Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών στην εκρηκτική κατάσταση της εύρεσης φοιτητικής στέγης!

«Η ανα­ζή­τη­ση φοι­τη­τι­κής στέ­γης για χιλιά­δες φοι­τη­τές και τις οικο­γέ­νειές τους εξε­λίσ­σε­ται σε εφιάλ­τη: Σπί­τια παντού, στέ­γη που­θε­νά, νοί­κια στο θεό και αρπα­κτι­κά! Οι δήθεν “δωρε­άν” σπου­δές κοστί­ζουν παρά πολύ ακρι­βά!» τονί­ζει η ΚΝΕ σε ανα­κοί­νω­σή της η οποία προσθέτει:

«Τη στιγ­μή που οι φοι­τη­τι­κές εστί­ες δεν καλύ­πτουν ούτε το 9% των νέων εισα­κτέ­ων, με την είσο­δο σε αυτές να έχει κατα­λή­ξει σε δια­γω­νι­σμό φτώ­χειας με τα κρι­τή­ρια-κόφτες που ισχύ­ουν, χιλιά­δες φοι­τη­τές εξα­να­γκά­ζο­νται να πλη­ρώ­σουν πανά­κρι­βα νοί­κια για “τρύ­πες” ή “ερεί­πια” σε πόλεις με Πανε­πι­στη­μια­κά Ιδρύματα.

Το πρό­βλη­μα είναι πιο οξυ­μέ­νο από κάθε άλλη χρο­νιά. Αυξή­σεις πάνω στις αυξή­σεις στα ενοί­κια που ξεπερ­νά­νε το +35%, καθι­στώ­ντας το μέσο ενοί­κιο για σπί­τι κοντά στα Πανε­πι­στή­μια στα 450–500€, όταν πρό­σφα­τα στοι­χεία απο­κα­λύ­πτουν ότι στο 40% των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, το 50% των εσό­δων τους προ­ο­ρί­ζο­νται για ενοί­κια και λογα­ρια­σμούς! Είναι προ­φα­νές ότι το στε­γα­στι­κό επί­δο­μα του αστρο­νο­μι­κού ποσού των…125€ το μήνα και μάλι­στα στο τέλος της κάθε ακα­δη­μαϊ­κής χρο­νιάς είναι στα­γό­να στον ωκεανό».

«Το πρό­βλη­μα πλέ­ον είναι πιο εμφα­νές από ποτέ: Η στέ­γη είναι ένα πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα στην ατο­μι­κή ευθύ­νη της κάθε οικο­γέ­νειας» ανα­φέ­ρει η ΚΝΕ και επι­ση­μαί­νει στη συνέχεια:

«Σε αυτό το έδα­φος η “του­ρι­στι­κή αξιο­ποί­η­ση” ακι­νή­των σε αρκε­τές πόλεις, στο πλαί­σιο της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, οξύ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το πρό­βλη­μα. Την ίδια στιγ­μή προ­ο­ρί­ζο­νται για επι­χει­ρη­μα­τι­κή αξιο­ποί­η­ση ακί­νη­τα πανε­πι­στη­μί­ων, όπως π.χ. στο ΑΠΘ με την παρα­χώ­ρη­ση ακι­νή­του του για τη λει­τουρ­γία boutique hotel, αντί για την κάλυ­ψη στε­γα­στι­κών ανα­γκών των φοιτητών!

Η κατα­σκευή εστιών μέσω συμπρά­ξε­ων με ιδιώ­τες (ΣΔΙΤ), που σχε­δί­α­σε ο ΣΥΡΙΖΑ και επε­κτεί­νει η ΝΔ, οδη­γεί στην κατάρ­γη­ση της δωρε­άν στέ­γα­σης. Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των εστιών θα οδη­γή­σει σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη υπο­βάθ­μι­ση, όπως απο­δει­κνύ­ει η σημε­ρι­νή παρά­δο­ση της λει­τουρ­γί­ας τους σε εργο­λα­βι­κές εταιρείες».

«Οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τριες μπο­ρούν να διεκ­δι­κή­σουν σύγ­χρο­νη, δωρε­άν φοι­τη­τι­κή στέ­γη για όλους! Μέσα από τους αγώ­νες τους, με τους Φοι­τη­τι­κούς τους Συλ­λό­γους, που ανα­δεί­χθη­κε πρώ­τη δύνα­μη η Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ μπο­ρούν να επι­βά­λουν τα αιτή­μα­τά τους. Να δυνα­μώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη, τη φιλο­ξε­νία όποιου φοι­τη­τή έχει ανά­γκη!» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση και τονί­ζει καταλήγοντας:

«Απά­ντη­ση στο στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα των φοι­τη­τών δίνουν μόνο οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ:

  • Άμε­ση εισ­δο­χή φοι­τη­τών στις εστί­ες. Να ανοί­ξουν τώρα οι αιτή­σεις για τις εστί­ες, έτσι ώστε να ξεκι­νή­σουν οι εισ­δο­χές πριν τις αρχές του εξαμήνου.
  • Όλοι οι φοι­τη­τές που κάνουν αίτη­ση για δωμά­τιο να εξα­σφα­λί­σουν τρό­πο δια­μο­νής στην πόλη σπου­δών τους. Είτε στη φοι­τη­τι­κή εστία είτε με την αξιο­ποί­η­ση από το κάθε πανε­πι­στη­μια­κό ίδρυ­μα ξενο­δο­χεί­ων και δωμα­τί­ων για να καλυ­φθούν οι ανάγκες.
  • Γεν­ναία αύξη­ση του στε­γα­στι­κού επι­δό­μα­τος για να καλύ­πτει τις στε­γα­στι­κές ανά­γκες. Να κατα­βλη­θεί άμε­σα το φοι­τη­τι­κό στε­γα­στι­κό επί­δο­μα για το ακα­δη­μαϊ­κό έτος 2022–2023 με διεύ­ρυν­ση των δικαιούχων.
  • Να αξιο­ποι­η­θεί η περιου­σία των πανε­πι­στη­μια­κών ιδρυ­μά­των και κενά κτί­ρια του Δημο­σί­ου για την κατα­σκευή νέων σύγ­χρο­νων εστιών στην ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοί­κια. Άμε­ση επι­σκευή, ανα­καί­νι­ση των υπαρ­χου­σών εστιών, ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, με επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και μόνι­μο προ­σω­πι­κό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρε­άν σίτι­ση, μετα­κί­νη­ση και internet για όλους τους φοιτητές.
  • Μεί­ω­ση και πλα­φόν στην τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, έντα­ξη στο κοι­νω­νι­κό τιμο­λό­γιο για τη φοι­τη­τι­κή στέ­γη. Κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ σε πετρέ­λαιο, βεν­ζί­νη, φυσι­κό αέριο και ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια. Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε όσους δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στους υπέ­ρο­γκους λογαριασμούς.
  • Δικαί­ω­μα μετεγ­γρα­φής για όλους τους φοι­τη­τές που το έχουν ανά­γκη, με διεύ­ρυν­ση των οικο­νο­μι­κών-κοι­νω­νι­κών κρι­τη­ρί­ων, αντι­στοί­χι­ση όλων των ομοει­δών τμη­μά­των. Να καταρ­γη­θούν οι απα­ρά­δε­κτοι “κόφτες”.
  • Δωρε­άν μετα­κι­νή­σεις για όλους τους φοι­τη­τές στις πόλεις που σπου­δά­ζουν. Με ευθύ­νη του κρά­τους να καλύ­πτο­νται τα έξο­δα των φοι­τη­τών από και προς τον τόπο σπου­δών τους».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο