Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Ο ρυθμός εξάπλωσης επιταχύνεται εκτός της Κίνας

Ο ρυθ­μός εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας της νέας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας γνώ­ρι­σε σήμε­ρα αιφ­νί­δια επι­τά­χυν­ση εκτός της Κίνας, ιδιαί­τε­ρα στην Νότια Κορέα, όπου η κατά­στα­ση κρί­νε­ται «σοβα­ρή», και στο Ιράν, όπου έχει ήδη προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το πέντε ανθρώ­πων, δηλα­δή τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό θανά­των που έχουν κατα­γρα­φεί σε χώρα εκτός της Απω Ανατολής.

Στο Ιράν κατα­γρά­φη­καν 10 νέα κρού­σμα­τα, που ανε­βά­ζουν στούς 28 τον συνο­λι­κό αριθ­μό των ατό­μων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό Covid-19 στην Ισλα­μι­κή Δημοκρατία.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανη­συ­χεί για την ταχύ­τη­τα με την οποία εξα­πλώ­νε­ται ο ιός στο Ιράν και για τους κιν­δύ­νους που υπάρ­χουν για άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος.

«Είδα­με μία πολύ ταχεία αύξη­ση των κρου­σμά­των τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες», δια­πι­στώ­νει η Σιλ­βί Μπριάν, διευ­θύ­ντρια του τμή­μα­τος Παγκό­σμια Προ­ε­τοι­μα­σία για τους Κιν­δύ­νους Μετά­δο­σης του ΠΟΥ. Και επι­ση­μαί­νει τον «εν δυνά­μει κίν­δυ­νο για αύξη­ση των εξα­γό­με­νων κρου­σμά­των τις επό­με­νες ημέρες».

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανη­συ­χεί για τον κίν­δυ­νο διά­δο­σης του Covid-19 σε χώρες τα συστή­μα­τα υγεί­ας των οποί­ων είναι επι­σφα­λή», προει­δο­ποί­η­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσιους.

Ανα­φε­ρό­ταν σε πολ­λές αφρι­κα­νι­κές χώρες οι υπο­δο­μές υγεί­ας και το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό των οποί­ων δεν είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­να για να αντι­με­τω­πί­σουν την επι­δη­μία. Προς το παρόν, στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, μόνο η Αίγυ­πτος έχει κατα­γρά­ψει επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα της επιδημίας.

«…μη εντοπισμένες αλυσίδες διάδοσης εκτός της Κίνας»

Ορι­σμέ­νοι ειδι­κοί θεω­ρούν ότι ο αριθ­μός των κρου­σμά­των είναι πιθα­νόν να είναι υπο­τι­μη­μέ­νος: μελέ­τη που δημο­σιεύ­θη­κε χθες από το Κέντρο Λοι­μω­δών Νόσων του Imperial College του Λον­δί­νου «εκτι­μά ότι περί τα δύο τρία των κρου­σμά­των του Covid-19 που βγή­καν από την Κίνα δεν έχουν εντο­πι­σθεί σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, με εν δυνά­μει απο­τέ­λε­σμα πολ­λα­πλές μη εντο­πι­σμέ­νες αλυ­σί­δες διά­δο­σης εκτός της Κίνας».

Επι­πλέ­ον, παρά τις προ­φυ­λά­ξεις (καρα­ντί­να, περιο­ρι­σμός, συστη­μα­τι­κή θερ­μο­μέ­τρη­ση…), ορι­σμέ­να κρού­σμα­τα μπο­ρεί να δια­φεύ­γουν. Η Ιαπω­νία παρα­δέ­χθη­κε σήμε­ρα ότι 23 επι­βά­τες του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου Diamond Princess εγκα­τέ­λει­ψαν το πλοίο χωρίς να περά­σουν από τους ιατρι­κούς ελέγ­χους για τον ιό Covid-19.

Την στιγ­μή που η ασθέ­νεια έχει ήδη πλή­ξει 77.000 ανθρώ­πους στον κόσμο, η Ιτα­λία είναι η πρώ­τη ευρω­παϊ­κή χώρα που κατα­γρά­φει θανα­τη­φό­ρα κρού­σμα­τα μετα­ξύ των πολι­τών της: μία γυναί­κα 75 ετών και ένας άνδρας 78 επί 60 κρου­σμά­των συνο­λι­κά στο βόρειο τμή­μα της χώρας. Σχο­λεία, εκκλη­σί­ες, αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις , βιβλιο­θή­κες και άλλοι δημό­σιοι χώροι έχουν κλεί­σει σε δέκα ιτα­λι­κές πόλεις.

Εκτός της ηπει­ρω­τι­κής Κίνας, περισ­σό­τε­ρα από 1.300 κρού­σμα­τα έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι σήμε­ρα, κυρί­ως στην Νότια Κορέα και στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία.

Πενήντα εννέα τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία

Τα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού στην Ιτα­λία μέχρι αυτή την στιγ­μή έχουν αγγί­ξει τα πενή­ντα εννέα.

Στο μετα­ξύ, πριν λίγο ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα το δικα­στή­ριο του Μιλά­νου θα παρα­μεί­νει κλει­στό. Όπως έγι­νε γνω­στό σήμε­ρα το από­γευ­μα, στο Μιλά­νο δια­γνώ­σθη­κε, επί­σης, ο πρώ­τος ασθε­νής θετι­κός στον ιό. Η μεγά­λη, ετή­σια έκθε­ση γυα­λιών που έπρε­πε να ανοί­ξει τις πύλες της σε λίγες ημέ­ρες στην ιτα­λι­κή συμπρω­τεύ­ου­σα, ακυρώθηκε.

Σε σει­ρά περιο­χών του ιτα­λι­κού Βορ­ρά, λαμ­βά­νο­νται νέα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης της ασθέ­νειας. Ο επί­σκο­πος της Πια­τσέν­τσα, ζήτη­σε από τους πιστούς να μην φιλη­θούν σε ένδει­ξη χρι­στια­νι­κής αγά­πης, αύριο, στο τέλος της λει­τουρ­γί­ας και να λάβουν την καθο­λι­κή θεία κοι­νω­νία με το χέρι, και όχι με το στόμα.

Στους δέκα δήμους της Λομ­βαρ­δί­ας στους οποί­ους σημειώ­θη­καν τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα, από­ψε θα παρα­μεί­νουν κλει­στά τα κατα­στή­μα­τα διασκέδασης.

Βρί­σκε­ται, τέλος, ακό­μη σε εξέ­λι­ξη υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο της κυβέρ­νη­σης Κόντε, στην έδρα της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, στην Ρώμη. Στό­χο του συμ­βου­λί­ου, να εξε­τα­σθεί η ανά­γκη λήψη νέων, έκτα­κτων μέτρων προ­στα­σί­ας από τον κοροναϊό.

Διακοπή λειτουργίας ενός εργοστασίου Samsung

Στην Νότια Κορέα, ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα και δεύ­τε­ρος θάνα­τος και ο αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε κατα­κό­ρυ­φα με 229 νέες περι­πτώ­σεις, επί 433 συνο­λι­κά επι­βε­βαιω­μέ­νων κρουσμάτων.

Η επι­δη­μία εισήλ­θε σε «σοβα­ρό στά­διο και η κυβέρ­νη­ση κάνει τα πάντα για να προ­λά­βει την εξά­πλω­ση», δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Τσουν Σιε-κιουν.

Η μία από τις εστί­ες του ιού είναι το νοσο­κο­μείο του Τσονγκ­ντό: 95 από τα πρό­σφα­τα κρού­σμα­τα συν­δέ­ο­νται με ασθε­νείς ή μέλη του προ­σω­πι­κού αυτού του νοσο­κο­μεί­ου, όπου είχαν νοση­λευ­θεί οι δύο ασθε­νείς που κατέληξαν.

Η άλλη εστία είναι η Εκκλη­σία του Shincheonji, στην πόλη Ντα­ε­γκού. Συνο­λι­κά, περισ­σό­τε­ρα από 200 μέλη αυτής της χρι­στια­νι­κής αίρε­σης έχουν προσβληθεί.

Ενας υπάλ­λη­λος του εργο­στα­σί­ου Samsung Electronics στο Γκου­μί, σε από­στα­ση 200 χιλιο­μέ­τρων από την Σεούλ, έχει προ­σβλη­θεί και η μονά­δα διέ­κο­ψε την λει­τουρ­γία της μέχρι την Δευτέρα.

Στην Ιαπω­νία, το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess παρα­μέ­νει η σημα­ντι­κό­τε­ρη εστία της επι­δη­μί­ας εκτός της Κίνας. Από τους 3.711 επι­βαί­νο­ντες, του­λά­χι­στον 630 προ­σβλή­θη­καν από τον ιό.

Επιβράδυνση της εξάπλωσης στην Κίνα

Στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα αντί­θε­τα, η τάση είναι προς την επι­βρά­δυν­ση: 109 νέοι θάνα­τοι ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα, ένα­ντι 118 χθες, επί συνο­λι­κού αριθ­μού 2.345 θανάτων.

Αλλά και ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μειώ­θη­κε, με 400 νέες περι­πτώ­σεις σήμε­ρα, ένα­ντι 900 χθες. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των στην Κίνα έχει ξεπε­ρά­σει τις 76.000.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο