Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση για την Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Αναπηρία:

«Το ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης και συστρά­τευ­σης στους ανα­πή­ρους, στους χρό­νιους πάσχο­ντες και τις οικο­γέ­νειές τους. Για την οργά­νω­ση της πάλης που θα βάζει φρέ­νο στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που αφαι­ρεί δικαιώ­μα­τα, στε­ρεί μεγά­λο μέρος από τις πρό­σθε­τες ανά­γκες των ΑμεΑ. Για την οργά­νω­ση της πάλης που μπο­ρεί να κάνει τη “δια­φο­ρά” για να μετα­τρα­πούν τα δικαιώ­μα­τα και οι ανά­γκες των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρία από ατο­μι­κή σε κοι­νω­νι­κή — κρα­τι­κή ευθύ­νη κατο­χυ­ρω­μέ­να και δια­σφα­λι­σμέ­να δωρε­άν σε όλους, στο πλαί­σιο μιας ανά­πτυ­ξης που κρι­τή­ριό της θα είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι το κέρ­δος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Με την εναλ­λα­γή της κυβέρ­νη­σης, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, δια­τη­ρή­θη­κε το σύνο­λο των αντι­λαϊ­κών μέτρων σαν αφε­τη­ρία για τα επό­με­να που ήδη εξαγ­γέλ­λο­νται και εφαρμόζονται.

Στις περι­κο­πές όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, για τις συντά­ξεις, τα επι­δό­μα­τα, τις παρο­χές στην Υγεία, στην Πρό­νοια, στην Ειδι­κή Αγω­γή προ­στί­θε­νται οι νέες περι­κο­πές της Νέας Δημο­κρα­τί­ας στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2020 με 173 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ λιγό­τε­ρα για τα επι­δό­μα­τα ανα­πη­ρί­ας, με 400 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ λιγό­τε­ρα συνο­λι­κά για την Πρό­νοια. Οι ακό­μα λιγό­τε­ρες παρο­χές προς τους ανα­πή­ρους και τις οικο­γέ­νειές τους ακο­λου­θούν τον κανό­να “σου αφαι­ρώ 10 για να σου επι­στρέ­ψω 1” και αυτό το ονο­μά­ζουν δήθεν κοι­νω­νι­κή πολιτική.

Με αυτήν την “ανά­πτυ­ξη” δεν υπάρ­χει ουσια­στι­κά πολι­τι­κή πρό­λη­ψης της ανα­πη­ρί­ας, πρώ­ι­μης διά­γνω­σης, έγκαι­ρης παρέμ­βα­σης, μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς αλλά και στο δομη­μέ­νο περι­βάλ­λον. Ανά­πη­ροι, χρό­νιοι πάσχο­ντες δεν κάνουν τις θερα­πεί­ες τους ή τις κάνουν πλημ­με­λώς, επει­δή δεν έχουν να πλη­ρώ­σουν. Παι­διά με ανα­πη­ρία που δεν πάνε στο κατάλ­λη­λο σχο­λείο, επει­δή δεν υπάρ­χουν οι ανα­γκαί­ες δημό­σιες δομές ή, ενώ έχουν περά­σει τρεις μήνες από την έναρ­ξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς, δεν πηγαί­νουν σχο­λείο λόγω της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και των ανα­γκαί­ων μέσων μετα­φο­ράς. Παι­διά που εκπαι­δεύ­ο­νται με μεγά­λες θυσί­ες των οικο­γε­νειών τους, κλεί­νο­νται με την απο­φοί­τη­σή τους στο σπί­τι τους για­τί δεν βρί­σκουν δου­λειά διό­τι δεν πρό­κει­ται να βγά­λουν το προσ­δο­κώ­με­νο κέρ­δος — υπε­ρα­ξία — για τους εργο­δό­τες, για τους καπιταλιστές.

Ο νόμος — λαι­μη­τό­μος για το Ασφα­λι­στι­κό του Κατρού­γκα­λου ενσω­μά­τω­σε όλους τους προη­γού­με­νους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους και τώρα ο νόμος Βρού­τση ισο­πε­δώ­νει ό,τι δεν πρό­λα­βαν οι προη­γού­με­νοι, υλο­ποιώ­ντας το σχέ­διο για την “εθνι­κή σύντα­ξη” — φιλο­δώ­ρη­μα, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του Ασφα­λι­στι­κού, το τζο­γά­ρι­σμα των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων από τους ομίλους.

Πρώ­τα και δρα­μα­τι­κά θύμα­τα της πολι­τι­κής αυτής είναι οι ανά­πη­ροι, οι χρό­νια πάσχο­ντες και οι οικο­γέ­νειές τους.

✔️  Το ΚΚΕ προτάσσει και διεκδικεί:

  • Να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι και να μεί­νει στα χαρ­τιά το σχέ­διο — καρ­μα­νιό­λα Βρού­τση. Να παρ­θούν πίσω οι περι­κο­πές στην Υγεία και την Πρό­νοια, που προ­βλέ­πο­νται στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2020. Πολι­τι­κή πρό­λη­ψης της ανα­πη­ρί­ας, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται. 100% δωρε­άν προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις π.χ. προ­γεν­νη­τι­κός έλεγ­χος, μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στους τόπους δου­λειάς, στα σχο­λεία, στους χώρους άθλη­σης και ψυχα­γω­γί­ας κ.λπ.
  • Να στα­μα­τή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι συντα­ξιού­χοι, οι άνθρω­ποι με ανα­πη­ρία και χρό­νια πάθη­ση να πλη­ρώ­νουν με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο για εξε­τά­σεις, θερα­πεί­ες, φάρ­μα­κα, επεμ­βά­σεις, για υγειο­νο­μι­κό υλι­κό και ειδι­κά τεχνο­λο­γι­κά βοη­θή­μα­τα. Το κόστος να επι­βα­ρύ­νει 100% τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να παρέ­χο­νται δωρεάν.
  • Θερα­πεί­ες σε όλα τα παι­διά, χωρίς καμία περι­κο­πή, πλα­φόν ή απο­κλει­σμό με βάση τα παρα­πεμ­πτι­κά των ειδικών.
  • Καμία περι­κο­πή σε επι­δό­μα­τα και συντά­ξεις. Να μπει ΤΕΡΜΑ στα σφα­γεία των ΚΕΠΑ. Κανέ­να επί­δο­μα ανα­πη­ρί­ας κάτω από 600 ευρώ, επέ­κτα­ση στις κατη­γο­ρί­ες που σήμε­ρα δεν παίρ­νουν (κωφοί, σκλή­ρυν­ση κατά πλά­κας, “Αλτσχάι­μερ” κ.τ.λ.).
  • Υψη­λού επι­πέ­δου σύγ­χρο­νες δημό­σιες και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες, Υγεί­ας, Πρό­νοιας, Παι­δεί­ας, Ειδι­κής Αγω­γής για όλον το λαό και πολύ περισ­σό­τε­ρο για τα ΑμεΑ. Στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών αυτών με επαρ­κές, μόνι­μο και κατάλ­λη­λα εξει­δι­κευ­μέ­νο προσωπικό.
  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις ΑμεΑ, με ευθύ­νη του κρά­τους, με μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Οχι στα προ­γράμ­μα­τα ανα­κύ­κλω­σης της φτώ­χειας και της ανεργίας».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο