώ­ην σοσια­λι­στι­κές χώρες στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία του, έχει αυξή­σει συνε­χώς την πίε­ση στους καπι­τα­λι­στές της Ρωσί­ας. Ενά­ντια σε αυτή τη δια­δι­κα­σία, αντέ­δρα­σαν. Νωρί­τε­ρα φέτος στο Καζακ­στάν. Τώρα είναι η σει­ρά της Ουκρανίας.

Ο ουκρα­νι­κός και ο ρωσι­κός λαός είναι θύμα­τα αυτού του ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού. Θα πλη­ρώ­σουν το τίμη­μα. Θα δώσουν τη ζωή τους στον αγώ­να για τους αντί­στοι­χους καπι­τα­λι­στές τους. Θα σκο­τω­θούν από τις βόμ­βες που πέφτουν.

Η ρωσι­κή επέμ­βα­ση είναι μια κίνη­ση στο μεγά­λο παι­χνί­δι της κυριαρ­χί­ας στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα και δεν απο­τε­λεί κίνη­ση υπέρ του λαού της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας ή από­πει­ρα «απο­να­ζι­στι­κο­ποί­η­σης» της Ουκρα­νί­ας, όπως εννο­εί ο ίδιος ο Πού­τιν. Ομοί­ως, η υπο­στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρα­νία δεν απο­τε­λεί έκφρα­ση αγά­πης προς τον λαό της, αλλά απο­τε­λεί υπο­στή­ρι­ξη ενός καθε­στώ­τος που δια­σφα­λί­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα των δυτι­κών μονοπωλίων.

Πρό­σω­πο με πρό­σω­πο με την κατά­στα­ση, πρέ­πει να πού­με: όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο! Είναι ένας πόλε­μος από και για τους καπι­τα­λι­στές. Είναι ένας πόλε­μος κυριαρ­χί­ας. Είναι ένας πόλε­μος ενα­ντί­ον των λαών.

 Ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και τον σου­η­δι­κό ιμπεριαλισμό 

 Η Σου­η­δή πρω­θυ­πουρ­γός χαρα­κτή­ρι­σε τη ρωσι­κή επέμ­βα­ση «απρό­κλη­τη, παρά­νο­μη και αδι­καιο­λό­γη­τη» και δήλω­σε ότι «απει­λεί τη διε­θνή ειρή­νη». Μιλά­ει για το πώς η ευθύ­νη βαρύ­νει εξ ολο­κλή­ρου τη ρωσι­κή ηγεσία.

Με όλη τη δύνα­μη που έχου­με, είμα­στε ενά­ντια σε αυτή την περι­γρα­φή της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Κάθε καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος αγω­νί­ζε­ται για τις δικές του μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, για τα δικά του μονο­πώ­λια και για τη δική του ικα­νό­τη­τα να απο­κτή­σει επιρ­ροή. Αυτό δεν είναι μονα­δι­κό μόνο για τη ρωσι­κή ηγεσία.

Για τον ίδιο λόγο που οι ρωσι­κές βόμ­βες πέφτουν τώρα στην Ουκρα­νία, έπε­σαν οι βόμ­βες στο Ιράκ και το Αφγα­νι­στάν. Για τον ίδιο λόγο που τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα βρί­σκο­νται στις απο­σχι­σθεί­σες δημο­κρα­τί­ες της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας και αλλού, Γάλ­λοι στρα­τιώ­τες βρί­σκο­νται στο Μάλι.

Και για τον ίδιο λόγο, σου­η­δι­κά αερο­σκά­φη υπο­στή­ρι­ξαν τους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λιβύη. Για τον ίδιο λόγο, Σου­η­δοί στρα­τιώ­τες πολέ­μη­σαν υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν. Για τον ίδιο λόγο, σου­η­δοί στρα­τιώ­τες βρί­σκο­νται στο έδα­φος του Μάλι. Η σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση δεν είναι ούτε καλύ­τε­ρη ούτε χει­ρό­τε­ρη από τη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση. Είναι μια καπι­τα­λι­στι­κή κυβέρ­νη­ση και κάθε καπι­τα­λι­στι­κή κυβέρ­νη­ση έχει μόνο ένα συμ­φέ­ρον: τα δικά της μονοπώλια.

Κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την προ­σέγ­γι­ση της σου­η­δι­κής κυβέρ­νη­σης με το ΝΑΤΟ και την ενερ­γό συμ­με­το­χή σου­η­δών στρα­τιω­τών σε πολέ­μους ενα­ντί­ον άλλων λαών! 

Αγω­νι­ζό­μα­στε ενά­ντια σε κάθε συμ­φω­νία που έχει υπο­γρά­ψει η σου­η­δι­κή πρω­τεύ­ου­σα με το ΝΑΤΟ και ενά­ντια σε κάθε παρο­χή στή­ρι­ξης στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις σε άλλες χώρες! 

Η υπο­κρι­σία που εξέ­φρα­σε η πρω­θυ­πουρ­γός Magdalena Andersson είναι επί­σης εκπλη­κτι­κή. Για οκτώ ολό­κλη­ρα χρό­νια, αυτή και οι ομό­λο­γοι της σιω­πούν μπρο­στά στην κατα­στο­λή κατά των κομ­μου­νι­στών στην Ουκρα­νία. Όταν απα­γο­ρεύ­τη­κε το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, σιώ­πη­σαν. Όταν η κατα­στο­λή και οι απα­γο­ρεύ­σεις επη­ρέ­α­σαν και άλλα κόμ­μα­τα, σιώ­πη­σαν. Κατά τη διάρ­κεια αυτών των ετών, όταν χιλιά­δες άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νταν στον περι­φε­ρεια­κό πόλε­μο στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, όλοι οι αστοί πολι­τι­κοί σιώ­πη­σαν. Δεν τους ενδιέφερε.

Κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την υπο­κρι­σία των σου­η­δών πολι­τι­κών και τα κρο­κο­δεί­λια δάκρυα που τώρα ρίχνουν για τον ουκρα­νι­κό λαό!

Τώρα που προ­σπα­θούν να σημα­δέ­ψουν τη Ρωσία, το κάνουν προς το συμ­φέ­ρον της δικής τους άρχου­σας τάξης, όχι από καμία ανη­συ­χία για τους ανθρώ­πους. Στε­κό­μα­στε αλλη­λέγ­γυοι προς τους λαούς που τώρα υπο­φέ­ρουν για άλλη μια φορά από πόλε­μο. Που πάλι κιν­δυ­νεύ­ουν από θάνα­το. Γι’ αυτό λέμε:

Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.
Να απο­συρ­θεί όλη η σου­η­δι­κή υπο­στή­ρι­ξη προς το ιμπε­ρια­λι­στι­κό ΝΑΤΟ!
Ο σοσια­λι­σμός είναι η μόνη λύση στην κατά­στα­ση που αντιμετωπίζουμε. 

ΚΚ Σου­η­δί­ας 24/2/2022

Μετά­φρα­ση Πάνος Αλεπλιώτης

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο